Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Τι ορίζει το Σύνταγμα για την πρόταση εμπιστοσύνης

Το αίτημα θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ψηφοφορία . 
Η δικομματική κυβέρνηση αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το αίτημα θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις ημέρες, με τους βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Όσον αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Βούλτεψη δήλωσε πως η διαδικασία θα κινηθεί «όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015».
Ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».
Για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν τα εξής: «Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο κ. Σαμαρας επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω κι έτσι, ας εμφανιστεί για μία τελευταία φορά στη Βουλή, για να απολογηθεί για την πολιτική του».

Τι ορίζει το Σύνταγμα για την πρόταση εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της. Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για την έναρξη της νέας Συνόδου.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων:
  • Ν.Δ.: 126 βουλευτές
  • ΣΥΡΙΖΑ: 71
  • ΠΑΣΟΚ: 28
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 13
  • Χρυσή Αυγή: 16
  • Δημοκρατική Αριστερά: 10
  • ΚΚΕ: 12
  • Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές: 15
  • Ανεξάρτητοι: 9
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: