Αγώνα κατά του κυβερνητικού λουκέτου σε Δαφνί, Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, αποφασίζουν σήμερα στις γενικές συνελεύσεις τους οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. 1.300 ασθενείς που νοσηλεύονται μόνο στα δύο νοσοκομεία της Αθήνας και 4.500 πάσχοντες που τα επισκέπτονται τακτικά αναμένεται να στοιβαχτούν στα ράντζα Γενικών Νοσοκομείων.
Για ψυχιατρική απορρύθμιση κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το λουκέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι σε Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλει να αποποιηθεί των ευθυνών της και προανήγγειλαν μπαράζ κινητοποιήσεων.

Όπως είπαν, μέχρι στιγμής η αναζήτηση χώρων στα Γενικά Νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας, έχει καταλήξει σε κλινικές του Θριασίου και του Ευαγγελισμού, με δυναμική 20 κλινών και με 40 ράντζα, όταν μόνο στα δύο μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται ήδη 1.300 ασθενείς.
Σημειώνεται ότι το Δαφνί διαθέτει 9 ψυχιατρικές κλινικές και το Δρομοκαϊτειο 6.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης για λουκέτο στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι η απόφασή της να παραχωρήσει 400 στρέμματα στο ΤΑΙΠΕΔ.
Υπογράμμισαν, δε, ότι δεν πρόκειται για ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά για απορρύθμιση με μνημονιακή επιταγή.
Δεν υπάρχουν κατάλληλοι και επαρκείς χώροι για να στεγαστούν οι ψυχικά πάσχοντες, τονίζουν γιατροί και εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, σε ανακοινώσεις της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ.
Πάντως, τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας αναζητούν τους... κατάλληλους χώρους για να στεγασθούν οι ψυχιατρικές κλινικές, σε δημόσια νοσοκομεία. Εντός των ημερών θα συντάξουν πόρισμα που θα παραδώσουν στην ηγεσία του υπουργείου.
aygi.gr