EMMENOYN στην εφαρμογή Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τόσο η διοίκηση, όσο και οι εργαζόμενοι της εταιρίας ΝΕΟΓΑΛ, επανεξετάζοντας το ποσοστό μείωσης των μισθών. «Η ΝΕΟΓΑΛ θα προχωρήσει ενδεχομένως σε μια επανεξέταση των ποσοστών μείωσης αμοιβών των εργαζομένων, αλλά εμμένει στην εφαρμογή της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης –παρά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ)»– τονίζει στην EΞΠPEΣ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χριστόφορος Σεβαστίδης (φωτό).
Η μείωση των αμοιβών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και στο μέλλον, όταν οι συνθήκες θα έχουν επιδεινωθεί. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σημειώνει, είναι προσφορότερες εφόσον συμφωνούνται μεταξύ των εταίρων στην ίδια επιχείρηση, που γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον και τις ανάγκες της. Παράλληλα, όπως δηλώνει, θα τοποθετηθεί πιο αναλυτικά όταν ενημερωθεί και τυπικά για το πλήρες περιεχόμενο της γνωμοδότησης του ΣΚΕΕΕ.
Στη ΝΕΟΓΑΛ, όπως αναφέρει, ισχύουν μέχρι σήμερα δύο διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις, μία για τις εταιρίες παστερίωσης και μία για το προσωπικό των συνεταιριστικών οργανώσεων. Οι δύο ΣΣΕ κατά τον ίδιο έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές που προκαλούν δυσκολίες στην επιχείρηση, καθώς η κλαδική σύμβαση των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων προβλέπει αμοιβές κατά 20% υψηλότερες από εκείνες αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τη σύμβαση υπέγραψαν η επιχείρηση και το επιχειρησιακό σωματείο στις 29 Δεκεμβρίου 2010 προκειμένου «να προσαρμοστεί η εταιρία στις νέες συνθήκες της αγοράς και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας». Κι όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η μείωση των αποδοχών κατά 9% κρίθηκε ότι είναι εύλογη για να αποφευχθεί η αύξηση τιμής των προϊόντων της εταιρίας και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας στις νέες συνθήκες της αγοράς».Η μείωση των αμοιβών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και στο μέλλον, όταν οι συνθήκες θα έχουν επιδεινωθεί. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σημειώνει, είναι προσφορότερες εφόσον συμφωνούνται μεταξύ των εταίρων στην ίδια επιχείρηση, που γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον και τις ανάγκες της. Παράλληλα, όπως δηλώνει, θα τοποθετηθεί πιο αναλυτικά όταν ενημερωθεί και τυπικά για το πλήρες περιεχόμενο της γνωμοδότησης του ΣΚΕΕΕ.
Στη ΝΕΟΓΑΛ, όπως αναφέρει, ισχύουν μέχρι σήμερα δύο διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις, μία για τις εταιρίες παστερίωσης και μία για το προσωπικό των συνεταιριστικών οργανώσεων. Οι δύο ΣΣΕ κατά τον ίδιο έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές που προκαλούν δυσκολίες στην επιχείρηση, καθώς η κλαδική σύμβαση των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων προβλέπει αμοιβές κατά 20% υψηλότερες από εκείνες αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων.
Το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση επί της κοινής αιτιολογικής έκθεσης για κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στη γαλακτοβιομηχανία, αφήνοντας την ευθύνη υπογραφής της σύμβασης στην εργοδοσία και το σωματείο εργαζομένων στην εταιρία.
Το Yπουργείο Εργασίας
Να μην γίνει κατάχρηση του νόμου των συμβάσεων «ειδικών συνθηκών» ζήτησε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου συμφωνεί απόλυτα με την απόφαση του ΣΚΕΕΕ, καθώς οι συμβάσεις αυτές θεσπίστηκαν για να εφαρμόζονται μόνο όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Oμως, παρά την προτροπή και του κ. Κεγκέρογλου να μην εφαρμοστεί στη ΝΕΟΓΑΛ ειδική σύμβαση, με βάση τον νόμο της κυβέρνησης, οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να υπογράψει μειώσεις μισθών χωρίς να έχει απαραίτητα ζημιές.
«Αυτό που επιχειρούν η ΝΕΟΓΑΛ με κάποιους συνδικαλιστές, σε πολλά εισαγωγικά, είναι μια απαράδεκτη ενέργεια. Μία επιχείρηση κερδοφόρα, μία επιχείρηση που δεν υπόκειται σε διακυμάνσεις να προσπαθεί να μειώσει προκλητικά τις αμοιβές των εργαζομένων, λειτουργεί ως λαγός για άλλες επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι δεν επιτρέπεται να υπογραφεί τέτοια σύμβαση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα κάνουν οτιδήποτε για να το αποτρέψουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Δέσμευση της Κρι Κρι για διατήρηση του προσωπικού
Τη δέσμευσή της για διατήρηση του προσωπικού και των αποδοχών του γνωστοποίησε χθες η βορειολλαδική βιομηχανία Κρι Κρι, που απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, οι επιχειρήσεις καλούνται να στηρίξουν έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται και των οποίων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.
Η Κρι Κρι, ανταποκρινόμενη στις επιταγές της ελληνικής κοινωνίας και διατηρώντας υγιή χρηματοοικονομική κατάσταση, ανακοινώνει ότι δεσμεύεται να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού που απασχολεί και να μην προχωρήσει, με κανέναν τρόπο, σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων της.
Ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμιμων εργασιακών υποχρεώσεων της εταιρίας είναι αδιαμφισβήτητα, ενώ το μέσο επίπεδο αμοιβών της Κρι Κρι βρίσκεται 30% υψηλότερα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Πηγή:Πρέζα TV
kontiloforos.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου