Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Δ.Κ.Κ.Φοιτητών ΑΓΩΝΑΣ - Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967


Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Στις 21 Απριλίου 1967, μια ομάδα ελληνόφωνων στρατιωτικών διενήργησαν πραξικόπημα και πήραν την εξουσία με τη βία των όπλων.
Η Χούντα των Συνταγματαρχών, όπως έμεινε γνωστή η 7χρονη φασιστική δικτατορία, έβαλε την Ελλάδα στο γύψο και καταδυνάστευσε τον ελληνικό λαό.
Αποκορύφωμα της αντεθνικής της δράσης ήταν οι απόπειρες δολοφονίας και πραξικοπηματικής ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου, η ανατροφοδότηση και ενίσχυση των τρομοκρατικών ομάδων, Εθνικό Μέτωπο και ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο και τελικά η διενέργεια πραξικοπήματος εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την βάρβαρη τουρκική εισβολή και την περίοδο του μεταπραξικοπήματος, που εδραίωσαν την τουρκική κατοχή της μισής μας πατρίδας.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, καταδικάζουμε απερίφραστα το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, τα εγκλήματα της Χούντας ενάντια στον ελληνικό και κυπριακό λαό και την αντεθνική της δράση. Καταδικάζουμε επίσης όλους εκείνους τους ελληνόφωνους κύπριους που στελέχωσαν τις τρομοκρατικές οργανώσεις Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β’ και τις πολιτικές παρατάξεις που τις στήριξαν, όπως την ΕΣΕΑ, την φοιτητική παράταξη Δράσις στην Αθήνα και μέρος της δεξιάς, που συνεργάστηκαν με τη Χούντα των Αθηνών και έγιναν όργανα στα χέρια του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Δεν ξεχνούμε επίσης το γεγονός ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ έδειξε ανοχή στην διείσδυση της Χούντας στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή εκφράζουμε τον θαυμασμό μας για όλους εκείνους που αντιστάθηκαν ενάντια στους Χουντικούς και στην ΕΟΚΑ Β’. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο ιδρύθηκε η πρώτη αντιχουντική οργάνωση, η Επιτροπή Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ). Τα μέλη της οργάνωσης αυτής με πολιτικό σύμμαχο τον Βάσο Λυσσαρίδη, συνυπήρχαν από το 1969 μαζί με την ΕΔΕΚ. ΕΔΕΚ και ΕΑΔΕ αντιστάθηκαν έμπρακτα ενάντια στους Χουντικούς και στα ανδρείκελά τους στην Κύπρο.
Η δράση των δημοκρατικών Ελλήνων της Κύπρου αποτελεί για μας παράδειγμα προς μίμηση και καθήκον να αντισταθούμε σε καθετί αντιδημοκρατικό που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και το δημοκρατικό πολίτευμα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/04/2012

1 σχόλιο:

pluton είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ αυτή ήταν η δικτατορία που παρουσιάζεις;

Επειδή έζησα την δικτατορία, μήπως κάποιος θα ήθελε μια δημόσια αντιπαράθεση;

ή βαλεύουν τα Γκαιμπελικά σλογαν και όπου πιάσουν.

ΠΡΟΚΑΛΩ μια αντιπαράθεση της δικτακτορίας του Παπαδόπουλου με την μεταπολιτευτική δημοκρατία.