Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

FT Deutschland: Η Μέρκελ θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου από ανυπάκουα κράτη-μέλη

 Η γερμανική κυβέρνηση απαίτησε υπό μορφή τελεσιγράφου από τα άλλα κράτη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Των Peter Ehrlich και Teresa Goebbels
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η Γερμανία κατά τη σύνοδο κορυφής που αρχίζει αύριο θα συμφωνήσει για τη δημιουργία αυστηρότερου Συμφώνου Σταθερότητας, αν υπάρξει συμφωνία και για ένα διαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι για τη Γερμανία τα δυο ζητήματα είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα» ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί και η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων της δημοσιονομικής σταθερότητας από επιμέρους κράτη.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η καγκελάριος, Α. Μέρκελ, πηγαίνει στην αυριανή σύνοδο της ΕΕ έτοιμη για την άσκηση μεγάλων πιέσεων. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις προτάσεις των υπουργών Οικονομικών σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και την οικονομικοπολιτική επιτήρηση, είναι αποφασισμένη να "μπλοκάρει" μια από τις σημαντικότερες νομοθετικές διαδικασίες της ΕΕ.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών σχετικά με τις γαλλογερμανικές προτάσεις περί τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, η ίδια η Μέρκελ τηλεφώνησε στους άλλους ευρωπαίους πρωθυπουργούς και ζήτησε στήριξη των προτάσεών της, τονίζοντας ότι δεν συζητά για μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων χωρίς αλλαγή των συνθηκών.

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή της συνθήκης θα είναι πολύ περιορισμένη. Πρόκειται για «δύο γραμμές» του άρθρου 122, το οποίο προβλέπει μέχρι τώρα αμοιβαία βοήθεια μόνον όταν υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την ενεργειακή τροφοδοσία ή τις φυσικές καταστροφές.
Η Καγκελαρία θεωρεί ότι το άρθρο αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί, έτσι ώστε να παρέχει τη δυνατότητα στήριξης επιμέρους κρατών, όταν απειλείται η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και εμπλέκονται οι ιδιώτες πιστωτές ενός κράτους. Έτσι, η Καγκελαρία θέλει να αποφύγει την τροποποίηση του άρθρου 125, που περιέχει τη ρήτρα ‘no-bailout’. Παρά τις επιφυλάξεις πολλών συνταγματολόγων, η ΕΕ είχε επικαλεστεί το άρθρο 122 για τη δημιουργία μέρους της ασπίδας προστασίας του ευρώ.
Η Μέρκελ δεν προτίθεται να παρουσιάσει αύριο την ακριβή διατύπωση της σχετικής τροποποίησης, αλλά αν καταφέρει να πείσει τους εταίρους ότι η αλλαγή θα αφορά μόνο τις δύο γραμμές, υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για μια «πολύ περιορισμένη τροποποίηση» της ευρωπαϊκής συνθήκης, με μη ικανοποίηση του αιτήματος περί στέρησης της ψήφου από κράτη-μέλη σε περίπτωση δημοσιονομικών παραβάσεων. 
tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: