Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Όταν οι Κύπριοι σοσιαλιστές μιλούσαν για τον Τσε, η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν ανέφερε καν το όνομά του


agwnas.com
Όταν οι σοσιαλιστές στην Κύπρο μιλούσαν για το Τσε η τάχα επαναστατική ηγεσία του ΑΚΕΛ απέκρυψε ακόμα και το θάνατό του.
Τον Μάρτιο του 1970 η σοσιαλιστική εφημερίδα της ΕΔΕΚ, Τα Νέα, είχαν αρχίσει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο επαναστάτη. Συγκεκριμένα η εφημερίδα δημοσίευε σε συνέχειες το Ημερολόγιο του Τσε.
Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚ είχε ιδρυθεί μόλις ένα χρόνο πριν. Η εφημερίδα, Τα Νέα, άρχισε να εκδίδεται από τον Νοέμβριο του 1969 και ήδη από τον Ιανουάριο του 1970 προαναγγέλλει στους αναγνώστες της ότι σύντομα θα δημοσιεύσει το Ημερολόγιο του Τσε.
Με την πρώτη τους οργανωμένη παρουσία στο πολιτικό σκηνικό, οι Κύπριοι σοσιαλιστές εισαγάγουν τα ιδανικά του Τσε για αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για κοινωνική δικαιοσύνη.
Κι ενώ οι Κύπριοι σοσιαλιστές μιλούσαν για τον Τσε, η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν είχε καν το θάρρος να γράψει έστω ένα μικρό αφιέρωμα στο εκφραστικό όργανο του κόμματος, «Χαραυγή». Μάλιστα ούτε ανέφεραν οτιδήποτε όταν ο Τσε δολοφονήθηκε από τους Αμερικανούς στη Βολιβία, το 1967.
Ως γνωστό ο Τσε ήρθε σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που τον κατέστησε ανεπιθύμητο και για την Ακελική ηγεσία.
Σήμερα η ηγεσία του ΑΚΕΛ στην προσπάθειά της να καπηλευτεί τον Τσε (όπως και την αντίσταση ενάντια στο πραξικόπημα) προσφέρει αφίσες και αφιερώματα του Τσε μέσω της εφημερίδας «Χαραυγής» και τάχα ακολουθεί τις αρχές και τα ιδανικά του.
Αλήθεια τι θα έκανε ο Τσε αν ζούσε και έβλεπε την ηγεσία του ΑΚΕΛ να συμβιβάζεται με τον Τουρκικό και Βρετανικό ιμπεριαλισμό; Αλήθεια θα συμφωνούσε ποτέ ένας αδιόρθωτος αντιιμπεριαλιστής με τις «γενναιόδωρες προσφορές» της εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου, της παραμονής παράνομων Τούρκων εποίκων, την παραμονή των Βρετανικών Βάσεων, τα μνημόνια συναντίληψης με τους Βρετανούς και την καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Προφανώς ο Τσε θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με την Ακελική ηγεσία όπως τότε και την Σοβιετική ηγεσία. Και προφανώς θα ξεκινούσε και πάλι δουλειά ο γνωστός Ακελικός οδοστρωτήρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: