Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Στα Τρίκαλα ο "Οικονομικός Δολοφόνος", που "χτύπησε" Λιβαδειά και Θήβα

Στα Τρίκαλα θα προβληθεί τη Πέμπτη(ώρα 9.30 το βραδυ, Μύλος) η βραβευμένη ταινία "Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου" που την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε κοσμοσυρροή στη Βοιωτία. Στη Λιβαδιά, στη προβολή που συνδιοργανώθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, την ΄Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδειάς, η προσέλευση στο Σινέ "Φίλιππος" ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο κινηματογράφος άνοιξε και δεύτερη αίθουσα για να παρακολουθήσουν το φιλμ όσοι θεατές δεν χώρεσαν στη πρώτη.(φωτογραφία)
Μεγάλη ήταν η προσέλευση αλλά και ο προβληματισμός των θεατών και στη Θήβα. Η ιστοσελίδα της πόλης exeisminima.gr δημοσίευσε τα παρακάτω αποσπάσματα από την συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας.
Πως γνωρίζουμε αν κάτι αντίστοιχο με σημερινούς όρους, συμβαίνει και με την δική μας περίπτωση ήταν η πρώτη ερώτηση από το κοινό.
Κούλογλου: Ο Γιούνκερ ο επικεφαλής του Γιουρογκρουπ, είπε κάτι πολύ σημαντικό και το είπε ξεκάθαρα. Ξέραμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, το συζητούσαμε με τους Γερμανούς και τους Γάλλους, αλλά δεν κάναμε τίποτε γιατι πουλάγαμε τα προιόντα μας και τα οπλικά συστήματα στην Ελλάδα. Δεν έγινε με την μορφή σας δίνω δάνειο για να σας έχω στο χέρι, αλλά σας δίνω δάνεια για να αγοράζετε τα προιόντα μου και σας έχω και στο χέρι…
Η περίφημη τράπεζα Goldman Sachs έπαιξε στην περίπτωση μας τον ρόλο του σημερινού οικονομικού δολοφόνου στην ελληνική κρίση. Πάιζοντας σε διπλό ταμπλό αφού από τη μια ήταν σύμβουλος των ελληνικών κυβερνήσεων τη δεκαετία του 2000 και παράλληλα συμβούλευε τους πελάτες της να στοιχηματίσουν ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει…
Τον Ιανουάριο η Goldman διέρευσε μια είδηση που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα κρίση, ότι δήθεν η Ελλάδα είχε πάει στην Κίνα για να ζητήσει δάνειο 20 δις δολάρια και η Κίνα αρνήθηκε. Αυτό δεν έγινε ποτέ αλλά η είδηση διαδόθηκε μέσου των Financial Times που αποτελούν τη βίβλο της παγκόσμιας οικονομικής ενημέρωσης, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο δίνοντας την εικόνα ότι η Ελλάδα χρεωκοπεί, κάτι που επί της ουσίας συνέβη στη συνέχεια.
Η Λατινική Αμερική υπήρξε το πρώτο πειραματόζωο τις προηγούμενες δεκαετίες και αφού ιδιοτικοποίησαν τα πάντα, ακόμα και το νερό, σήμερα αντιδρά γιατι αυτή είναι η λογική των πραγμάτων, δράση-αντίδραση…
Η Αργεντινή χρεωκόπησε και πέρασε αντίστοιχες εποχές, ποιες είναι οι ομοιότητες με την Ελλάδα και τι θέλουν να πάρουν από μας. Τι κινδυνεύουμε να χάσουμε;
Κούλογλου: Η ομοιότητα με την Αργεντινή και ο κοινός παρονομαστής με την Ελλάδα είναι η χρεωκοπία και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Δεν έχουμε τα κοιτάσματα που έχουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά μόνο φυσικό πλούτο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις πρώτες μέρες της κρίσης οι γερμανικές εφημερίδες ζήταγαν να πουλήσουμε νησιά για να ξεχρεώσουμε…Για τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη πολιτικό η απόκτηση μιας εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα αποτελεί όνειρο ζωής. Αν η ύφεση συνεχιστεί όπως φαίνεται ότι θα γίνει και υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανέχεια στη χώρα μας, προφανώς θα βρεθούν άνθρωποι που θα πουλήσουν φθηνά και κυρίως σε ξένους. Αυτό κινδυνέυουμε να χάσουμε…
Πως μπορούν οι πολίτες να αντιπαλέψουν και να αντισταθούν σε όσα πλασάρουν τα μέσα ενημέρωσης;
Κούλογου: Η τηλεόραση κυρίως σήμερα παίζει το ρόλο που έπαιζε παλιότερα ο εκπαιδευτικός, η γιαγιά που έλεγε παραμύθια, ο γείτονας που κάναμε παρέα και όπως παλαιότερα για την πρόοδο του ανθρώπου ήταν απαραίτητη η γραφή και η ανάγνωση , έτσι σήμερα χρειάζεται να μάθουμε τηλεοπτική γραφή κι ανάγνωση. Να μπορούμε να αναλύουμε την πληροφορία, να βλέπουμε πίσω από τη διαφήμιση. Στην Ελλάδα φυσικά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα και ο λόγος ανήκει στους ενεργούς πολίτες και τις κινήσεις πολιτών.
Στην Ελλάδα είναι τρομερή η κατάντια των μέσων ενημέρωσης, όλες οι χώρες έχουν προβλήματα αλλά αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ανευ προηγουμένου. Πουθενά δεν υπάρχει τέτοιος εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και περιφρόνηση της νοημοσύνης του κόσμου.
Θα έπρεπε να υπάρχει αντίδραση από τον κόσμο, θα έπρεπε να τεθούν ερωτήματα στους βουλευτές, υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, στους αρχηγούς των κομμάτων, τα κόμματα της αριστεράς που δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει τηλεόραση στην σημερινή εποχή.
Στο διαδίκτυο θα γίνει ότι έγινε όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι εφημερίδες. Αλλες ήταν κίτρινες άλλες αναξιόπιστες. Σιγά σιγά το κοινό θα κατασταλάξει στον πιο αξιόπιστο. Θα υπάρξει μια μάχη και τελικά από αυτόν τον καταιγισμό πληροφορίας θα σωθούν και θα εδραιωθούν εκείνες οι προσπάθειες που σέβονται τον πολίτη και είναι αξιόπιστες. Προσπάθειες εναλλακτικής ενημέρωσης που δίνουν αγώνα για την αξιοπιστία είναι και το exeisminima.gr μέσα από το διαδίκτυο. Αυτό κάνουμε και με το tvxs.gr και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.
Σωστός ο καταγγελτικό λόγος και η αποδοχή της παραγματικότητας. Η πρόταση ποια είναι;
Κούλογου:Κατ΄αρχήν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει για να μη βάζουμε λάθος στόχους. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε την αιτία. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι δική μου δουλειά να δώσω την πρόταση αλλά να ενημερώσω, να προβληματίσω. Αυτό κάνω με την προβολή της ταινίας. Κάντε κι εσείς κάτι…
Τα πράγματα σίγουρα θα αλλάξουν αρκεί να έχουμε συνείδηση των παιχνιδιών που παίζονται στο παρασκήνιο. Κάποια στιγμή θα υπάρξει αντίδραση ελπίζοντας αυτή η αλλαγή να είναι ειρηνική και θα γίνει με δημοκρατικό τρόπο…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: