Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Υπό διωγμόν όσοι έχουν δικό τους σπίτι

Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να βάλουν πωλητήριο στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ και τους δεκάδες άλλους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα. Το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» στην Ελλάδα, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. 
Το γερμανικό επιχείρημα για «πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» στη χώρα μας επικαλέστηκε χθες (Τετάρτη) ο Γκίκας Χαρδούβελης για να δικαιολογήσει τους υπέρογκους φόρους στην ακίνητη περιουσία.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερούνταν οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα, καθώς όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ».

Κατά τ’ άλλα ο υπουργός παραπέμπει στο μέλλον για ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ανακινεί και πάλι το θέμα της εκχώρησης του φόρου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης» αναφέρει στη δήλωσή του.
Οι βασικότερες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι οι εξής:
  • Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για τον φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο.
  •  Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.
  • Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται.
Κ.Τσ.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: