Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Δραπέτευσε από τη χώρα ο Τυνήσιος πρόεδρος εν μέσω της διογκούμενης κοινωνικής εξέγερσης

Η εξέγερση  ξέσπασε αρχικά σε επαρχίες της Τυνησίας, γρήγορα όμως  εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, και στην πρωτεύουσα, και ταρακούνησε το καθεστώς. Βασικές αιτίες της η ανεργία και η φτώχεια. Αφορμή οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.  Επιχειρώντας, μάταια όπως αποδείχθηκε, να αποφύγει την ανατροπή του, ο Μπεν Αλί είχε δώσει εντολή για άμεση μείωση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και υπηρεσιών.  Επίσης, αφού πρώτα δολοφονήθηκαν δεκάδες διαδηλωτές, διέταξε το στρατό και την αστυνομία να πάψουν να πυροβολούν τους εξεγερμένους.
Η σπίθα που έβαλε φωτιά στις φτωχογειτονιές και στα πανεπιστήμια ήταν η αυτοπυρπόληση του 26χρονου μαθηματικού Μοχάμεντ Μπουαζίζ, ενός ακόμη μέλους της γενιάς των άνεργων πτυχιούχων , όταν η αστυνομία κατάσχεσε τα λαχανικά που πουλούσε «παράνομα» σε λαϊκή αγορά. Το καθεστώς απάντησε στο θάνατό του εντελώς προκλητικά: «Είχε μεθύσει».  Η προσβολή και η υποκρισία (ο Μπεν Αλί είχε κηρύξει το 2010 «Έτος Νεολαίας», είχε διοργανώσει ακόμα και «Διεθνή Διάσκεψη») ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%, την ώρα που δυτικές πολυεθνικές και μια χούφτα ντόπιοι θησαυρίζουν, η αυτοκτονία του Μοχάμεντ Μπουαζίζ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση αυξήσεων σε τρόφιμα και υπηρεσίες, έφερε την έκρηξη – έτσι άρχισαν οι πρώτες εξεγέρσεις του 2011.
Δεν ήταν όμως ένα τυχαίο γεγονός.
Από το φθινόπωρο συνεχώς ξεσπούσαν εργατικές κινητοποιήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπου κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων καταλύονταν συστηματικά «για να αντιμετωπιστεί η κρίση». Η βιτρίνα της Τυνησίας ως τουριστικού παράδεισου θρυμματίστηκε. Η οργή για την αδικία, η καταδίκη στη χαμοζωή, η κρατική αυθαιρεσία, η βία τροφοδότησαν τις εξεγερσιακές διαθέσεις και διέλυσαν το φόβο, ο κόσμος κουρέλιασε τα κατασταλτικά μέτρα και πλημμύρισε τους δρόμους. Σε πρώτη φάση, η λαϊκή πάλη έφερε αποτελέσματα, με την πανικόβλητη φυγή του Μπεν Αλί. Ο επί Μπεν Αλί πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών, μεταβατικός πρόεδρος τώρα, που φέρει ακέραιες ευθύνες για την κατάσταση του λαού, καθώς και οι εκλογές που έχουν εξαγγελθεί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εκτονώσουν την οργή ή αν θα αναγκαστεί και αυτός να φύγει τρέχοντας. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν…
aristerovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: