Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

"Είμαστε παιδιά που δεν το βάζουμε κάτω..."

Με βασικούς στόχους την αντίσταση και τη ριζική αλλαγή του συστήματος που εκτρέφει κυβερνήσεις σαν τις σημερινές, αλλά και την αλληλεγγύη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Κασιμάτης παρουσίασαν χθες την πρωτοβουλία τους για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού κινήματος με την επωνυμία Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (ΕΛΑΔΑ). Υπογραμμίζοντας πως η συγκρότηση ενός πλατιού κινήματος αντίστασης “αποτελεί εθνική ανάγκη”, οι τρεις άνδρες σημείωσαν πως βιώνουμε “μια μεγάλη εθνική τραγωδία”, ενώ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, τόνισαν ότι “είμαστε παιδιά που δεν το βάζουμε κάτω”.
Την ίδια ώρα που η θερμοκρασία στην Αθήνα άγγιζε τους 0 βαθμούς Κελσίου, στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη επικρατούσε το αδιαχώρητο μέσα κι έξω από το αμφιθέατρο που έγιναν οι ομιλίες, ενώ τη θερμοκρασία ανέβασαν οι εκατοντάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τριών αγωνιστών, αλλά και η μουσική του Μίκη, το πάθος και η αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν στη χώρα και την Ευρώπη.
Μ. Γλέζος: Αντίσταση και αλληλεγγύη

Ο Μ. Γλέζος σημείωσε πως δεν αρκεί η πρώτη αυτή εκδήλωση της κίνησης, για να προσθέσει πως “από τώρα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθειά μας”. Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς ανέφερε τους δυο στόχους του μετώπου, που, όπως είπε, είναι “η αντίσταση και η αλληλεγγύη”, ενώ διευκρίνισε ότι “δεν είμαστε εκλογικό - πολιτικό σχήμα”. “Θέλουμε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό”, επισήμανε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε πως “δεν βάζουμε διαχωριστικές γραμμές σε όποιον θέλει να συμμετέχει”. Παράλληλα υποστήριξε ότι “θέλουμε τη βοήθεια - υποστήριξη όποιων κομμάτων συμφωνούν μαζί μας, αλλά δεν θέλουμε καθοδήγηση”. Τέλος, ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι αποτελεί “χρέος” η συνέχιση του αγώνα για τους νεκρούς που θυσιάστηκαν, την Ιστορία του τόπου και τους συντρόφους τους.

Μ. Θεοδωράκης: Ας ενώσουμε τις καρδιές και τα χέρια μας
Ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε “στη μεγάλη εθνική τραγωδία” που βιώνουμε και μίλησε ειδικά για όσους μας οδήγησαν στο ΔΝΤ, τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου και της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως “σήμερα ζούμε σε καθεστώς βίας”. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην απουσία πολλών ΜΜΕ από την εκδήλωση, για να σημειώσει πως “είμαστε αντικείμενα βίας. Μας αγνοούν ο Τύπος και η Ενημέρωση”.
Παράλληλα είπε πως “οδηγούν σε διάλυση την κοινωνία, το έθνος και το κράτος, γιατί έπειτα θέλουν να εξαγοράσουν όλο τον δημόσιο πλούτο”. Σε ό,τι αφορά τον εκβιασμό που θέτουν οι ισχυροί, ότι “για να ζήσετε, πρέπει να πουληθείτε”, τόνισε ότι “μία είναι η απάντηση: αντίσταση και αλληλεγγύη”. Απευθύνοντας επίσης κάλεσμα για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου είπε: “Ας ενώσουμε τις καρδιές και τις σκέψεις μας, ας δώσουμε τα χέρια με την ΕΛΑΔΑ για την Ελλάδα”, ενώ για τους ίδιους είπε: “Είμαστε παιδιά που δεν το βάζουμε κάτω”. Τέλος ο Μ. Θεοδωράκης μίλησε για όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όσους δεν ανταποκρίθηκαν, όπως ο Φ. Κουβέλης, που, όπως είπε, “πάει αλλού”, αλλά και το ΚΚΕ, που δεν αναπτύσσει κοινούς αγώνες.


Γ. Κασιμάτης: Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα
Ο Γ. Κασιμάτης χαρακτήρισε σύμβολα της Αντίστασης τον Μ. Θεοδωράκη και τον Μ. Γλέζο, ενώ μίλησε για τον χαρακτήρα της κοινής τους πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα είπε κι αυτός από την πλευρά του ότι η κίνηση αυτή “δεν αποτελεί πολιτικό κόμμα, ούτε θα γίνει, αλλά και ούτε θα στηρίξει κάποιο κόμμα”. Επίσης υποστήριξε πως “η ΕΛΑΔΑ είναι βαθύτατα πολιτικό μέτωπο”, η οποία, όπως είπε, “φιλοδοξεί να γεννήσει νέες πολιτικές δυνάμεις που θα πουν το μεγάλο όχι”.
Τέλος αναφέρθηκε σε δυο λύσεις που μπορούν να δοθούν για το πρόβλημα της χώρας και τα οποία προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο. Συγκεκριμένα είπε πως “όταν εξαθλιώνεται ο λαός, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην πληρώσει το χρέος”, ενώ πρόσθεσε πως “όταν οι δανειακές συμβάσεις είναι παράνομες και το χρέος υπέρογκο, τότε μπορεί να απορριφθεί μέρος του δανείου που είναι επαχθές”.
Μετά τις τοποθετήσεις των τριών ομιλητών, ο λόγος δόθηκε στους παρευρεθέντες με τα ζητήματα του τρόπου πάλης και του μετώπου, του χρέους και της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο Θ. Δρίτσας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την ανάγκη ενός μετώπου αντίστασης και αλληλεγγύης, ενώ τόνισε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει καρποφόρο έδαφος για πολιτική ενότητα και απαντήσεις στην κρίση. Ο Στ. Παπαθεμελής από την πλευρά του υποστήριξε πως "η εποχή των κινημάτων διαμαρτυρίας τελείωσε" και πρόσθεσε πως "χρειάζεται ένα κίνημα εξουσίας".

Παρουσίες
Στον χώρο της εκδήλωσης βρέθηκαν άτομα από όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ενώ μεταξύ άλλων το “παρών” έδωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής, ο πανεπιστημιακός Ν. Κοτζιάς, ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος, η αντιπροσωπέια του ΣΥΡΙΖΑ με τους Θ. Δρίτσα, Δ. Βίτσα, Π. Λάμπρου και Γ. Νικολακάκης, καθώς και αρκετά στελέχη του όπως ο Γ. Παπαπέτρος, η Δ. Σπανού, η Ν. Βαλαβάνη. Επίσης ο δήμαρχος Ελληνικού - Αλίμου Χρ. Κορτζίδης, ο πανεπιστημιακός Ν. Μαριάς, ο δικηγόρος Γ. Κατρούγκαλος, ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος, από την Ενωτική Κίνηση ο Δ. Τσουκαλάς και οι Κ. Ζουράρις και Ν. Μάλιαρης. Επίσης από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο οι Μ. Μητσιάς, Γ. Ζουγανέλης, Ηλ. Λογοθέτης, Τ. Λουκανίδης και Τρ. Δέλλας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δ. Τσακνιάς.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: