Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Έλληνες νεοναζί πολεμούν στο πλευρό Ουκρανών παραστρατιωτικών

Νεοναζί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία βρίσκονται ανάμεσα στις παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες που συμμετέχουν στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου στις συγκρούσεις με τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Την παρουσία Ελλήνων νεοναζί αποκάλυψε με δήλωσή του στην Telegraph ο επικεφαλής μιας εκ των ισχυρότερων παραστρατιωτικών ομάδων, του τάγματος Αζόφ.
Το Τάγμα Αζοφ
Η πιο γνωστή από αυτές τις ομάδες, το τάγμα Αζόφ είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση, μέλος της «εθελοντικής ουκρανικής Εθνοφρουράς», που ελέγχεται από το  Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Το τάγμα έχει βάση στη Μαριούπολη στην θάλασσα Αζόφ, ενώ ο διοικητής του, Αντρίι Μπιλέτσκι, είναι επικεφαλής των νεοναζιστικών ομάδων «Εθνικόσοσιαλιστική Συνέλευση» και «Πατριώτες της Ουκρανίας».
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πηγές χρηματοδότησης του τάγματος  είναι άγνωστες και σκοτεινές, όπως και ο σκοπός του και η λειτουργία του. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες παραστρατιωτικές ομάδες. Μέλη του τάγματος Αζόφ, με σημαίες που είχαν το νεοναζιστικό σύμβολο Wolfsangel, είχαν ισχυρή παρουσία στις συγκεντρώσεις της πλατείας Ανεξαρτησίας και συχνά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων επί προεδρίας Γιανουκόβιτς.



Το τάγμα Αζόφ έχει την πιο «ανατριχιαστική φήμη» από όλες τις παραστρατιωτικές ομάδες, όπως αναφέρει η Telegraph, και ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, λόγω της επίθεσης του στο οχυρό των ανταρτών του Ντόνετσκ, χτυπώντας βαθιά στα προάστια της πόλης που βρίσκεται υπό πολιορκία. Στη Μαρίνκα, στα δυτικά προάστια, το τάγμα στάλθηκε μπροστά από τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της 51ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού. Οι νεοναζί του τάγματος Αζόφ, απέκρουσαν την επίθεση εξαπολύοντας μια  άγρια επίθεση και καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της περιοχής.
Ο Αντρέι Μπιλέτσκυ, διοικητής του Τάγματος, μιλώντας στη Telegraph, ύστερα από την κηδεία ενός από τους συμμετέχοντες που έχασε τη ζωή του στη μάχη, επιβεβαίωσε τον ρόλο και τη συνεργασία που έχουν οι νεοναζί με τον στρατό του Κιέβου. «Έχουμε δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα για τη επίθεση στο Ντόνετσκ. Χρειαζόμαστε ένα δρόμο», δείχνοντας πως έχει απόλυτη γνώση του σχεδίου του ουκρανικού στρατού. Όπως ανέφερε ο Μπιλέτσκυ αποτελούν μια ελαφρυά μονάδα πεζικού για την αντιμετώπιση του αντάρτικου πόλεως. Σύμφωνα με έναν άλλο μαχητή του τάγματος, «με την εξασφάλιση της Μαρίνκα το τάγμα διεύρυνε το μέτωπο και γύρω από την πρωτεύουσα των ανταρτών».

Υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών
Όπως αναφέρει η Telegraph,  η χρήση παραστρατιωτικών εκ μέρους του Κιέβου, «θα έπρεπε να προκαλεί ρίγος στην Ευρώπη». Εκτός από το τάγμα του Αζόφ, οι νεοναζί έχουν σχηματίσει πρόσφατα και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, όπως το Ντόνμπας και το Ντίνπρο, με αρκετές χιλιάδες μέλη. Τα τάγματα είναι επισήμως υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά η χρηματοδότησή τους είναι σκοτεινή. Τα όπλα παρέχονται από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και ιδιωτικές χορηγίες. Στη διάθεσή τους έχουν ακόμη τεθωρακισμένα οχήματα και πολυβόλα. «Προσωπικά, είμαι Ναζί», δήλωσε ένα από τα μέλη του τάγματος Αζόφ, με το προσωνύμιο «Φάντασμα», φορώντας κουκούλα και κρατώντας ένα καλάσνικοφ.
Ο 35χρονος επικεφαλής άρχισε να δημιουργεί το τάγμα αφότου αφέθηκε ελεύθερος μετά την προφυλάκιση του, το Φεβρουάριο, στον απόηχο των διαδηλώσεων στο Κίεβο. Είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας. Ο ίδιος έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα.  Πρώην φοιτητής ιστορίας και ερασιτέχνης μποξέρ, ο Μπιλέτσκυ αναφέρει ότι, «η ιστορική αποστολή του έθνους μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι να οδηγήσει τους αγώνες των λευκών όλου του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία».
Ο Στέπαν, 23 ετών, ένας άλλος μαχητής, δήλωσε στη Telegraph ότι αν κατάφερναν να συλλάβουν τους ηγέτες των φιλο-ρωσικών αυτονομιστών θα έπρεπε  να εκτελούνταν. Ο ανταποκριτής της Telegraph επισημαίνει την αντίθεση που καταγράφεται μεταξύ των όσων υποστηρίζουν οι νεοναζί και όσων παρουσιάζαν ως οι εξεγερμένοι της πλατείας Ανεξαρτησίας μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τους νεοφιλελεύθερους υποστηρικτές της Δύσης ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε μια έκρηξη των εξτρεμιστικών και ναζιστικών ομάδων, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Νεοναζί και μισθοφόροι
Μέσω των εξτρεμιστικών προφίλ και σελίδων στα social media, έχουν ακόμη προσελκύσει ξένους μαχητές. Όπως αναφέρει ο Μπιλέτσκυ, έχει άνδρες από την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Σκανδιναβία. Στη βάση τους,  στο Ουρζούφ, ένας πρώην ελεύθερος σκοπευτής του σουηδικού στρατού και της Εθνικής Φρουράς και ενεργό μέλος της ακροδεξιάς της Σουηδίας, ο Μίκαελ Σκιλτ, ηγείται και εκπαιδεύει μια από τις μονάδες. Όπως υποστηρίζει στη Telegraph «ξύπνησε ο πολεμιστής μέσα του» όταν είδε τις συγκρούσεις στο Κίεβο. Για τις «υπηρεσίες» του στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνει περίπου 130 ευρώ το μήνα. Αφότου τελειώσει η αποστολή του σκοπεύει να πάει στη Συρία για να πολεμήσει για τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ως μισθοφόρος κερδίζει «πολύ καλά χρήματα», δηλώνει.
Η παρουσία νεοναζί και μισθοφόρων αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της επικοινωνιακής πολιτικής της Ρωσίας και των αυτονομιστών που καταγγέλλουν την ουκρανική κυβέρνηση ως μια χούντα φασιστών που ελέγχεται από τη Δύση. «Αυτά τα τάγματα αποτελούνται από μισθοφόρους, δεν είναι εθελοντές. Είναι φασίστες που σκοτώνουν και βιάζουν.», δήλωσε ο Σεργκέι Καβνταράντζε, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών στο Ντόνετσκ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι αμετανόητη ως προς τη συμμετοχή των νεοναζί. «Όσοι πήραν το όπλο για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους είναι ήρωες. Οι πολιτικές τους απόψεις είναι δική τους υπόθεση», αναφέρει ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του Αρσέν Αβάκοβ, του υπουργού Εσωτερικών.
Ο Μαρκ Γκαλεότι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ειδικός σε θέματα Ρωσίας και Ουκρανίας, προειδοποιεί για τα τάγματα, όπως αυτό του Αζόφ, που προσελκύουν «βίαια και ακραία στοιχεία από ολόκληρη την Ουκρανία». «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτά τα τάγματα είναι μέρος της θεμελίωσης μια τοξικής κληρονομιάς που θα παραμείνει και μετά το τέλος του πολέμου», σημειώνει ο Γκαλεότι. Οι ναζιστικές «παραστρατιωτικές ομάδες, που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους Freikorps και είναι ριζικά αντίθετες με την εξεύρεση συναίνεσης, μπορεί να απαιτήσουν ένα ρόλο στη δημόσια ζωή, ως νικητές της σύγκρουσης. Και τι κάνεις όταν ο πόλεμος έχει τελειώσει και οι βετεράνοι του Αζόφ γεμίζουν τη γειτονιά σου και ορίζουν τη ζωή σου;»

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: