Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Δ.ΕΛ.Τ.Α…όπως δέρνουμε

Για «βίαιη επίθεση της αστυνομίας, που εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική εμπέδωσης του δόγματος “νόμος και τάξη”» και για «“ειδική μεταχείριση” που δέχονται τα Εξάρχεια από τις δυνάμεις της αστυνομίας» κάνει λόγο η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Ενας 18χρονος, μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τελευταίο θύμα αστυνομικής βίας, καθώς.
Για «βίαιη επίθεση της αστυνομίας, που εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική εμπέδωσης του δόγματος “νόμος και τάξη”» και για «“ειδική μεταχείριση” που δέχονται τα Εξάρχεια από τις δυνάμεις της αστυνομίας» κάνει λόγο η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ
Ενας 18χρονος, μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τελευταίο θύμα αστυνομικής βίας, καθώς άνδρες της γνωστής ομάδας της Αστυνομίας τού έσπασαν το χέρι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία ΕξαρχείωνΤου Δημήτρη Αγγελίδη
Ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας έζησε τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στην πλατεία Εξαρχείων ένας 18χρονος, που κατέληξε -όπως καταγγέλλει- με σπασμένο χέρι από κλομπ αστυνομικού, κατά τη διάρκεια μιας από τις μάλλον συνηθισμένες επιχειρήσεις επίδειξης δύναμης της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην περιοχή.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ξημερώματα της Παρασκευής διμοιρία ΔΕΛΤΑ μπήκε στη μισοάδεια πλατεία, φωνάζοντας και προπηλακίζοντας τον κόσμο. Οι αστυνομικοί έφυγαν και ξαναγύρισαν, μπαίνοντας στον πεζόδρομο της Τσαμαδού. Στο γωνιακό καφέ βρισκόταν ο 18χρονος, μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με έναν φίλο του, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και την υπόλοιπη παρέα τους και ετοιμάζονταν να φύγουν.

Επίθεση
Οι αστυνομικοί κατέβηκαν από τις μηχανές και κατευθύνθηκαν κατά πάνω τους. Ο 18χρονος πανικοβλήθηκε και προσπάθησε να τρέξει. «Είδα τον αστυνομικό να με φτάνει στο ένα μέτρο και άκουσα τον ήχο του κλομπ, όπως σηκώνεται στον αέρα. Εβαλα το χέρι μου, για να προστατέψω το κεφάλι μου. Το πέτυχε, ένιωσα το χτύπημα, αλλά -λόγω της αδρεναλίνης- δεν ένιωσα πόνο εκείνη τη στιγμή. Τον πόνο τον ένιωσα λίγο μετά, όταν το χέρι μου άρχισε να πρήζεται», λέει στην «Εφ.Συν.».

Ο αστυνομικός τον άρπαξε για να τον προσαγάγει μαζί με τον φίλο του από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ άλλος αστυνομικός πάνω σε μηχανή άρχισε να τον ειρωνεύεται και να τον βρίζει χυδαία. Λίγο πιο κάτω, τους έψαξαν τα πράγματα και συνέχισαν να τους ειρωνεύονται και να τους χλευάζουν. Τους οδήγησαν στο τμήμα Εξαρχείων, όπου έγινε απλώς εξακρίβωση στοιχείων και αφέθηκαν ελεύθεροι. Τους αρνήθηκαν να μιλήσουν με δικηγόρο, συνεπείς στην πρακτική της αστυνομίας που -παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και διεθνών οργανισμών- θεωρούν ότι οι προσαγωγές δεν συνιστούν στέρηση της ελευθερίας και δεν διέπονται από τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου για τη σύλληψη. Το χέρι του 18χρονου είχε πρηστεί (στο τμήμα δεν… μπόρεσαν να του προσφέρουν ούτε τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, έστω για να τον ανακουφίσουν) και κατέφυγε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Ιατροδικαστής δεν υπήρχε, λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου (!), όπως δεν υπήρχε και αρκετός γύψος για το σπασμένο χέρι. Του τοποθέτησαν γύψο σ’ ένα σημείο και νάρθηκα σε άλλο. Μ’ αυτά βρίσκεται τώρα ο νεαρός, ελπίζοντας να μην κουνηθεί το κόκαλο και να αποφύγει το χειρουργείο.

«Καταγγέλλουμε τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική εμπέδωσης του δόγματος “νόμος και τάξη”, που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε επίσης και την “ειδική μεταχείριση” που δέχονται τα Εξάρχεια από τις δυνάμεις της αστυνομίας, που έχουν επιβάλει ένα κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: