Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Σκληραίνει η αντιπαράθεση στη Γαλλία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, άσχετα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το συνταξιοδοτικό που αναμένεται αργότερα σήμερα, δηλώνουν τα συνδικάτα, καλώντας τους εργαζομένους σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις με χρήση βίας πέτυχαν άρση του αποκλεισμού ενός μεγάλου διυλιστηρίου έξω από την πρωτεύουσα.
Από τις συγκρούσεις έξω από το διυλιστήριο σημειώθηκαν πολλοί τραυματισμοί απεργών. Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera μεταδίδει πως οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να στήνουν οδοφράγματα γύρω από τη Γερουσία όπου αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το επίμαχο νομοσχέδιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όπως τόνισε η κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει κανείς λόγος να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες» των πολιτών κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ο Μπερνάρ Τριμπό επικεφαλής του ενός από τα σημαντικότερα συνδικάτα της χώρας, της CGT, σε συνάντηση των σωματείων την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο προβλέπει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και ως ηλικία για την παροχή πλήρους σύνταξης τα 67 χρόνια, έχει οδηγήσει σε απεργίες και κινητοποιήσεις τους πολίτες της Γαλλίας τις τελευταίες περίπου δυο εβδομάδες.
Στο πλευρό των απεργών οι πολίτες
Τουλάχιστον δυο Γάλλοι στους τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, παρά την έλλειψη καυσίμων, τις διαδηλώσεις των μαθητών και τις ταραχές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΒVA που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus. Με βάση τη δημοσκόπηση, περίπου το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει "τις απεργίες και τις διαδηλώσεις" κατά του νομοσχεδίου, το 29% είναι κατά, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη.
Η υποστήριξη προς τις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν ομόφωνη μεταξύ των οπαδών της αριστεράς (92%), ενώ οι οπαδοί της δεξιάς τις υποστηρίζουν σε ποσοστό 32%. Η πλειοψηφία (52%) εγκρίνει τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν οι διακοπές της Τουσέν (1η Νοεμβρίου), ωστόσο δε συμφωνεί (το 52%) με τον αποκλεισμό των 12 διυλιστηρίων της χώρας που προκαλεί ελλείψεις στα καύσιμα και επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.
Έλλειψη καυσίμων στη χώρα
Το ένα περίπου πέμπτο των πρατηρίων καυσίμων της χώρας είναι χωρίς καύσιμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Jean-Louis Borloo. Άλλες πηγές, όμως, κάνουν λόγο για προβλήματα στα τρία τέταρτα των πρατηρίων, ιδίως στην επαρχία.
Σε άρση του αποκλεισμού ενός ακόμη διυλιστηρίου προχώρησαν σήμερα ξημερώματα οι γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις. Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές ανατολικά του Παρισιού είχε μπλοκαριστεί τις τελευταίες 10 μέρες από απεργούς, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας αργότερα σήμερα.
Σημειώνεται ότι το διυλιστήριο Grandpuits είναι πολύ σημαντικό, καθώς προμηθεύει με καύσιμα την πρωτεύουσα και τα αεροδρόμια Orly και Charles de Gaulle.
Σκανδαλώδη χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή της αστυνομίας στέλεχος του σωματείου των εργαζομένων, καθώς έδρασαν μέσα στη νύχτα. «Θα καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για να αποδείξουμε ότι πρόκειται για καταπάτηση του δικαιώματός μας στην απεργία» τόνισε.
Σημειώνεται, τέλος, ότι τις προηγούμενες μέρες, ακολουθώντας σχετική εντολή του προέδρου Σαρκοζί, οι ειδικές δυνάμεις άνοιξαν άλλα τρία διυλιστήρια. Τα υπόλοιπα οκτώ διυλιστήρια της χώρας, πάντως, συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά από τους απεργούς. 
Πηγή   tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: