Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Κινητοποιήσεις για έβδομη μέρα στη Γαλλία

Συνεχίζουν για έβδομη συνεχή μέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Οι απεργοί σήμερα απέκλεισαν τη μεγαλύτερη δεξαμενή καυσίμων της χώρας, την Trapil στο νότο, απ’ όπου τροφοδοτούνται τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα κρατικά αεροδρόμιο σε Μασσαλία, Νίκαια και Λυόν, καθώς και τις στρατιωτικές βάσεις Orange, des Milles και Salon-de-Provence. Υπενθυμίζεται πως το 71% των πολιτών τάσσεται στο πλευρό των απεργών.
Ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT), Rachid Mehdi, τα μέλη της οποίας απέκλεισαν την Trapil, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «ο αρχηγός της Αστυνομίας μας προειδοποίησε ότι θα κάνει χρήση των δημόσιων αρχών για να μας εκδιώξει». Αποκλεισμένα παραμένουν και τα δώδεκα διυλιστήρια της Γαλλίας ενώ τουλάχιστον 2.600 πρατήρια καυσίμων έχουν «στεγνώσει» από καύσιμα.
Η Ομοσπονδία Καυσίμων και Θέρμανσης χαρακτηρίζει την κατάσταση κρίσιμη αλλά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υποστηρίζει ότι η Γαλλία έχει αρκετά αποθέματα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ακυρώθηκαν οι μισές πτήσεις από το αεροδρόμιο του Orly καθώς και η μία στις τρεις πτήσεις του αεροδρομίου Charles de Gaulle και των λοιπών της χώρας.
Χθες, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές – σύμφωνα με τα συνδικάτα πάνω από τρία εκατομμύρια – εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορείες σε περισσότερες από 200 πόλεις της Γαλλίας, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στη Λυόν και σε προάστια του Παρισιού. Στη Λυόν, η Αστυνομία προχώρησε σε 9 συλλήψεις νέων. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον γυμνάσια και λύκεια τελούν υπό κατάληψη στη χώρα.

«Δεν θα μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «Μέσα σε μια εβδομάδα, έγιναν συνολικά 1.423 συλλήψεις και 149 από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προσαχθεί». Ο Ορτεφέ προειδοποίησε «όλους εκείνους που θέλουν να αναζωπυρώσουν το μίσος, να προκαλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να εμποδίσουν την έκφραση της δημοκρατίας ότι δεν τους αφήσαμε και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν».
«Σε μια δημοκρατία, όλοι μπορούν να εκφράζονται αλλά πρέπει να το κάνουν χωρίς βία ή υπερβολές» δήλωσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά από συνάντησή του με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας στη Ντοβίλ. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σκοπεύει να επιλύσει το ζήτημα των καυσίμων με την επιστροφή του στο Παρίσι.
Ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό καθυστέρησε πάρα πολύ για τη Γαλλία όπου «τα συνδικάτα έχουν ιστορικό στο να συντρίβουν τέτοιες πρωτοβουλίες».
Μπορεί οι Financial Times να θεωρούν για τη Γαλλία καλό παράδειγμα προς μίμηση την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση «κατάλαβε» και «προχωρά παρά τις λαϊκές αντιδράσεις», η «Guardian» όμως φιλοξενεί άρθρο του καθηγητή Γαλλικής Πολιτικής στο University College του Λονδίνου, στο οποίο αναφέρεται πως: «η δυσφορία ξεπερνά το ζήτηµα των συντάξεων, τροφοδοτείται από τα χαµηλά εισοδήµατα και την ανεργία, αλλά και από την αλαζονεία της προεδρίας Σαρκοζί, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις αστυνοµικές ωµότητες. Οι Γάλλοι θεωρούν τη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση ένα κυνικό σχέδιο που αποσκοπεί στο να αναγκάσει τους απλούς ανθρώπους να δουλεύουν περισσότερο, την ώρα που οι τραπεζίτες και οι πλούσιοι συνεχίζουν τη µεγάλη ζωή. Ακόµα και οι µαθητές για τους οποίους η κυβέρνηση λέει ότι καθοδηγούνται δείχνουν να ξέρουν τι θέλουν. Ο Σαρκοζί, όπως και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ το 1789, δεν δείχνει να αντιλαµβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα έπρεπε να θυµάται ότι από το 1968 κάθε φορά που οι νέοι λαµβάνουν µέρος σε µια διεκδίκηση η κυβέρνηση υποχρεώνεται να κάνει πίσω».
tvxs.gr 



photos sibila

Δεν υπάρχουν σχόλια: