Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΣΑΜΙΡ ΑΜΙΝ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ 'ΙΣΚΡΑ''  Ο γνωστός οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν βρέθηκε για λίγες μέρες στην Ελλάδα, αφού πήρε μέρος στην διεθνή διάσκεψη του «Βήματος Διάλογου και Κοινή ης Δράσης της Αριστεράς» που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 15-16/10/09. Είχε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσει σε μια σύντομη αλλά ουσιαστική συνέντευξη στην «ΙΣΚΡΑ».   

Σύντροφε Σαμίρ, ποια ποιοτικά στοιχεία αναδεικνύονται, στην παρούσα φάση, στην πορεία οικοδόμησης της Ε.Ε. και πως αυτή επηρεάζει την λεγόμενη «Ελληνική οικονομική κρίση»  
Θα ήθελα να πω πρώτα ότι έχουμε μια βαθιά, συστημική, χωρίς ιστορικό προηγούμενο παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, κατά δεύτερο λόγο Ευρωπαϊκή και βεβαίως Ελληνική.
Επομένως νομίζω ότι είναι σωστό να ξαναδούμε από την αρχή πως αυτή την Ευρωπαϊκή «οικοδόμηση» ξεκίνησε. Πρόκειται για την ένωση των Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, και με τις ευλογίες των ΗΠΑ, για την ανασύσταση του. Σήμερα στην Ε.Ε., κατά κύριο λόγο η Γερμανία, βρίσκεται σε μια φάση ενός οικονομικού εθνικισμού. Οι περιφερειακές χώρες εντός και εκτός Ευρωζώνης, αποτελούν τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Μεταξύ τους πρώτα και κύρια η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, οι χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, κ.λ.π. Άρα βρισκόμαστε στην εξαγωγή της κρίσης από το «Ευρωπαϊκό κέντρο» προς την περιφέρεια της Ε.Ε. Δυστυχώς οι δυνατότητες μεταρρύθμισης αυτής της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, για να μην πω αδύνατες. Να μην ξεχνάμε τον φιλοσοφικό και πολιτικό εμπνευστή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής ενοποίησης Ζισκάρ Ντε Στάντ, που δήλωσε «επιτέλους έχουμε μια πρώτη συνθήκη που καθιστά τον σοσιαλισμό παράνομο». Αυτό δείχνει την πρόθεση των ισχυρών πολιτικών αλλά και των πιο ισχυρών χρηματοπιστωτικών κύκλων να μετατρέψουν την Ε.Ε. σε ένα σκληρό πυλώνα αντίδρασης στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα, και τούτο γιατί η Γερμανία, Γαλλία και άλλες 2-3 χώρες ασφυκτιούν στον οικονομικό και γεωπολιτικό χώρο της Ευρώπης και αναζητούν νέες αγορές. Μην ξεχνάμε ότι το νέο μιλιταριστικό δόγμα του ΝΑΤΟ για τον 21ο αιώνα. Συνεπώς ο μιλιταρισμός στην εποχή μας πάει χέρι, χέρι με τον οικονομικό επεκτατισμό. Πρόκειται για μια επικίνδυνη πορεία, γι΄αυτό και οι λαοί μπορούν να αποτρέψουν τέτοιες σχεδιαζόμενες εξελίξεις, εξάλλου το έχουν ξανακάνει. Η θεωρία του μη εφικτού στην εποχή μας είναι ο μεγάλος μύθος των ισχυρών. Μύθος που εσείς οι Έλληνες, όπου στην πατρίδα σας γεννήθηκε η μυθολογία, δεν έχετε ανάγκη να αφουγκρασθείτε. Μπορείτε να γράψετε την δικιά σας ιστορία σε συνθήκες διεθνισμού, αλληλεγγύης και ανατροπής, με σοσιαλιστική προοπτική.  

Δηλώνεται από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το μνημόνιο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η Τρόικα θέλει να δείχνει πανίσχυρη και αναμφισβήτητη, θεωρείται ότι αυτήν την άποψη ότι έχει βάση ...  
Η «Τρόικα» πράγματι έχει δύναμη, έχει συμπυκνώσει σε ένα κείμενο μια νέο-αποικιακή δυναμική στην Ευρώπη, που δεν θα σταματήσει στην Ελλάδα. Δυστυχώς το κείμενο αυτό το συνυπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου.
Επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι σε τακτικό επίπεδο για εναλλακτικές πολιτικές, που ανοίγουν δρόμους χειραφέτησης. Η έξοδος από την Ευρωζώνη από μόνη της δεν είναι η συνταγή, αλλά ο συνδυασμός πολλών πολιτικών που επαναφέρουν την νομισματική κυριαρχία, την αναπτυξιακή οικονομική δυναμική, τον έλεγχο των κινήσεων του κεφαλαίου, την εθνικοποίηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που έχει ανάγκη μια χώρα.

Όλα αυτά και αλλά πολλά, μπορούν να πραγματοποιηθούν όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από μια σειρά άλλων χωρών που μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πεδίο οικονομικής συνεργασίας και αλληλεγγύης βασισμένο σε αντί-νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με μια προϋπόθεση:ό,τι υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό κίνημα αμφισβήτησης και ανατροπής, που μετατρέπει την «ισχυρή τρόικα» σε έναν αδύναμο «παίκτη» που εξαναγκάζει στην ανάδιαπραγμάτευση του λεγόμενου χρέους με όρους επωφελείς για τον λαό.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι λαοί δεν δημιουργούν χρέη αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται εν αγνοία των λαών. Αυτά που περιγράφω τα έχουμε δει με διαφορετικές εκφάνσεις και ιδιαιτερότητες σε μια σειρά από χώρες. Πιστεύω ότι η ριζοσπαστική αριστερά, η αριστερά συνολικά στη χώρα σας, έχει ιστορικές ευθύνες αλλά και χρέος να συμβάλει αποφασιστικά σε έναν τέτοιο δρόμο.
* Την συνέντευξη πήρε για την ''ΙΣΚΡΑ'' ο Κώστας Ήσυχος
Σύντομο Βιογραφικό του Σαμίρ Αμίν
Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931. Από το 1947 έως το 1957 σπούδασε στο Παρίσι και έγινε μέλος του γαλλικού ΚΚ, από το οποίο αργότερα αποστασιοποιήθηκε. Από το 1980 προίσταται του Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου, που έχει έδρα το Ντακάρ, στη Σενεγάλη. 
Το βιβλίο του “Η συσσώρευση σε παγκόσμια κλίμακα” θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα νεομαρξιστικά βιβλία πολιτικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: