Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Βομβαρδίζοντας το μέλλον των παιδιών της Γάζας

Ζωή στα Ερείπια
«Το παιδί μου τυφλώθηκε και έχασε τη φωνή του, ο πατέρας του σκοτώθηκε και τα τρία του αδέρφια είναι τραυματισμένα σοβαρά», λέει η μητέρα του επτάχρονου παλαιστίνιου Μοχάμεντ Μπάντραν, ένα από τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπάντραν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γάζας, όπως και εκατοντάδες άλλα παιδιά. Το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς στη Λωρίδα της Γάζας θάβεται στα ερείπια που άφησε η ισραηλινή επιδρομή. Από το 2009, ένας ανήλικος στη Γάζα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τρεις βομβαρδισμούς από το Ισραήλ.
Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου.
«Ο μόνος τρόπος που μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου είναι να με αγκαλιάζει», αναφέρει η μητέρα του Μοχάμεντ Μπάντραν. Οι Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, έχουν αφήσει πίσω τους περίπου δύο χιλιάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Έχουν προκαλέσει ζημιές στις υποδομές και σε εκατοντάδες σπίτια, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία που διευθύνονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA).
Μερικά από τα τραυματισμένα παιδιά έχουν υποστεί τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη Γάζα, λόγω των περιορισμένων ιατρικών δυνατοτήτων, που προκαλούνται από τον ισραηλινό αποκλεισμό. Σύμφωνα με την UNICEF περίπου 400.000 παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα ψυχολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του στρες και της ψυχολογικής κατάθλιψης, την προσκόλληση στους γονείς τους και τους συχνούς εφιάλτες.
Η Μόνικα Αγουάντ, η οποία είναι εκπρόσωπος της UNICEF στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι το 30% των νεκρών, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων, είναι τα παιδιά. Συμπλήρωσε επίσης πως «Η UNICEF και άλλες τοπικές εταιρείες έχουν εφαρμόσει προγράμματα ψυχολογικής στήριξης στα σχολεία της Γάζας, στα οποία οι οικογένειες προσφύγων βρίσκουν καταφύγιο. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε το δικαίωμα των παιδιών να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών».
Ωστόσο, οι πιο συχνές ψυχολογικές επιπτώσεις των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, που έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά, σαν αυτή της απώλειας της ομιλίας, είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ψυχοθεραπευτές.
Ο γιατρός Σάμι Εγουέντα, σύμβουλος και ψυχίατρος στο Κοινοτικό Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Υγείας στη Γάζα (μιας τοπικής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, που εργάζονται για τα τραύματα και την επούλωση τους) μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων IPS, αναφέροντας: «Όταν ο ισραηλινός πόλεμος εναντίον της Γάζας τελειώσει, οι ψυχοθεραπευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών που έχασαν γονείς αλλά και ολόκληρες οικογένειες στους βομβαρδισμούς. Τα παιδιά βρίσκονται σε μια κατάσταση σοκ», μόνιμου φόβου και ανασφάλειας.
Ο γιατρός Εγουέντα συμπληρώνοντας είπε «Πρέπει πρώτα να σταματήσει η κύρια αιτία αυτών των τραυμάτων και των ψυχολογικών προβλημάτων, που είναι ο ισραηλινός πόλεμος εναντίον της Γάζας και στη συνέχεια να αρχίσει μια επείγουσα παρέμβαση για την στήριξη της υγείας των παιδιών και την αντιμετώπιση των τραυμάτων και των σοβαρών ψυχολογικών επιπτώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η απώλεια ομιλίας, η οποία θεωρείται ως ένας από τους μηχανισμούς αυτοάμυνας».
Στην Λωρίδα της Γάζας ολόκληρες γειτονιές, όπως η Shujaiyeh και η Khuza, έχουν καταστραφεί από την ισραηλινή εισβολή και τους βομβαρδισμούς. Οι ανθρώποι σε αυτές τις περιοχές, δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση ακόμα και σε πόσιμο νερό και ζουν σε μια σχεδόν πλήρη συσκότιση, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σταθμού παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος ήταν η μοναδική πηγή ενέργειας στην πολιορκημένη Γάζα.
Το «Social Watch», είναι ένα δίκτυο κοινωνικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, που παρακολουθεί τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων τους για τον τερματισμό της φτώχειας και την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ των λαών. Η οργάνωση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κηρύξει τη Λωρίδα της Γάζας ως μια «διεθνή ζώνη ανθρωπιστικής καταστροφής», όπως είχε ζητηθεί από  την παλαιστινιακή Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
«Η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών, ενισχύει την αστάθεια στην περιοχή και τροφοδοτεί περαιτέρω την κούρσα των εξοπλισμών και την περιθωριοποίηση των θεμάτων της εξάλειψης της φτώχειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που πρέπει να είναι η κύρια κοινή προτεραιότητα», δήλωσε ο οργανισμός «Social Watch».
Ο «Save the Children», ο κορυφαίος ανεξάρτητος οργανισμός στον κόσμο για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών ανέφερε σε δελτίο τύπου: «Τα παιδιά ποτέ δεν αρχίζουν τους πολέμους, αλλά είναι αυτά που σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται, τραυματίζονται και μένουν άστεγα, τρομοκρατημένα και μόνιμα σημαδεμένα. Σώστε τα παιδιά, δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα αθώα παιδιά να μην απειλούνται πλέον από τη φωτιά. Αν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα, η βία κατά των παιδιών στη Γάζα θα στοιχειώνει την γενιά μας για πάντα»
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εκεχειρίας βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο, ο εκπρόσωπος του  «Save the Children» στη Γάζα, Ασάμα Ντάομο, μιλώντας στο IPS δηλώνει: «Καλούμε για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για την άρση της πολιορκίας της Γάζας ώστε να διασφαλιστεί η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας  και οι βασικές υπηρεσίες στα παιδιά. Χρειαζόμαστε επίσης την διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσει την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την καταπολέμηση των ασθενειών του δέρματος, που εξαπλώνεται μεταξύ των προσφύγων στα σχολεία, λόγω του υπερπληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό UNRWA, 87 από τα σχολεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια από τους πρόσφυγες, οι μισοί των οποίων είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο Ζιάντ Θαμπέτ, Υφυπουργός του Υπουργείου Παιδείας στη Γάζα δήλωσε «Το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον τομέα της εκπαίδευσης γενικότερα. Μεγάλο ποσοστό από αυτούς, που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν είναι παιδιά και μαθητές των σχολείων. Πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία δέχθηκαν επίθεση». Η κληρονομιά της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνο τα χιλιάδες θύματα αλλά και το ολοκαύτωμα μιας ολόκληρης γενιάς.
tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: