Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η τελευταία δημοσκόπηση-σοκ πριν από τις εκλογές

Απο tvxs.gr:
Πολιτική ρευστότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο, που κυρίως τροφοδοτείται από την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και την (αξιωματική) αντιπολίτευση, απογοήτευση για τη πορεία της χώρας και ένα εκρηκτικό 41.2% που θα απείχαν ή θα ψήφιζαν λευκό στις βουλευτικές εκλογές: αυτά είναι τα συμπεράσματα από την δημοσκόπηση της Vprc για την περιφέρεια Αττικής που παρουσιάζει το Tvxs σήμερα, τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου που επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων. Ο Γιάννης Δημαράς κάνει την έκπληξη, προηγούμενος με μεγάλη διαφορά του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού, του οποίου το πέρασμα στο δεύτερο γύρο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. 
Ο κ. Δημαράς, που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη, επειδή δεν ψήφισε το μνημόνιο, κερδίζει με άνεση την αναμέτρηση σε περίπτωση δεύτερου γύρου με αντίπαλο οποιονδήποτε από τους άλλους υποψηφίους (Κικίλια, Μητρόπουλο, Παφίλη) που φιλοδοξούν να καταλάβουν την δεύτερη θέση, η οποία οδηγεί στο δεύτερο γύρο, από τον κ. Σγουρό. 
Τέλος, διαστάσεις σοκ για το πολιτικό σύστημα δείχνουν οι μετρήσεις των εκλογικών προθέσεων των ψηφοφόρων της περιφέρειας Αττικής όπου συγκεντρώνονται περίπου 2 εκατ. ψηφοφόρων. Μόλις το 39% δηλώνει εκλογική προτίμηση, ενώ το 41% προτιμά το λευκό, το άκυρο ή την αποχή.
Η διαφωνία με για την πορεία της χώρας εκφράζεται στην ερώτηση για το αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή ή στη λάθος κατευθυνση: όπως προκύπτει από τον πίνακα το 69% θεωρεί ότι η πορεία λάθος και μόνο το 10% ότι είναι σωστή.
Με μεγάλη διαφορά προηγείται και το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να απεμπλακεί από το μνημόνιο (47%) απ αυτούς που θέλουν να τηρηθεί οι όροι(27%) ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (19%) δεν απάντησε στην ερώτηση.
Δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση δηλώνουν το 82% των ερωτηθέντων (60% καθόλου ικανοποιημένοι και 22% λίγο ικανοποιημένοι). Ακόμη χειρότερες είναι οι επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με 89% δυσαρεστημένους . Οι ικανοποιημένοι είναι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 16% και για τη ΝΔ οι μισοί από τους προηγούμενους (8%).
Ενδεικτικό και των αποστάσεων που παίρνουν οι πολίτες από την επίσημη πολιτική είναι το γεγονός ότι οι μισοί (50%) θεωρούν οτι οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι σημαντικές, αν και το ποσοστό μπορεί να μειωθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.
Στη πρόθεση ψήφου ο Γ. Δημαράς προηγείται με 22%, ενώ 4 ακόμη υποψήφιοι μάχονται για τη δεύτερη θέση, από τους οποίους προηγείται ο Γ. Σγουρός αλλά με βραχεία κεφαλή.
Τέλος στη πρόθεση ψήφου σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών τα λευκά και η αποχή... σχηματίζουν κυβέρνηση με 41.2%, ενώ την θέση της αξιωματικής νατιπολίτευσης κερδίζει ο συνασπισμός... αναποφάσιστων και όσων δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν.
Στους υπόλοιπους προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 13,9%, η ΝΔ με 9,2% και το ΚΚΕ με 5,8%.
Αν το δείγμα σταθμισθεί, ληφθούν δηλαδή υπ' όψιν άλλα χαρακτηριστικά όπως οι κομματικές προτιμήσεις στις προηγούμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ φθάνει στο 33.5%, η ΝΔ στο 24%, ενώ το ΚΚΕ κερδίζει την πολιτική διαμαρτυρία ανεβάζοντας το μερίδιό του σε διψήφια ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: