Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Οργανισμός κατά της διαφθοράς με χρηματοδότη …την SIEMENS;

Σε διεθνή οργανισμό «αδιάφθορων», που θα χρηματοδοτείται …από ιδιώτες και εταιρίες θα συμμετέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση στην Βουλή. Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Δυστυχώς η …πιθανότητα, που αναφέρεται στον τίτλο, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με το σχέδιο νόμου που «πέρασε» στις 29 Ιουλίου από την αρμόδια Διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και είναι έτοιμο να έλθει για ψήφιση στο Γ΄Θερινό Τμήμα.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Το νομοσχέδιο – προωθήθηκε σχετικά «απαρατήρητο» μέσα στον νομοθετικό ορυμαγδό εκείνων των ημερών- τιτλοφορείται «Κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού». Αφορά πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αυστρίας – υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- για την ίδρυση ενός διεθνούς κύρους διακρατικού οργάνου που θα συμβάλλει «σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στον αγώνα για τη καταπολέμηση της διαφθοράς». Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοθετήματος «η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση διότι αποδίδει μεγάλη πολιτική σημασία στην καταπολέμηση της διαφθοράς»!
Το …τραγελαφικό στοιχείο του προτεινόμενου νόμου, αφορά τις ρυθμίσεις σχετικά με την χρηματοδότηση του: Τα κράτη – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που θα στηρίξουν την λειτουργία του, δεν είναι υποχρεωμένα να συμβάλλουν οικονομικά αφού σύμφωνα με το άρθρο 11 είναι «εθελοντικές οι συνεισφορές των μερών της παρούσας συμφωνίας» ενώ στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη συνεισφοράς. Παρόλα αυτά ο Διεθνής Οργανισμός κατά της Διαφθοράς θα μπορεί – όπως προβλέπεται στο ίδιο άρθρο- να στηρίζεται σε «εθελοντικές συνεισφορές από τον ιδιωτικό τομέα και άλλους χορηγούς»!!!

Με απλά λόγια: Μία πολυεθνική όπως η SIEMENS, η οποία μέσω διευρυμένου κυκλώματος διαφθοράς προκάλεσε (κατά την εκτίμηση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής) ζημιά 2 δις ευρώ, μόνον στο ελληνικό δημόσιο, θα μπορεί να είναι ΑΎΡΙΟ …χορηγός ή υποστηρικτής του εν λόγω διεθνή οργανισμού.

Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αριστεράς με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Κοντονή να επισημαίνει: «Φανταστείτε αυτοί οι οποίοι διαφθείρουν να είναι οι χρηματοδότες» σημειώνοντας πως τέτοιες πρακτικές «θα συνιστούν εμπαιγμό των κοινοβουλίων και των λαών της ευρώπης». Μάλιστα πρόσθεσε πως «μας δίνει την εντύπωσης αυτού που κάνει η μαφία αφού σκοτώνει, αφού πουλάει ναρκωτικά κάνει μια δωρεά και ξεπλένεται όλη η προηγούμενη δράση. Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Χ.Κατσώτη που ανέφερε ότι «προβλέπεται χρηματοδότηση ιδιωτών αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ , του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Πληροφοριακά συμπληρώνουμε ότι ο Διεθνής Οργανισμός κατά της Διαφθοράς, θα διοικείται από 11μελές συμβούλιο με εκπροσώπηση της συνέλευσης των κρατών μελών, έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ και έναν από την αυστριακή κυβέρνηση. Επίσης θα διαθέτει 15λες Διεθνές Ανώτερο Συμβουλευτικό Όργανο αποτελούμενο από «εξέχουσες προσωπικότητες» …αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Μία …αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια, είναι ότι προβλέπεται η παρουσία αντιπροσώπου – αποσπασμένου υπαλλήλου της ελληνικής κυβέρνησης, που θα έχει αμοιβή και έξοδα παραστάσεως περίπου 6.500 μηνιαίως!
thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια: