Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Εκτός των αποζημιώσεων οι έλληνες ροδακινοπαραγωγοί

Χωματερές προϋπόθεση για την αποζημίωση
Τα ελληνικά ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα αποζημιώσεων, την οποία ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περίπου 125 εκατ. ευρώ αποδεσμεύει η ΕΕ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών, ο οποίος πλήττεται από το εμπάργκο που επέβαλε για ένα χρόνο η Ρωσία στα δυτικά προϊόντα τροφίμων. 
Μέτρα στήριξης που απαιτούν απόσυρση προϊόντων, δηλαδή χωματερές.Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι αγρότες θα αποζημιώνονταν από κοινοτικούς πόρους, τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
"Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ", διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. "Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην ΑΓΟΡΑ ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης", εξήγησε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

Ντ.Μ.
ΠΗΓΗ: newsroom enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: