Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Vprc: Kυβέρνηση Αριστεράς, κανένας για πρωθυπουργός, παγιωμένα ποσοστά

Ουδέν... νεώτερον από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων. Πολυκομματική Βουλή, αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας, μεγάλη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό με παγιωμένα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της VPRC για το Kontra Channel η οποία είναι και η τελευταία που δημοσιοποιείται στη προεκλογική περίοδο. Αυξητική είναι η τάση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφεται ως τρίτο κόμμα,....αλλά και της Χρυσής Αυγής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσιάζουν μικρή άνοδο και φλερτάρουν με την είσοδό τους στη Βουλή. Το ΛΑΟΣ παλεύει για να διατηρήσει τη θέση στο κοινοβούλιο, ενώ το ποσοστό της Δράσης αυξάνεται και πλέον το κόμμα του Στέφανου Μάνου βρίσκεται πάνω από τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Εν τω μεταξύ ως «καταλληλότερη κυβέρνηση συνεργασίας» παρουσιάζεται μία κυβέρνηση Αριστερών κομμάτων, ενώ «καταλληλότερος πρωθυπουργός» είναι για ακόμη μία φορά ο «κανένας».
Ειδικότερα σύμφωνα με την VPRC η εκλογική επιρροή της ΝΔ βρίσκεται στο 23%, ενώ του ΠΑΣΟΚ στο 14%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13,5%, ΚΚΕ με 11,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά με 8%, Χρυσή Αυγή με 6,5% και ΛΑΟΣ και Οικολόγοι Πράσινοι με 3%.

Εκτός Βουλής παραμένει η Δημοκρατικής Συμμαχία με 1,5%, Δράση με 2% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΠΑΜ με 1%. Άλλο κόμμα δήλωσε πως θα ψηφίσει το 3,5%. Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με τη VPRC, πως στο «Άλλο Κόμμα» εντάσσονται οι απαντήσεις Ένωση Κέντρων, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, Κοινωνική Συμφωνία, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, Κίνημα Εθνικής Αντίστασης, Έλληνες Οικολόγοι, Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, Δημιουργία Ξανά και «κάποιο μικρό κόμμα». Η Αποχή, τα Λευκά και τα Άκυρα ανέρχονται στο 21,3%. (Για να δείτε ολόκληρες τις εικόνες πατήστε πάνω σε αυτές)




Εν τω μεταξύ, το 76% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα προσέλθει στις κάλπες (Σίγουρα 67% και μάλλον 9%), αντίθετα με το 19% που δήλωσε πως δεν θα πάει να ψηφίσει.
Ως «καταλληλότερος πρωθυπουργός» εμφανίζεται ο «κανένας» με 42,1%, ενώ το 11% προτίμησε να μην απαντήσει στην ερώτηση. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει το 11,9% των προτιμήσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 10,1%, ο Αλέξης Τσίπρας το 5,2%, ο Φώτης Κουβέλης το 4,6%, όπως και ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο Πάνος Καμμένος συγκεντρώνει το 3,4% και ακολουθούν οι Γιώργος Καρατζαφέρης (2,1%), Αλέκα Παπαρήγα (1,8%), Λούκα Κατσέλη (1,2%), Ντόρα Μπακογιάννη (0,9%) και Στέφανος Μάνος (0,3%).

Σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση οι πολίτες, σε ποσοστό 22%, δηλώνουν πως δεν επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας και πως θα ήθελαν να ξαναγίνουν εκλογές. Το 21% απάντησε πως η καταλληλότερη κυβέρνηση συνεργασίας θα ήταν μία κυβέρνηση Αριστερών κομμάτων, το 14,9% προκρίνει τη κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ το 11,3% εκτιμά πως η καταλληλότερη κυβέρνηση θα ήταν μία κυβέρνηση τεχνοκρατών.    

Σχετικά με την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες με το εισόδημα που έχει, ενώ μόλις το 16% δηλώνει πως έχει οικονομική άνεση. Εξάλλου το 92% αναφέρει πως η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 7% δηλώνει πως τα έσοδα του παραμένουν στάσιμα. Επιπλέον το 74% προβλέπει πως τον επόμενο χρόνο θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Ενδεικτικό είναι πως το 60% αισθάνεται πως είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας.


Για την οικονομική πορεία της χώρας, το 80% εκτιμά πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με το 4% που εμφανίζεται αισιόδοξο και προβλέπει πως αυτή θα πάει προς το καλύτερο. Το 8% εκτιμά ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.  

* Η έρευνα της Vprc πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, από τις 17 έως τις 20 Απριλίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε δείγμα 1.402 ατόμων.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: