Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Π.Σκουρλέτης: Δεν έχει η παρούσα Βουλή το δικαίωμα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης συνολικά για αυτή την κυβέρνηση". Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι τo κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει το θέμα της αναντιστοιχίας των πολιτικών συσχετισμών μετά τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές και έτσι δεν αναγνωρίζει στην παρούσα Βουλή τη δυνατότητα να εκλέξει νέο Πρόεδρο.
Μεταξύ άλλων ο Π. Σκουρλέτης υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο ο Α. Σαμαράς "εξαπάτησε τον ελληνικό λαό το 2012 Βγήκε με σύνθημα επαναδιαπραγμάτευση και εφάρμοσε σκληρότερο μνημόνιο".
Ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στον Άρη Πορτοσάλτε, είναι η ακόλουθη:
Το πολιτικό σκέλος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές. Υπάρχει ένα άλλο θέμα για το οποίο ασκείται πίεση στην κυβέρνηση και είναι το εμπάργκο για τα φρούτα, το οποίο όμως ανοίγει και πάλι. Εσείς λέτε ότι έπρεπε να πιέσουμε να εξαιρεθεί η Ελλάδα και οι επιδιώξεις για το μήνα Σεπτέμβριο.
Ας αρχίσουμε από το δεύτερο, διότι νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο δυναμικός κλάδος των παραγωγών ροδάκινου βρίσκεται σε μια οριακή και πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Τα προβλήματα έχουν αναφανεί εδώ και καιρό και δεν είναι μόνο η φετινή παραγωγή που χάνεται και ότι κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός αγορών. Ούτως ή άλλως ήταν μια δύσκολη χρονιά, διότι είχαμε και τα προβλήματα στην Ουκρανία που είχαν δημιουργήσει προβλήματα στις μεταφορές των ροδάκινων το προηγούμενο διάστημα, τώρα ήρθαν τα συγκεκριμένα μέτρα με το εμπάργκο το οποίο επέτεινε την κατάσταση. Θα μπορούσε κανείς να πει πάρα πολλά για την οργάνωση των τοπικών συνεταιρισμών σε συνεργασία με την κεντρική πολιτεία, ώστε να μπορούν να είναι έτοιμοι απέναντι σε τέτοιες δυσκολίες. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό, γιατί είναι μια διαχρονική κουβέντα. Αυτό είναι στα ζητούμενα και εμείς, όπως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα 4 φορές έχουν βρεθεί στελέχη μας και ο κ. Τσίπρας και έχουμε κουβεντιάσει, έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα και έχουμε δεσμευτεί και σε συγκεκριμένα πράγματα. Αλλά επί του συγκεκριμένου υπήρχε η δυνατότητα η Ελλάδα να ζητήσει εκ των προτέρων εξαιρέσεις για κάποια προϊόντα της. Δεν το έκανε, αν και υπάρχει τέτοια πρακτική. Η Ελλάδα ήταν απούσα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών.

Πότε εφαρμόστηκε αυτή η πρακτική;

Σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αν κοιτάξετε και ανατρέξετε έχουν υπάρξει τέτοιου είδους εξαιρέσεις. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει και το γεωπολιτικό ζήτημα και αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να γίνονται με ελαφρά τη καρδία και η Ευρώπη πρέπει να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά απέχει πολύ στο να σκέφτεται, να λειτουργεί και να πράττει ως ένα ενιαίο σύνολο. Υπάρχουν ιδιαίτερα συμφέροντα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και δυστυχώς η Ελλάδα είναι παρακολούθημα των ισχυρών.

Σε πρακτικό επίπεδο. Είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρω στο θέμα της εξαίρεσης…
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτά τα αστεία ποσά για τους παραγωγούς. Και έχει σημασία να συμφωνήσουμε σε αυτό και να μην κοροϊδεύουμε τους αγρότες. Όταν τον κοροϊδεύεις τον άλλον, ο οποίος έχει βάλει από την τσέπη του για να κάνει την παραγωγή, κάποια στιγμή θα τα μουντζώσει.

Κάποιο μέρος της παραγωγής, όμως, το έχει πουλήσει.
Ναι, αλλά γνωρίζετε σε τι τιμές; Βρέθηκα πριν ενάμισι μήνα στη Βέροια και συζήτησα πριν προκύψει το θέμα του εμπάργκο και ούτως ή άλλως ήταν μια δύσκολη χρονιά. Οι Ισπανοί έχουν το εξής σχετικά με το ροδάκινο. Επειδή η ΕΕ απαγορεύει την επιδότηση των συγκεκριμένων προϊόντων έχουν φροντίσει και επιδοτείται η μεταφορά κατά την εξαγωγή. Γιατί δεν το κάναμε και εμείς; Γι' αυτό σας λέω ότι υπάρχουν αβλεψίες και εγκληματικές παραλείψεις .

Τα 0,26 λεπτά το κιλό τα θεωρείτε λίγα ως αποζημίωση;

Θα πρέπει να αποδεχθούμε αυτά τα οποία ζητούν οι παραγωγοί ως το ελάχιστο και έχουν προσδιορίσει το ύψος της τιμής.

Τώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία να κάνετε το άνοιγμά σας και στον αγροτικό χώρο.

Τα τελευταία 2 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει άλλου είδους σχέσεις και δεσμούς με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και με τον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα με τις διάφορες δημοσκοπήσεις και τα exit polls έχει ένα ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που έχει σε άλλες κοινωνικές κατηγορίες, το οποίο, όμως, κυμαίνεται στο 18%. Άρα, δεν είναι κάτι ευκαιριακό. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια βαθιά ριζωμένη πολιτική δύναμη παντού.

Ας πάμε στο γεωστρατηγικό που λέγαμε προηγουμένως. Δηλαδή, με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίθεται θέμα ότι σηκώνεται και λέει διαφωνώ και κάνω κάτι άλλο. Εγώ θέλω να δω την πράξη γιατί στο διαφωνώ και την πολιτική των αστερίσκων την έχουμε ζήσει και εσείς και εγώ.
Εγώ λέω ότι πρέπει να επανέλθουμε στην πολιτική των αστερίσκων. Εν πάση περιπτώσει όταν κάποιος θέλει ένα σύνολο κρατών εντός της ΕΕ να ομονοεί πρέπει να υιοθετεί μια στάση αλληλεγγύης. Αυτό δεν γίνεται με διάφορους οι οποίοι ταξιδεύουν στην πρώτη θέση και κάποιοι είναι στην τρίτη θέση. Αυτά, λοιπόν, είναι σοβαρά προβλήματα για την ίδια την Ευρώπη και για το μέλλον της.

Πάμε τώρα στα ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό. Λέτε ότι δεν θα προτείνετε υποψήφιο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό που έχουμε θέσει είναι το θέμα της αναντιστοιχίας των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών, όπως επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα των της ευρωκάλπης σε σχέση με τους συσχετισμούς εντός της σημερινής βουλής. Ούτως ή άλλως τίθεται ένα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης συνολικά για αυτή την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζουμε το πολιτικό δικαίωμα στην παρούσα βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με βάση αυτή τη λογική, δεν μπαίνουμε στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το Σύνταγμα κάνει καλά και θέτει τις δικλείδες και αυτό προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις. Σήμερα δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και οι συσχετισμοί στη σημερινή βουλή είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να απεμπλέξουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από προσπάθειες που γίνονται για να μεταφράσουν μια ενδεχόμενη εκλογή από αυτή τη βουλή ως ένα «πράσινο φως» για τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής. Και λέμε ότι αυτό είναι ένα έργο μιας νέας αναβαθμισμένης από τη λαϊκή βούληση βουλής.

Εάν αυτή η πολιτική στάση σας ως ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε τη λύση του χρέους το έχετε λάβει υπόψη;… Το ότι εσείς καθυστερείτε με τις εκλογές και υπάρξει μια χρονική καθυστέρηση αυτό το έχετε λάβει υπόψη για να πάρετε την εντολή για να διαπραγματευτείτε το χρέος και να έχετε απέναντί σας την αντιπολίτευση που θα θέλει και εκείνη να προκαλέσει εκλογές για να σας ρίξει.


Ακριβώς επειδή δεν νομιμοποιείται μια κυβέρνηση, η οποία πολιτικά και κοινωνικά είναι απομονωμένη και τα έχει κάνει μούσκεμα στο θέμα του χρέους, να πάει να διαπραγματευτεί ένα τόσο τεράστιο ζήτημα. Είναι ανάγκη πολιτικές δυνάμεις ,οι οποίες θα πατούν στα πόδια τους και θα εξασφαλίζουν ευρύτερες συναινέσεις εντός της κοινωνίας, μια άλλη κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί αυτό το τεράστιο ζήτημα. Μην ξεχνάτε πως ο κ. Σαμαράς εξαπάτησε τον ελληνικό λαό το 2012 Βγήκε με σύνθημα επαναδιαπραγμάτευση και εφάρμοσε σκληρότερο μνημόνιο.

Μιας και λέμε για το χρέος, ποια είναι η άποψη του κ. Σαμαρά; Την έχετε ακούσει; Γιατί εγώ δεν την έχω ακούσει. Το έχω θέσει κατ' επανάληψη αυτό το ερώτημα σε διάφορες δημόσιες συζητήσεις και δεν έχω πάρει απάντηση. Ο κ. Σαμαράς περιμένει τις εντολές και τις αναλύσεις των δανειστών, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή, όμως, δεν είναι διαπραγμάτευση. Θα βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Αυτόν ο οποίος βαρύνεται για τα εγκλήματα που έχουν γίνει εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για τα λουκέτα και την ανεργία, για τη διόγκωση του ελληνικού χρέους; Τι να διαπραγματευτεί; Δεν υπάρχει το θέμα της αξιολόγησης; Η αξιολόγηση είναι μόνο στα χαρτιά και για τους δημόσιους υπαλλήλους ισχύει μόνο η αξιολόγηση; Για την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει αξιολόγηση;

Θα συμφωνούσατε στο μια κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία;

Όχι βέβαια. Τι θα πει αυτό; Αυτό είναι η πιο αντιδημοκρατική ρύθμιση που υπάρχει. Εκλογές θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν προκύπτουν άλλοι λόγοι, όπως το να πέσει μια κυβέρνηση. Δηλαδή, αν μια κυβέρνηση αποτύχει παταγωδώς θα πρέπει να την υποστούμε για τέσσερα χρόνια;

Δεν έπεσε ποτέ μια κυβέρνηση λόγω πολιτικών τακτικισμών ή από κόλπα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην υποτιμάτε την κοινωνία. Και βλέπετε ότι ο κ. Σαμαράς είναι τόσο ακραία τακτικιστής όπου διαρρέει επισήμως ότι όποιον και να μου φέρουν ως πρόταση, απλά και μόνο για να παραμείνω και να συνεχίσω τη μνημονιακή πολιτική θα τον δεχτώ. Αυτή είναι σοβαρή πολιτική; Εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία δεινοπαθεί. Και την ελπίδα αυτή θέλουμε να την μεταφράσουμε σε συγκεκριμένη πολιτική δέσμευση.

Στο όνομα του λαού θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση…


Εάν ο κόσμος το θέλει αυτό, πιστέψτε με ότι θα γίνει.

aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: