Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δεν πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα οι Ιρλανδοί!

Κοινωνική έκρηξη κινδυνεύει να πυροδοτήσει η απόφαση της Ιρλανδικής κυβέρνησης για  επιβολή φόρου επί των ακινήτων.
Το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν τα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά ήταν 100 ευρώ ανά ιδιοκτησία, μόλις το 50% των πολιτών -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης- κατέβαλε το «χαράτσι», ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο την...
 τελευταία ημέρα της προθεσμίας.
Συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν το Σάββατο έξω από το κτήριο που συνεδρίαζε το κόμμα του πρωθυπουργού Έντα Κένι, Φίνε Γκάελ, με υβριστικά συνθήματα εναντίον προσερχόμενων συνέδρων.
Τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα και σε κάποια στιγμή οι διαδηλωτές επιχείρησαν να λιντσάρουν ένα άτομο που κατά λάθος θεώρησαν ότι ήταν ο αρμόδιος για τη συλλογή των φόρων υπουργός της κυβέρνησης. Ο άνθρωπος γλίτωσε, μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Η τρόικα, στο πλαίσιο του προγράμματος για την μείωση των ελλειμμάτων της Ιρλανδίας, έχει ζητήσει περικοπή των δαπανών και αύξηση της φορολογίας. Έχει ειδικά επισημάνει ότι θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι από την ακίνητη περιουσία.
«Αποκλείεται, δεν πληρώνουμε», «απορρίψτε το φόβο, η λιτότητα σταματά εδώ», «Φορολογήστε τους κλέφτες που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση» ήταν μερικά από τα συνθήματα των Ιρλανδών που αντιδρούν στο φόρο.
"Το Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: