Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Να τους επιστρέψουμε τον εκβιασμό!

Μας λένε: "Μπορεί οι κοινωνικοί εταίροι να μη θέλουν περικοπές μισθών, αλλά το ζητάει η τρόικα ως όρο για το νέο δάνειο. Συνεπώς, ο ρεαλισμός επιβάλλει να αποφασιστούν περικοπές". Πρόκειται για ανοιχτό εκβιασμό, που χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να επιχειρηθεί το προαναγγελθέν πραξικόπημα, η μείωση των μισθών με νομοθετική παρέμβαση. Ακόμα και με παράκαμψη της Βουλής, όπως σε πρώτο στάδιο συμβαίνει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η επικέντρωση των αξιώσεων στην περικοπή μισθών δεν εξυπηρετεί τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά αποτελεί μήτρα μετατροπής της χώρας σε οιονεί αποικιακή ζώνη. Συνιστά μήνυμα με παραλήπτες όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, σύμφωνα με το οποίο ξηλώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι δεσμεύσεις του κοινωνικού συμβολαίου για σύγκλιση των μισθών προς τα πάνω. Θεσμοθετείται η μόνιμη λιτότητα, σύμφωνα με το νέο σύμφωνο που συναποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς επίσης η απόκλιση και η φτωχοποίηση.

Όταν ο μέσος όρος των μισθών στην Ε.Ε. είναι 950 ευρώ τον μήνα (με υψηλότερο στο Λουξεμβούργο, 1.717 ευρώ τον μήνα), γιατί επιλέγεται η μείωση των μισθών με στόχο τη σύγκλιση στα κατώτατα επίπεδα της Πορτογαλίας, που είναι 600 ευρώ; Μήπως αύριο θα ασκηθεί πίεση ώστε να εναρμονισθούμε με τους μισθούς της Βουλγαρίας (130 ευρώ);
Είναι προφανές ότι με το PSI και το νέο Μνημόνιο επιχειρείται η γενικότερη απαξίωση μισθών, κοινωνικών κατακτήσεων, δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ίδιας της υπόστασης της χώρας, αλλά και βασικών αξιών αλληλεγγύης πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ε.Ε.
Οι πολιτικοί αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων και ο πρωθυπουργός είναι συνυπεύθυνοι για το προδιαγραφόμενο έγκλημα. Έχουν ενστερνιστεί τα εκβιαστικά διλήμματα και έχουν υιοθετήσει την ατζέντα του κεφαλαίου, που επιχειρεί να ρίξει στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη της κρίσης - με απολύσεις, διάλυση μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους.
Είμαστε μπροστά σε οριακές καταστάσεις. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη. Κάθε υπογραφή που μπαίνει δύσκολα ανατρέπεται. Αν η χώρα δεσμευτεί με τη νέα σύμβαση, θα επικυρωθεί η κοινωνική χρεωκοπία, χωρίς μάλιστα να έχει αποφευχθεί η οικονομική χρεωκοπία.
Είναι ώρα παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Για να ακυρωθεί η διαφαινόμενη εφιαλτική εξέλιξη και να γίνουν εκλογές, ώστε ο λαός να είναι δυναμικά παρών στις διαπραγματεύσεις και όχι εκβιαζόμενος από την τρόικα και τη συγκυβέρνηση. Να επιστρέψουμε στον πρωθυπουργό την "απειλή" ότι θα παραιτηθεί αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συνυπογράψουν το νέο Μνημόνιο. Να παραιτηθεί! Θα είναι η μοναδική θετική υπηρεσία του! Και να μιλήσει ο λαός!
Αυτές τις μέρες οι λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να αποκτήσουν άμεση πολιτική σημασία. Το αίτημα για εκλογές τώρα προσδίδει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους αγώνες. Το μνημονιακό κατεστημένο φοβάται τις εκλογές, γιατί προβλέπει ότι από τις κάλπες θα καταγραφεί πολιτική ανατροπή και εξελίξεις έξω από το σενάριο της κατεστημένης "πολιτικής σταθερότητας".
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: