Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τουλάχιστον 22 νεκροί μετανάστες ανοιχτά της Σάμου

Στους 22 έφτασαν οι νεκροί μετανάστες, ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά, από το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ωστόσο πολλοί εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς στο σκάφος σύμφωνα με τις πληροφορίες επέβαιναν συνολικά 65 μετανάστες. Από πρωί έχουν διασωθεί 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα βρέφος το οποίο νοσηλεύεται σε μονάδα εντατική θεραπείας. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές της Σάμου που μίλησαν στο Tvxs.gr πρόκειται για ένα αγοράκι 2 ετών το οποίο νοσηλεύτηκε αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια διακομίστηκε στην Αθήνα στο Αγία Σοφία.


Οι 36 διασωθέντες, οι περισσότεροι από τη Σομαλία, μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο της Σάμου και σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές μέχρι το μεσημέρι εκτός από το βρέφος κανείς άλλος δεν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σημειώνεται πως το βρέφος, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Tvxs.gr, δεν έχει αναζητήσει κανείς από τους διασωθέντες μετανάστες και ενδέχεται οι γονείς του να είναι μεταξύ των θυμάτων.

Το σκάφος, τοπικά μέσα κάνουν λόγο για σκάφος 12μέτρων, στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες αναποδογύρισε περίπου 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο. Το σκάφος είχε τέσσερις κυβερνητες, ενώ ακολουθούσε δεμένη και μία μικρή λέμβος, στην οποία επίσης επέβαιναν μετανάστες. Η λέμβος έχει ήδη ρυμουλκηθεί στο Βαθύ, ενώ το σκάφος, με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών, θα φτάσει στο ίδιο λιμάνι.

Οι έρευνες του λιμενικού για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται, ενώ εκτιμάται πως πολλοί έχουν. Στην περιοχή βρίσκονται δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 4 το πρωί-  ένα φορτηγό πλοίο, τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρεί και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Τραγική εικόνα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου.

Νωρίτερα στην περιοχή είχε φτάσει και το κρουαζιερόπλοιο «ΑΔΑΜΟΡΑ», το οποίο αποδεσμεύτηκε, ενώ το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα αντικαταστάθηκε με ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι.

ΣΥΡΙΖΑ: Η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές

«Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, προστίθεται στη μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία ‘Ορίζοντας 2020’ προβλέπει 4.648 δις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού συστήματος "περίφραξης" των συνόρων. Την ίδια στιγμή, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων – μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019».

Αντί η Ελλάδα «να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΜΑΡ: Έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Για «έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής» της ΕΕ κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, το οποίο όπως αναφέρει «υπογραμμίζεται με τον πιο δραματικό τρόπο». «Η Ελληνική Προεδρία, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: