Τα έχουμε ξαναδεί αυτά πολλές φορές και μας κουράζουν!... Βεβαίως για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών δεν θα πουν ούτε λέξη. Το θέμα κάνει “τζιζ” και κλείνει όλες τις πόρτες στα κανάλια που με τις “κόπους” “ασάφεια” και “διαφωνίες” ανοίγουν. Παιχνίδι να γίνεται..
Το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά που ακολουθεί περιγράφει ξανά την κλασική εικόνα της ΚΟ ΠΑΣΟΚ πριν την ψήφιση σκληρών μέτρων
Από τις συμπληγάδες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να περάσουν τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης – προτού αποτυπωθούν στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας -, όπως τουλάχιστον έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.Τα μηνύματα που στέλνουν πάντως καθημερινά ολοένα και περισσότεροι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την υποδοχή που θα επιφυλάξουν στα νέα μέτρα και πρωτίστως σ’ αυτά που θίγουν εργασιακά κεκτημένα.
Ηδη αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ρίξει προειδοποιητικές «τουφεκιές» λέγοντας προκαταβολικά ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν φτάσει σε σημείο να δηλώνουν ότι προτιμούν την εξαθλίωση από την ταπείνωση. Τους βουλευτές δεν προβληματίζει πλέον ούτε η ύπαρξη του λεγόμενου Plan B που, όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο προχθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει σε πρώτη φάση χρεοκοπία της Ελλάδας και αμέσως μετά έξοδό της από την ευρωζώνη.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Τρικάλων Χρήστου Μαγκούφη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο λέγοντας στον Σκάι πως «προτιμώ τη φτώχεια από τον εξευτελισμό και τη σκλαβιά». Ομοίως ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης είπε «δεν ψηφίζω», για να προσθέσει στο Mega ότι πρέπει να δούμε και την ψυχή μας.
Στο ίδιο πνεύμα, και ο βουλευτής Α’ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης διαμήνυσε χθες ότι δεν ψηφίζει κατάργηση του κατώτατου μισθού, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού.
Υπάρχουν επίσης πολλοί βουλευτές που θεωρούν ότι η ψήφιση μέτρων που αγγίζουν τον πυρήνα της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και αξιακά θέματα, όπως η καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, δεν είναι συμβατή με την ιστορία τους. Για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επιμένει ότι δεν πρόκειται να πει «ναι» σε μείωση του κατώτατου μισθού όταν ο ίδιος ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ εργάστηκε για τη θεμελίωση βασικών εργασιακών κεκτημένων.
Εξ αυτού του λόγου, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου – όπου συμμετείχε – ανέφερε ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αντίκειται στο ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και επέμεινε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προς την κατεύθυνση της διατήρησής του. Μαζί του συμφώνησαν οι υπουργοί Χρήστος Παπουτσής και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καθώς και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκος Σαλαγιάννης, οι οποίοι έπεισαν τα μέλη του οργάνου να εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επικεντρώσει τη διαπραγμάτευση σ’ αυτό το επίμαχο θέμα. Επίσης, η Αννα Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι η μείωση της κατώτατης σύμβασης άπτεται του ευρωπαϊκού δικαίου. Ο Δημήτρης Ρέππας άφησε να εννοηθεί ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας άλλα λένε στις συσκέψεις με τους υπουργούς και άλλα προς τα έξω.
Πάντως, στη συνεδρίαση, τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Κώστας Πανταζής και Δημήτρης Σακελλάρης, αρνήθηκαν να συναινέσουν στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Ολα αυτά ακούγοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να προειδοποιεί, επιστρέφοντας από τη νυχτερινή συνάντηση με την τρόικα, ότι οι εκπρόσωποί της επιθυμούν να ανοίξει και πάλι το Ασφαλιστικό με απώτερο στόχο τη μείωση των συντάξεων κατά 20% τους επόμενους μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου