Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Γάζα: Νεκρές η κόρη και η γυναίκα του ηγέτη της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέταξε νέα αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας για βομβαρδισμό «θέσεων των τρομοκρατών». Η απόφαση για νέα επίθεση ελήφθη μετά τις τρεις ρουκέτες που όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος, κοντά στην πόλη Μπεερσέμπα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Από τις βόμβες του Ισραήλ ήδη έπεσαν νεκροί 10 Παλαιστίνιοι ανάμεσα στους οποίους η κόρη και η γυναίκα του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς. Ο Νετανιάχου διέταξε τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές να επιστρέψουν από το Κάιρο στην έδρα τους, διακόπτοντας τις συνομιλίες για εκεχειρία μακράς πνοής.
«Σε απάντηση στην παραβίαση της εκεχειρίας από πλευράς της Χαμάς, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας διέταξαν τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να επιτεθούν σε θέσεις των τρομοκρατών εντός της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι οι ελπίδες να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Καΐρου «εξανεμίζονται» και επέρριψε την πλήρη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στο Ισραήλ.

Σημειώνεται πως σε ισχύ ήταν εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών καθώς τη ΔΕΥΤΕΡΑ το βράδυ συμφωνήθηκε παράταση της κατάπαυσης του πυρός για 24ωρες, δηλαδή και την Τρίτη.

Στο Κάιρο αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων διαπραγματεύονταν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για την εξεύρεση ενός σχεδίου που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη εκεχειρία. Μάλιστα τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και διεθνή μέσα ανέφεραν πως είχε παρουσιαστεί ένα σχέδιο για το οποίο οι δύο πλευρές «επέδειξαν μεγαλύτερη ευελιξία». Οι αντιπροσωπίες θα συζητούσαν το εν λόγω σχέδιο με τις ηγεσίες τους. Τελικά το Ισραήλ αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσει και πάλι τους βομβαρδισμούς.

Καθώς ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην περιοχή η Χαμάς απείλησε για χτύπημα κατά του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν και προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρίες να το αποφεύγουν.

Τα πρώτα θύματα των νέων βομβαρδισμών
Τα πρώτα θύματα των νέων Ισραηλινών βομβαρδισμών ήταν ένα κορίτσι δύο ετών και μια γυναίκα. Πρόκειται για την κόρη και την σύζυγο του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντείφ. Όπως είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Γιδεόν Σάαρ, ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι «νόμιμος στόχος που πρέπει να εξοντωθεί». «Του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αξίζει να πεθάνει όπως ο Μπιν Λάντεν. Είναι νόμιμος στόχος και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να τον εξοντώσουμε», δήλωσε ο Σάαρ στο ραδιόφωνο του στρατού προσπαθώντας να δικαιλογήσει την επίθεση.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας 34 χρονος, τα τρια παιδιά του και η έγκυος γυναίκα του.

Πάνω από 80 άτομα έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον δύο παιδιά. Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν και πάλι τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο στα σχολεία του ΟΗΕ.

Συνολικά περίπου 2000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των πολυήμερων ισραηλινών βομβαρδισμών, που σταμάτησαν με την προσωρινή εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: