Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Από 'κεί οι νεοφιλελεύθεροι, από 'δώ οι αριστεροί

Μια ευρωσυμμορία νεοφιλελεύθερων δεξιών (αλλά και πάλαι ποτέ σοσιαλιστών) σε ηπειρωτική κλίμακα οδηγεί την Ευρωένωση στον Καιάδα των αγορών, των τοκογλύφων, των μιζαδόρων. Η Ευρώπη που ξέραμε μπήκε κάτω από τον ζυγό μιας ακραίας νεοδεξιάς πολιτικής (πολλών αποχρώσεων) και κατρακυλάει στην κοινωνική ερημοποίηση και στη μαζική περιθωριοποίηση και  εξαθλίωση εργαζομένων και μεσαίων.
Με περίπου ολιγαρχική μετάλλαξη των κατά τα άλλα "κοινοτικών" οργάνων και την Ευρωβουλή διαρκώς στη σκιά του Ευρωδιευθυντηρίου, η Ευρώπη γυρίζει πολύ πίσω και γίνεται όμηρος των μεγαλοκαπιταλιστών, των μεγαλοτραπεζιτών κ.ά. Μέρα τη μέρα, εβδομάδα την εβδομάδα, μήνα τον μήνα, στη δική μας πλευρά του "λόφου" δυναμώνουν η αντίσταση, η μαζική δράση, οι απεργιακοί αγώνες, οι διαδηλώσεις, οι προσπάθειες πολιτικού συντονισμού όσων πραγματικά στοχεύουν σε μια Ευρώπη των πολιτών, μια Ευρώπη κοινωνική, μια Ευρώπη με δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Το δίδυμο "Μερκοζί" επιταχύνει στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και δεν διστάζει να "επανεθνικοποιήσει" κομμάτια της ευρωπολιτικής. Με τις καταστροφικές "πολιτικές" τους σε πλήρη και υπερεθνική εναρμόνιση -έστω και με μικρές παραλλαγές-, καταδεικνύουν πως η πολύμορφη νεοδεξιά έχει πλήρως ξεδιπλώσει μια ενιαία στρατηγική ελέγχου και επιβολής στο σύνολο της Ευρώπης και ακριβώς αυτό απαιτεί από μας, από τις δυνάμεις της ευρύτερης ριζοσπαστικής, δημοκρατικής, κοινωνικής Αριστεράς, μια κοπιώδη προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης, όπως απαιτούν σήμερα οι καιροί.
Όπως μας έδειξαν, μας δείχνουν οι αγώνες των εργαζομένων, των πολιτών σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ελλάδα κ.α. (έστω με ασυνέχειες), έτσι και οι πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα της Αριστεράς, που επιδιώκουν πραγματικά μια Ευρώπη των λαών, χρειάζεται να κινηθούν αποφασιστικά και ενωτικά απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται η δική μας Αριστερά (ΚΕΑ) και μια ακόμη πρωτοβουλία μάς το επιβεβαιώνει, όπως η πολιτική εκδήλωση της Τρίτης στο Αιγάλεω με τα ηγετικά στελέχη από Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: