Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

«Μαζί τα φάγαμε» μας λέει και ο κ. Προβόπουλος!!

Τη λογική του “μαζί τα φάγαμε” επέλεξε να υπερασπιστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική. 
Τα’ βαλε λοιπόν με τους μη έχοντες κάνοντας και ρηξικέλευθες προτάσεις όπως την κατάργηση των ΚΑΠΗ, το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφώνων και τη συγχώνευση των καναλιών της ΕΡΤ, τη μείωση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια της χώρας.
Να συμφωνήσουμε ότι πέφτει απίστευτη ρεμούλα στα κρατικά κανάλια και τους δημοτικούς σταθμούς και πράγματι εκεί χρειάζεται να μπει μαχαίρι. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι με μισθούς κάτω από τη συλλογική σύμβαση. Αλλά για τα υπόλοιπα τι να πει κανείς. Αν σηκωθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου που έφτιαξε τα ΚΑΠΗ θα τους πάρει με τις πέτρες όλους.
«Πολλοί φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους, όπως για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ, θα πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες», αναφέρει.

«Οι λειτουργικές δαπάνες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι εξαιρετικά υψηλές και θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για τη συγκράτησή τους. Υπάρχει κατ’ αρχάς πολύ μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέα τμήματα για το αντικείμενο των οποίων δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά», επισημαίνει. Τα έχει πει αυτά, όμως, στους πολιτικούς όλων των κομμάτων που έφτιαχναν σε κάθε χωριό και ΤΕΙ;
«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους»

Πέρα από τις καινοφανείς απόψεις του κ. Προβόπουλου, ο οποίος συντάσσεται πλήρως με τη λογική του Μνημονίου, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ύφεση το 2010 θα είναι στο 4% ενώ προειδοποιεί την κυβέρνηση πως δεν πρέπει να προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και να εστιαστεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. “Περαιτέρω αύξηση της επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων”, επισημαίνει η ΤτΕ. Δεν ξέρουμε αν τα ακούει η κυβέρνηση.
Τονίζει επίσης:

* Για την ανεργία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα υπερβεί το 12% φέτος και οι μέσες πραγματικές αποδοχές, επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και 17% στο Δημόσιο.
* Η ΤτΕ προσθέτει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με μικρότερη όμως ένταση, ενώ επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας.
* Καταθέτει και έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη. «Ένα τέτοιο Σχέδιο Δράσης, σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί και την απρόσκοπτη πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα εκπέμψει το ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία αναπροσανατολίζεται δυναμικά, αποκτά εξωστρέφεια, ανοίγεται σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και εκμεταλλεύεται αποδοτικά την ευκαιρία που παρέχει ο μηχανισμός στήριξης για να ανακάμψει σύντομα», τονίζεται.
* Για τις τράπεζες τάσσεται υπέρ των στρατηγικών συνεργασιών και των συγχωνεύσεων. Καλείς τράπεζες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι, ακόμη και όταν η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει σε ανοδική πορεία, ο ρυθμός επέκτασης των τραπεζικών εργασιών θα διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, πριν από την κρίση.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: