Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Τους τελευταίους μήνες στην Επιτροπή Προγράμματος εργάστηκαν πάνω από 2.000 στελέχη και μέλη του κόμματος, εκ των οποίων τα 700 σε συστηματική βάση * Η επιστράτευση του Γιώργου Καρατζαφέρη έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές εντός του 2014
Μικρή μόνον θα είναι η ανάπαυλα στον ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά τις εορταστικές ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται με προεκλογικές ταχύτητες στην τελική ευθεία προς τη μεγάλη φθινοπωρινή μάχη έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα και εμφανίζοντας, πλέον, ηγεμονική δυναμική.
Η πολιτική συγκυρία δείχνει εξαιρετικά ευνοϊκή, καθώς πέραν της ανάληψης των πολιτικών πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ και της διεύρυνσης της κομματικής επιρροής σε κοινωνικά τμήματα που δεν εντάσσονται στα προνομιακά πεδία της Αριστεράς, η κυβέρνηση φαίνεται να αγκομαχεί από τις αρχές Ιουλίου και έπειτα, δεχόμενη συνεχείς ήττες παντού και ισχυρές πιέσεις, εισπράττοντας ταυτόχρονα τη λαϊκή δυσαρέσκεια ακόμη και από φίλιες προς αυτήν δυνάμεις της κοινωνίας. Ειδικά, δε, μετά τις πρόσφατες μεγάλες αντιδράσεις που είδαμε να σημειώνονται με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ και τα ρωσικά αντίμετρα.
Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους διότι γνωρίζουν πως ο δρόμος προς τη διακυβέρνηση δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, εκτιμώντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βρισκόμενος σε μειονεκτική θέση θα επιχειρήσει να κρατηθεί με κάθε τρόπο, ανασύροντας εμφυλιοπολεμικές πρακτικές τρομοκράτησης του μέσου Ελληνα ψηφοφόρου και εκβιαστικά διλήμματα περί σταθερότητας.
Η εξέλιξη αυτή ως πιθανότητα έχει προ πολλού επισημανθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα είχε διατυπωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο μήνα, σε άρθρο του στην «Εποχή», και απλώς τώρα επιβεβαιώνεται και από την προσπάθεια αναδιάταξης των δυνάμεων στο χώρο της σκληρής Δεξιάς.

Ο ρόλος Καρατζαφέρη
 
Αυτό άλλωστε είναι το νόημα της διαφαινόμενης επανόδου του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Ν.Δ., που συνοδεύτηκε από τη δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ «θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη βγει ο Τσίπρας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του αναφερόταν ευθέως σε αυτά τα σενάρια, σημειώνοντας σχετικά: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα δεν πρόκειται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ανενόχλητο στο μεγάλο αυτό αγώνα ανατροπής. Εδώ και αρκετό καιρό πολλά και διαφορετικά κέντρα εξουσίας απεργάζονται σχέδια, για να αποτρέψουν το ιστορικό ορόσημο της ανάληψης λαϊκής εντολής διακυβέρνησης από μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενορχηστρώνουν τον εκφοβισμό των μεσαίων στρωμάτων από τα ΜΜΕ. Θέτουν πλαστά διλήμματα. Σχεδιάζουν ακόμα και εκ των προτέρων το ολισθηρό έδαφος, τον περιορισμό των κινήσεων μιας τέτοιας κυβέρνησης, ώστε να προεξοφλήσουν τη σύντομη πτώση της (αριστερή παρένθεση)».
Η επιστράτευση του Γιώργου Καρατζαφέρη έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές εντός του 2014, στελέχη μάλιστα σχολίαζαν και τη βιασύνη του πρωθυπουργού να σπεύσει στην Αμφίπολη ως προσπάθεια να αντιστρέψει ο Αντώνης Σαμαράς τις δυσμενείς εντυπώσεις και να συνδεθεί με μια θετική είδηση όπως η σπουδαία επιτυχία της αρχαιολογικής σκαπάνης στη Μακεδονία.
«Μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνη για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα, καθώς η εμμονή της στη μνημονιακή πολιτική οδηγεί, με τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και στη δήμευση περιουσιών νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που αδυνατεί να υπερασπιστεί στοιχειωδώς τα συμφέροντα της χώρας και των αγροτών, μένοντας ουραγός των εξελίξεων», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρόγραμμα στη ΔΕΘ
 
Σε αυτό το κλίμα, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αποκτά κομβική σημασία θα συνδεθεί με την πρωθυπουργική εμφάνιση που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην προγραμματική πρόταση, το προσχέδιο της οποίας είναι έτοιμο και θα συζητηθεί πρώτη φορά την Πέμπτη στην κοινή σύσκεψη της ομάδας προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Τα κείμενα έχουν παραδοθεί ήδη στα όργανα, χωρίς όμως ακόμη να έχει αποφασιστεί αν πριν από τη μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα μεσολαβήσει Κεντρική Επιτροπή όπου θα γίνει εκτενέστερη συζήτηση για τα προγραμματικά ζητήματα, καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Αν αυτές οι διαφοροποιήσεις που θα εκφραστούν από κομματικές πτέρυγες θα είναι έντονες, μένει να φανεί, πάντως η γενική αίσθηση που επικρατεί στο εσωτερικό προκρίνει ήπιες διαφωνίες και πνεύμα σύμπνοιας ενόψει του θερμού πολιτικά φθινοπώρου.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης βαρύτητας που αποδίδεται στη συγκρότηση της προγραμματικής πρότασης είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες στην Επιτροπή Προγράμματος εργάστηκαν πάνω από 2.000 στελέχη και μέλη του κόμματος, εκ των οποίων τα 700 σε συστηματική βάση. Ο Γιάννης Δραγασάκης σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στην πολιτική βαρύτητα του προγράμματος και την ανάγκη να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλλει η διαφαινόμενη προοπτική ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κείμενα αυτά -βάση για την εσωκομματική και τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει- θα αφορούν όλο το εύρος των πολιτικών ζητημάτων, με αιχμή όμως τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα όπως ο χαρακτήρας της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων, οι περιορισμοί και οι δυνατότητες που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η αξιολόγηση των διαφόρων προτάσεων που διατυπώνονται για το διακανονισμό του χρέους και συγκεκριμενοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακόμη, προεργασίες σχετικά με τους διαπραγματευτικούς στόχους που θα έθετε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμήσεις εναλλακτικών μακροοικονομικών σεναρίων υπό διαφορετικές εκδοχές διακανονισμού του χρέους.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: