Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σαρκοζί: «Δεν θα έχουν οι ταραχοποιοί την τελευταία λέξη»

Και σήμερα συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλης κλίμακας στη Γαλλία, ενώ η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο προβλέπει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και ως ηλικία για την παροχή πλήρους σύνταξης τα 67 χρόνια, εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα αύριο. Συνεδριάζουν τα συνδικάτα για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ οι απεργοί επιχειρούν να αποκλείσουν τα αεροδρόμια. 
O πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε σήμερα πως «είδα τις εικόνες της Λυών χθες, είναι σκανδαλώδες. Δεν θα έχουν οι ταραχοποιοί την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία. Δεν είναι αποδεκτό, θα συλληφθούν, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, στη Λυών όπως και αλλού. Επειδή στη δημοκρατία μας υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να εκφράζεται κανείς, όμως η βία είναι ο πιο δειλός, ο πιο ανέξοδος, και αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Η κυβέρνηση Σαρκοζί δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ισχυριζόμενη πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τις πρώιμες συνταξιοδοτήσεις. Oι ηγέτες των συνδικάτων συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κατέβουν για έβδομη φορά σε πανεθνική απεργία. Έκκληση για συνέχιση των απεργιών και την επόμενη εβδομάδα απηύθυνε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας εργαζομένων της Γαλλίας CGT, Μπερνάρ Τιμπό.
Οι μαθητές έχουν δώσει ραντεβού έξω από τη Γερουσία, η οποία επεξεργάζεται τις περίπου 300 διορθώσεις που έχουν κατατεθεί επί του νομοσχεδίου και η ψήφισή του αναμένεται να γίνει από σήμερα έως την Κυριακή. Πολλές από τις διορθώσεις έχουν κατατεθεί από την Αριστερά, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή της χώρας, με 329 ψήφους υπέρ και 233 κατά.
«Θα συνεχίσουμε τη διάλυση των μπλόκων», δήλωσε χθες το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών «και θα τιμωρήσουμε τους αλήτες » (les voyous), δήλωση που προκάλεσε την σφοδρή οργή των απεργών, αν και μάλλον αναφερόταν στους νεαρούς μαθητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις εκατοντάδων σχολείων της χώρας και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σε αρκετά σημεία.
Στο μεταξύ, οι απεργίες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Χθες, σημειώθηκαν εκ νέου επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας σε ορισμένες πόλεις της χώρας αν και οι κινητοποιήσεις στην πλειοψηφία τους είναι ειρηνικές. Οι απεργοί επιχειρούν να αποκλείσουν και τους δρόμους προς τα αεροδρόμια της χώρας – μάλιστα χθες, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, κοντά στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle.

Τα εννέα από τα δώδεκα διυλιστήρια της συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά
από τους απεργούς. Τα άλλα τρία άνοιξαν από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατόπιν εντολής του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Τα τρία τέταρτα των πρατηρίων της χώρας εξακολουθούν πάντως να παραμένουν χωρίς καύσιμα.
Η Γαλλία αναγκάσθηκε επίσης τις δύο προηγούμενες ημέρες να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για να ανταποκριθεί στη μείωση της παραγωγής που αποφασίσθηκε από τους απεργούς και στη διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων για συντήρηση.
Στη Μασσαλία, όπου τα συνεργεία καθαρισμού απεργούν για δεύτερη εβδομάδα και στους δρόμους βγήκε ο στρατός για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Στα ανοιχτά των μεσογειακών ακτών της Γαλλίας βρίσκονται εδώ και μέρες αγκυροβολημένα 51 δεξαμενόπλοια με καύσιμα που δεν μπορούν να δέσουν στο λιμάνι καθώς απεργούν και οι λιμενεργάτες. Επιπλέον, νωρίς σήμερα, απεργοί απέκλεισαν το δρόμο προς το αεροδρόμιο της Μασσαλίας. "Δεν μπορούν να περάσουν αυτοκίνητα για να πάνε στους χώρους στάθμευσης", δήλωσε ο Μεχντί Ρασίντ, στέλεχος του συνδικάτου CGT στο κοντινό διυλιστήριο Μπους-ντι-Ρον.
Υπενθυμίζεται πως προχθές, κατά την 6η εθνική απεργία των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τα συνδικάτα περίπου 3.5 εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ το 71% των πολιτών τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: