Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

"L' eclise c' est moi"

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης 
«Υβρις φυτεύει τύραννον»
(Σοφοκλής)
 
«Στον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, που έγινε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, αρνήθηκε ο Ανθιμος να δώσει το χέρι του στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης  Γιάννη Μπουτάρη και του διαμήνυσε ότι αν δεν σταματήσει την εναντίον του κριτική και δεν ανακαλέσει τα όσα εναντίον του έχει πει δεν πρόκειται να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Η εκκλησία θα είναι εναντίον σου» φέρεται να του είπε όταν φίλησε το σταυρό και πήγε να του δώσει το χέρι έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου».
Απ’ ότι  γνωρίζω, ο όρος Εκκλησία, στη Χριστιανική Πίστη, υποδηλώνει το σώμα των πιστών. Η Εκκλησία δεν
είναι προσωπικό μαγαζί κανενός. Στο σώμα της Εκκλησίας υπάρχουν πιστοί όλων των κομμάτων. Όταν ένας επίσκοπος λέει «η εκκλησία θα είναι εναντίον σου», σημαίνει ότι έχει την εντολή από το σώμα της Εκκλησίας.  Εντέλλομαι σημαίνει, υλοποιώ αποκλειστικά τη βούληση εκείνων που καλούμαι να εκπροσωπήσω και όχι τη δική μου αυθαίρετη βούληση. Θα μπορούσε να πει «εγώ θα είμαι εναντίον σου», αν και για έναν εκπρόσωπο της Χριστιανικής Διδασκαλίας της Αγάπης, ακόμα κι αυτό είναι βλάσφημο. Ο κος Ανθιμος έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Συμπεριφέρεται, όχι μόνο σαν να είναι ο ίδιος η Εκκλησία αλλά και το Κράτος.  Κατά τον Μακιαβέλι,  «η αιτία που η Εκκλησία άσκησε φθοροποιό επίδραση στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, δεν ήταν απλώς η διαφθορά των επισκόπων και ιεραρχών, αλλά αυτή καθ’ αυτή η ανάμειξή της στις κοσμικές υποθέσεις του κράτους».
Κάποιοι θα πρέπει να βάλουν φρένο στην αλαζονεία του εξ Ηλείας ορμώμενου κυρίου, που σιγά-σιγά αρχίζει να πιστεύει ότι είναι εντεταλμένος του Θεού στη γη για να προστατέψει τους αμνούς της Μακεδονίας από τους αλλόθρησκους και ανθέλληνες, λες και οι Μακεδόνες είναι άβουλα πλάσματα που δεν ξέρουν το χρέος τους, ούτε «τι τους γίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: