Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Αποχαιρέτησαν τον Κίρσνερ στην Αργεντινή

Αργεντινή  —  Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ κηδεύτηκε την Παρασκευή στη γενέτειρά του στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά από ένα συναισθηματικό και παρατεταμένο αποχαιρετισμό από χιλιάδες ανθρώπων στο Μπουένος Άιρες.  
Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην πρωτεύουσα παρά τη βροχή, με το πλήθος να εκφράζει τη συμπαράστασή του στη χήρα του Κίρσνερ, πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.  
 Ο αιφνίδιος θάνατος του πρώην προέδρου, ηγέτη του Περονικού κόμματος και γενικού γραμματέα του UNASUR, προκάλεσε θλίψη και αβεβαιότητα στη χώρα. 
«Ο Νέστορ δεν πέθανε, ζει στις καρδιές των εργαζόμενων», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη νεκρική πομπή στην πρωτεύουσα. Ηγέτες χωρών της Νότιας Αμερικής μετέβησαν στην Αργεντινή για την κηδεία. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ήταν ανάμεσα σε εκείνους που υποδέχθηκαν την Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, τα δύο παιδιά και τη σορό του Αργεντινού ηγέτη στο Ρίο Γκαγιέγος, στην επαρχία Σάντα Κρους. Χιλιάδες άνθρωποι, παρά το παγερό κρύο στην Παταγονία, συνόδευσαν τον Κίρσνερ στο τοπικό νεκροταφείο. 
Σε πολλούς πολιτικούς παρατηρητές οι σκηνές στο Μπουένος Άιρες θύμισαν την μαζική προσέλευση του κόσμου μετά το θάνατο της Εύας Περόν το 1952 και του συζύγου της και τρεις φορές προέδρου Χουάν Περόν το 1974.
Ένα ερώτημα για τους παρατηρητές είναι το πώς η Φερνάντες δε Κίρσνερ θα χειριστεί την πολιτική κατάσταση, καθώς θεωρείτο δεδομένο ότι ο πρώην πρόεδρος είχε μείζονα ρόλο και τεράστια επιρροή στην λήψη των αποφάσεων, και εάν θα θέσει εκείνη πια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2011, καθώς αναμενόταν ότι θα ήταν υποψήφιος εκείνος.
  
Ο θάνατος του Κίρσνερ «άλλαξε την εικόνα εντελώς» στα πολιτικά πράγματα της Αργεντινής, σχολίασε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει «σχετική αβεβαιότητα σ'Α ένα βαθμό», που θα γίνει αισθητή και στην δική του χώρα. «Πέρα και πάνω από πρόεδρος, ήταν φίλος και ένας πολιτικός που συνέβαλε στην ολοκλήρωση της Νότιας Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής», είπε από την πλευρά του ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος σταμάτησε νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε την προεκλογική εκστρατεία για τη στήριξη της υποψήφιας διαδόχου του για να ταξιδέψει στην Αργεντινή.
news.pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια: