Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σήμερα αναλαμβάνουμε την ευθύνη: Η Ρένα Δούρου ορκίστηκε νέα περιφερειάρχης Αττικής!

Με συγκέντρωση ενάντια στην έως τώρα πολιτική της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για τα απορρίμματα, στην οποία συμμετείχε και η Ρένα Δούρου ξεκίνησε η ορκωμοσία της νέας περιφερειάρχη της Αττικής
Στην ορκωμοσία βρέθηκαν μέλη, φίλοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες. 
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Δροσούπολης του Δήμου Άνω Λιοσίων και η Ρένα Δούρου ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Κατά την ομιλία της στην τελετή ορκωμοσίας των αιρετών της Περιφέρειας Αττικής, στο κλειστό Γυμναστήριο Δροσόπουλης Άνω Λιοσίων, η νέα Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε, όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο. Αλλά ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον».

Η ίδια συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες «θα έχουν, από δω και στο εξής, τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Αττικής, για να γίνει η Αττική χώρος αντάξιος της μακράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής της, χώρος ευημερίας και ανάπτυξης».
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ορκίζεται σήμερα, μπορεί και οφείλει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», τόνισε η Ρ. Δούρου. «Ο δύσκολος δρόμος μπροστά μας είναι ο δρόμος της ευθύνης. Εμείς σήμερα δεν αναλαμβάνουμε την άσκηση εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», παρατήρησε, κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης Αττικής.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία της Ρένας Δούρου. 
Συμπολίτισσες και συμπολίτες, Φίλες και φίλοι, Η σημερινή παρουσία σας σε αυτή την τελετή σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στο κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπολης στέλνει ένα μήνυμα. Μήνυμα από τη Φυλή της Περιφέρειας Αττικής προς όλη τη χώρα: Δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε, όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο. Αλλά ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον. Ένα βιβλίο, όχι με έργα βιτρίνας αλλά με έργα κοινωνικής συνοχής. Έργα που βελτιώνουν μια καθημερινότητα που οι μνημονιακές πολιτικές, έχουν κάνει εφιάλτη. Έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου. Ενός προτύπου που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ δήμων α’ και β’ κατηγορίας. Μεταξύ πολιτών α’ και β’ κατηγορίας. Γιατί όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Στην αξιοπρέπεια που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα λιποθυμάνε στα σχολεία από έλλειψη τροφής. Ότι οι πολίτες δεν θα κινδυνεύουν, οι ίδιοι και οι περιουσίες τους, από μια δυνατή βροχή. Ότι δεν υπάρχουν περιοχές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές στον 21ο αιώνα.

Φίλες και φίλοι, Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Γιατί είναι ένας δρόμος διπλά ναρκοθετημένος. Ναρκοθετημένος σε επίπεδο θεσμικό αλλά και σε επίπεδο πολιτικής συγκυρίας. Το θεσμικό επίπεδο είναι προβληματικό εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου του Καλλικράτη. Ενός πλαισίου που περιέχει αφενός την αιρετή αυτοδιοίκηση, αλλά παράλληλα και τον στενό έλεγχό της από την κεντρική εξουσία, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ενός πλαισίου που ενώ δεν διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, τη φορτώνει με την υλοποίηση μιας σειράς σπουδαίων αρμοδιοτήτων. Με ορατό κίνδυνο την απαξίωση, την απομείωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Του μόνου θεσμού που μπορεί να μεταφραστεί άμεσα σε εξουσία των πολιτών. Αυτόν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον θεσμό που δίνει το «παρών» σαν κόκκινο νήμα σε όλες τις μεγάλες στιγμές αγώνων του λαού μας, αυτόν τον επαναστατικό στον πυρήνα του θεσμό, το νομοθετικό πλαίσιο τον μετατρέπει σε ετεροδιοίκηση. Σε ιμάντα μεταβίβασης των πολιτικών λιτότητας. Πολιτικών που εκφράζει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση – γρανάζι ενός μηχανισμού εξουσίας μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Μακριά από την κοινωνία.

Φίλες και φίλοι, Οι δυσκολίες αυτές δεν μας αποθαρρύνουν. Μας πεισμώνουν. Μας κάνουν πιο δυνατούς. Και μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Γιατί ξέρουμε ότι στο δρόμο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Αλλά έχουμε στο πλευρό μας τον ισχυρότερο σύμμαχο. Τους πολίτες. Εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους κι έκαναν το αδύνατο δυνατό. Φάνηκαν ρεαλιστές και διεκδίκησαν το αδύνατο. Και το έκαναν πράξη. Απέναντι σε όλους όσοι είχαν σπεύσει να προδιαγράψουν τις εξελίξεις. Οι πολίτες είχαν τον τελευταίο λόγο. Και θα έχουν, από δω και στο εξής, τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Αττικής. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να γίνει η Αττική χώρος αντάξιος της μακράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής της. Χώρος ευημερίας και ανάπτυξης. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να γίνει η Αττική προπύργιο κοινωνικής προστασίας. Θα έχουν τον πρώτο λόγο μαζί με τους δήμους, για μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Φιλοσοφία βιώσιμη και δίκαιη οικολογικά και οικονομικά. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να κάνουμε όλοι μαζί πράξη μια Περιφέρεια από τους πολίτες, για τους πολίτες, με τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι, Το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ορκίζεται σήμερα, μπορεί και οφείλει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Εργαλείο στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών. Που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους. Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο στο ύψος των δύσκολων και κρίσιμων περιστάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψει η νέα περιφερειακή Αρχή. Θέλοντας στο πλευρό της, συμπαραστάτες και υποστηρικτές της κοινής προσπάθειας στη νέα πορεία, τους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Μακριά από στείρους αποκλεισμούς και ψευδεπίγραφες δήθεν αξιολογήσεις, που οδηγούν στην αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα. Από την κοινή αυτή προσπάθεια, φίλες και φίλοι, δεν μπορούν φυσικά να λείπουν οι δήμοι. Οι δήμοι, με τους οποίους η νέα Περιφερειακή Αρχή θέλει να εγκαθιδρύσει μια νέα σχέση. Σχέση δημοκρατική. Σχέση ισοτιμίας. Σχέση που θα αλληλοτροφοδοτείται. Για κοινές διεκδικήσεις κι αγώνες. Προς όφελος των δημοτών. Προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς όφελος της Αττικής.

Φίλες και φίλοι, Ο δύσκολος δρόμος μπροστά μας είναι ο δρόμος της ευθύνης. Εμείς σήμερα δεν αναλαμβάνουμε την άσκηση εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Για την Αττική της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Για την Αττική της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για την Αττική των πολιτών.



































 left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: