Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Λάθος από την αρχή το πρόγραμμα της τρόικας

Σε συνέντευξή του προς τη «Frankfurter Rundschau» τονίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα: «Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές».
Βολές κατά των τροϊκανών αναφορικά με την πολιτική που ακολουθούν για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους εξαπολύει ένας εκ των πέντε «σοφών» του Βερολίνου. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα συγκροτήθηκε από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ με εσφαλμένο τρόπο εξαρχής.
Σε συνέντευξή του προς τη «Frankfurter Rundschau» τονίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα: «Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές». Σε αυτό το πλαίσιο το σύστημα κατέρρευσε, εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος, επιρρίπτοντας στην τρόικα ότι «αγνόησε θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας». Η αδιέξοδη στρατηγική επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους κυριαρχεί και στον γερμανικό Τύπο.
Με τίτλο «Παρά τη χορήγηση βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα παραμένει μια περίπτωση χωρίς ελπίδα», η «Handelsblatt» δημοσιεύει ρεπορτάζ για την Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει αρνητικό πρόσημο και συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να συρρικνώνεται.
«Αποτυχημένοι σωτήρες» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της «Sueddeutsche Zeitung» του Μονάχου, βάσει του οποίου «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την πικρή αλήθεια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο για την ελληνική κρίση είναι σαφές: Ετσι δεν μπορεί να σωθεί η χώρα, έτσι βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο πουθενά. Το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στη φτώχεια και τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο».
Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας πως «όλοι φέρουν ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, ιδιαίτερη είναι ωστόσο η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προέταξε σκληρό τόνο και επέβαλε αργότερα ότι θα έπρεπε να απαλλάξουν οι τράπεζες την Ελλάδα από ένα μεγάλο μέρος των χρεών της. Αυτό είναι γενικά σωστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, έκανε το χάος μεγαλύτερο».
«Η Αθήνα οφείλει να κάνει λιγότερες περικοπές», γράφει η «Frankfurter Rundschau», ενώ, όπως δηλώνει ο Κάρστεν Σνάιντερ (υπεύθυνος για ζητήματα προϋπολογισμού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών), «οι άνθρωποι στην Ελλάδα χρειάζονται και πάλι μία προοπτική».
Κατερίνα Κοσμά
imerisia 

Δεν υπάρχουν σχόλια: