Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ώρα για... όπισθεν

Μπλεγμένος στον ιστό της μνημονιακής λογικής - παρότι προσπάθησε να κρατηθεί μακριά  – είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα κληθεί να αποφασίσει πόσα βήματα πίσω από τις αρχικές του θέσεις θα πρέπει να κάνει.
Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες και ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι ισχυροί δανειστές τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο πιστοποίησε ακόμη μια φορά ότι οι εταίροι μας ουδόλως ενδιαφέρονται για τις αποφάσεις των κομμάτων και τις αντοχές του ελληνικού λαού και αρκούνται στο να θέτουν μόνο στενά χρονοδιαγράμματα για την ψήφιση και υλοποίηση των νέων επώδυνων μέτρων.
Μέσα λοιπόν σε αυτά τα στενά χρονοδιαγράμματα η Ν.Δ. θα κληθεί τις επόμενες ημέρες –  εάν η τρόικα δεν υποχωρήσει - να βρει και πάλι επιχειρήματα προκειμένου να πείσει το δεξιό κοινό για τους λόγους που συναίνεσε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και στην αύξηση των απολύσεων.

 Ο στόχος
Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά έλεγαν «ότι πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. δεν είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία με τους υπαλλήλους της τρόικας. Στόχος του είναι να καταλάβουν οι εκπρόσωποι των δανειστών ότι η περικοπή 13ου-14ου μισθού είναι λάθος απόφαση, θα φέρει περισσότερη ύφεση στη χώρα και θα βάλει ταφόπλακα σε κάθε ενδεχόμενο ανάπτυξης. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε θα είναι αναγκασμένος να υποχωρήσει και να αποδεχθεί τις όποιες αποφάσεις υπάρξουν προκειμένου να μην βάλει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».
Μέχρι τότε πάντως θα θέτει –  τουλάχιστον στα λόγια –  τις «κόκκινες γραμμές» στις οποίες μπορεί να κινηθεί το κόμμα του προκειμένου να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Στην περίπτωση πάντως που η τρόικα επιμείνει και τα μέτρα επιβληθούν, ο Σαμαράς θα επιρρίψει τις ευθύνες στον τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι αυτός ευθύνεται για την όλη κατάσταση, αφού εξ αρχής άφησε τον χρόνο να κυλήσει χωρίς να πάρει ουσιαστικά μέτρα και στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε λάθος με την τρόικα.

Τα ερωτήματα
Όμως, πέρα από την επιχειρηματολογία του προέδρου της Ν.Δ., στη Συγγρού τα γαλάζια στελέχη βρίσκονται μπροστά σε μια σειρά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν όταν η δανειακή σύμβαση φτάσει προς επικύρωση στη Βουλή.
♦ Δεδομένου ότι έχει εκδηλωθεί ένα νέο αντάρτικο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. - εκφράστηκε πρώτη φορά με αποχή από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών -, πώς ο Σαμαράς θα πείσει τους βουλευτές του ότι επιβάλλεται να ψηφίσουν τα νέα επώδυνα μέτρα;
♦ Με ποιο επιχείρημα θα τους πείσει ότι θα πρέπει να συναινέσουν σε ένα τέτοιο πακέτο τη στιγμή που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –  του κόμματος που έφερε το ΔΝΤ και την τρόικα στην Ελλάδα –  θα καταψηφίζουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία;
♦  Ποια θα είναι η στάση του ΛΑΟΣ –  που είναι ο βασικός του αντίπαλος –  αφού, όπως είναι γνωστό, ο Καρατζαφέρης άλλα λέει τη μία στιγμή και άλλα πράττει την άλλη;
♦  Τι θα πρέπει να κάνει αν κάποιοι βουλευτές του καταψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση; Τι συνέπειες μπορεί να έχει η διαγραφή τους;
♦  Πώς θα ζητήσει να γίνουν γρήγορα εκλογές, αφού θα έχει μπει κι αυτός στο κάδρο της μνημονιακής συναντίληψης;
♦  Ποιο θα είναι το επιχείρημά  του προς το δεξιό κοινό, αφού θα έχει χάσει την αξιοπιστία του υπογράφοντας και αυτός τα νέα μέτρα;

Συνωστισμός και στριμώγματα στην «πολυκατοικία»
Αξιολογώντας τα προβλήματα οι συνεργάτες του Σαμαρά καταλήγουν ότι πρώτα θα πρέπει να σταθούν στην επίθεση φιλίας του Καρατζαφέρη καθώς και στη δυναμική εμφάνιση της Λαϊκής Δεξιάς.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ όλο το τελευταίο διάστημα μιλά και εκφράζεται και εξ ονόματος της Ν.Δ.! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις συνεντεύξεις του διευκρινίζει πως ο ίδιος και ο Σαμαράς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έθεσαν κόκκινες γραμμές για το τι μπορούν να αποδεχθούν από αυτά που απαιτεί η τρόικα.
Τα γαλάζια στελέχη παρατηρούν με επιφύλαξη αυτή την αλλαγή στάσης, αφού κατ’ αρχήν θεωρούν ότι τους βολεύει, δεδομένου ότι οι όποιες διαρροές από δυσαρεστημένους βουλευτές της Λαϊκής Δεξιάς δεν θα γίνουν προς τον ΛΑΟΣ - αφού και αυτός θα έχει υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση -, αλλά προς άλλους χώρους της Κεντροδεξιάς που δεν μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ν.Δ.
Από την άλλη, όμως, δεν επιθυμούν το σφικτό αγκάλιασμα του Καρατζαφέρη, διότι θα ήταν σαν να τον αποδέχονται ως ένα κομμάτι της Δεξιάς με το οποίο θα μπορούσαν και να συγκυβερνήσουν στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και άρα οι όποιες αντιπαραθέσεις υπήρχαν μέχρι τώρα ήταν άνευ αντικειμένου. Αρέσκονται να τον βλέπουν να συμπιέζεται από τη Λαϊκή Δεξιά. Την ίδια στιγμή αξιολογούν όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος, αφού πολλά στελέχη και από τις δυο πλευρές  – τους φιλο-ευρωπαϊστές και της Λαϊκής Δεξιάς - δραστηριοποιούνται έντονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα διοργανώνονται δυο συγκεντρώσεις με στόχο να συσπειρωθεί το κομμάτι της Δεξιάς που κινείται στη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή.
Η μία εκδήλωση θα γίνει με πρωτοβουλία του Γιάννη Μανώλη στο Περιστέρι με την παρουσία συνδικαλιστών και η άλλη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Έχουν κυκλοφορήσει μάλιστα και σχετικές αφίσες με το σύνθημα «Από τα Ίμια στο ΔΝΤ». Εκεί αναμένεται να εμφανιστούν ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και πολλά άλλα στελέχη που διαφωνούν με τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα σενάρια που θέλουν τον Π. Καμμένο να σχεδιάζει έναν νέο πολιτικό φορέα με στόχο να συσπειρώσει το κομμάτι των βουλευτών που αντιδρούν στα μνημόνια και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Όμως και η άλλη πτέρυγα της Ν.Δ., αυτή που θεωρεί αναγκαίο κακό το νέο πακέτο μέτρων, δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μέλη συντεχνιών» τους βουλευτές της Ν.Δ. που επέλεξαν να βρίσκονται στους διαδρόμους της Βουλής και όχι μέσα στην αίθουσα όταν ψηφίζονταν άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
topontiki. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: