Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Άδειασμα Σαμαρά απο Γιούνκερ: "Antonis, η Ελλάδα παραμένει στο τούνελ..."

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ή μια ενθαρρυντική νύξη σχετικά με το θέμα του χρέους ή των ελαφρύνσεων στις οποίες ποντάρει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έληξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Σαμαράς δεν εφείσθη φιλοφρονήσεων για τον κ. Γιουνκέρ, στον οποίο αναγνώρισε "φιλελληνική στάση" και στο "πρόσωπό του ενσαρκώνεται η χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη"(!), ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε ότι "η Ελλάδα αφήνει οριστικά την κρίση πίσω της", αλλά όπως πρόσθεσε "δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με τόσες θυσίες".
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός διαψεύστηκε λίγο αργότερα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δήλωσε ρητώς: "Δεν έχουμε φτάσει στο τέρμα τις κρίσης, αυτό είναι βέβαιο", συμπληρώνοντας ότι "φαίνεται το εύθραυστο της κατάστασης". Μάλιστα, επέμεινε ότι "δεν έχουμε βγει από το τούνελ και δεν έχουμε αφήσει όλα τα δεινά πίσω μας, όμως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος". Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν απέκλεισε να "προκύψουν γεγονότα έκτακτα και απρόοπτα".

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ επίσης φρόντισε να τονίσει το ρόλο που τήρησε ο ίδιος στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι έδωσε μεγάλη μάχη για να αντιταχθεί σε όσους επιθυμούσαν την απομάκρυνσης, χαρακτήρισε "φίλο" και "αδερφό" τον Αν. Σαμαρά, αλλά απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε την άποψη των κερδοσκόπων και τη ρητορική κατά της Αργεντινής, που εκφωνούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας "στην Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτά που δεν κατάφερε να αποφύγει η αργεντινή υποφέραμε αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί ότι έγινε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα 12 χρόνια μετά. Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή», σημείωσε για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ".

Τέλος, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά πρόσθεσε ότι τη σύνθεση της Κομισιόν την αποφασίζει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: