Σάββατο 8 Μαΐου 2010

H Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. απέναντι στις ιστορικές της ευθύνες..!!

Αντώνης Γαλανόπουλος, μέλος Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τα στελέχη της Νεολαίας κι οι φοιτητές της Π.Α.Σ.Π διαδραμάτιζαν,από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,σημαντικό ιδεολογικό κι οργανωτικό ρόλο εντός του Κινήματος. Τα τελευταία χρόνια ολοι εμείς σε κατ'ιδιαν συζητήσεις τονίζουμε την απουσία πολιτικής.Η ιδεολογια κι η πολιτική θυσιάστηκαν στο βωμο των ομάδων και των παραγόντων.
Κάποτε ο χώρος της Νεολαίας ήταν προνομιακό πεδιο ανάπτυξης των συγκρούσεων που είχαν ως ζητούμενο τη μελλοντική φυσιογνωμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σημερα παραμένει ενας χωρος συγκρούσεων. Συγκρούσεων για τις καρεκλες και συγκρούσεων για την “επαγγελματικη-πολιτικη” καριερα ολιγων.
Αυτοί που τα πρώτα χρονια διαμόρφωναν το κλιμα στο Κίνημα ήταν οι νεολαίοι που συνυπήρχαν με το Π.Α.Κ. Οι νεολαιοι που ζητουσαν ενα κομμα με αριστερούς όρους,προτάσσοντας τον μαρξισμό ως εργαλείο ανάλυσης,εμπνεόμενοι απο τον Πωλ Σουιζυ και τον Σαμιρ Αμιν.
Σημερα η Νεολαια Πασοκ είναι ενα θερμοκήπιο ανα-παραγωγης στελεχών παλαιοκομματικού τύπου. Είναι εν αναμονή κομματικά στελέχη.Μαθαινουν να μιλουν απο νωρις με τη γνωριμη ξύλινη γλωσσα των τηλεοπτικών παραθύρων,να κοιτούν το ιδιωτικο συμφερον και να απομακρύνονται απο τα πραγματικά προβλήματα.
Η Νεολαία Πασοκ που εφτανε στο σημειο να ασκεί κριτική και να αμφισβητεί τον ιδιο τον Ανδρεα Παπανδρεου,σημερα υποτασσεται χωρις κανενα προβλημα σε πολιτικα και βουλευτικα γραφεια για να εξασφαλισει την επιβιωση της.
Απουσα απο την κοινωνικη και πολιτική πραγματικοτητα,η Νεολαια Πασοκ αδυνατει να εκφρασει τις αναγκες των νεων που κοιτουν απαισιοδοξοι και τρομοκρατημενοι το μελλον.Εργατικες και κοινωνικες κατακτησεις παραβιαζονται βιαιως.Στο συνεδριο επανιδρυσης της Νεολαιας Πασοκ ζητουσαμε να μην ειμαστε η πρωτη γενια που θα ζησει χειροτερα απο τη προηγουμενη.Οι αυταπατες πλεον τελειωσαν.Το μελλον της νεας γενιας ειναι ζοφερο.
Καταφεραμε να ειμαστε η πιο απολιτικ γενια της Μεταπολιτευσης.Καταφεραμε να κρυβουμε τις ανησυχιες και τους φοβους μας στα χαμηλα φωτα των κεντρων διασκεδασης.
Η μονη ενδειξη οτι η γενια μας ειναι πολιτικα ζωντανη ηταν ο Δεκεμβρης του 2008.Και παλι η εκφραση της αντιδρασης ηταν διαστρεβλωμενη.
Ο μηδενισμος κι η τυφλη εξεγερση ασκουν πλεον μεγαλη ελξη στην απελπισμενη γενια μας. Κι οι ευθυνες μας βαραινουν.
Μας βαραινουν γιατι δεν μπρορεσαμε και δεν μπορουμε ακομη να δωσουμε μια αλλη διεξοδο.Δεν εχουμε ενα πολιτικο προταγμα,μια πολιτικη προταση που θα εκφρασει τη νεα γενια.Αναπαραγουμε ενα συστημα που καταπιεζει τη νεολαια και δικαιως εχουμε απαξιωθει στα ματια της.
Για να βγουμε στη κοινωνια,πρεπει πρώτα να αναζωογονησουμε την οργανωση μας.Η Νεολαια Πασοκ πρεπει να βρει ξανα το δρομο της πολιτικης,συναντωντας τις ριζες της σοσιαλιστικης ιδεολογιας της.Για να γινουμε η γενια της ανατροπης,πρεπει να φερουμε την ανατροπη πρωτα μεσα στο χωρο μας.
Η Νεολαια πασοκ ηταν παντα το πιο ριζοσπαστικο κομματι του Κινηματος.Ας ξαναβρουμε τον εαυτο μας ακολουθωντας την συμβουλη του Ανδρεα:”Το κομμα ενα βημα μπροστα απο την κυβερνηση και η Νεολαια ενα βημα μπροστα απο το κομμα”.
Ενα αμιγως πολιτικο συνεδριο ειναι ενα βημα προς αυτη τη κατευθυνση.Αν χασουμε αλλη μια ευκαιρια,θα παραμεινουμε απλοι χειροκροτητες,κλεισμενοι στην ομορφη γυαλα μας.Και τοτε το πολιτικο μας τελος δεν θα ειναι μακρια.

1 σχόλιο:

Δημήτρης Μ. Μπακόπουλος είπε...

Έξω από τα δόντια! Μπράβο σύντροφοι!!