Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

Στο ανώτατο διεθνές δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Αργεντινή εναντίον των ΗΠΑ για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας με βάση τη δικαστική απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής τους χρέους της χώρας που την οδήγησε σε χρεοκοπία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς δικαστηρίου που αναλαμβάνει την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών, η προσφυγή της Αργεντινής έχει ήδη διαβιβαστεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο καμία άλλη ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα έως ότου οι ΗΠΑ αποδεχτούν τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Στην αγωγή της η Αργενινή αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «προέβησαν σε παραβιάσεις της κυριαρχίας και της ετεροδικίας της Αργεντινής και άλλες σχετικές παραβιάσεις ως αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων που έλαβαν αμερικανικά δικαστήρια».

Υπενθυμίζεται ότι hedge funds που είχαν εξαγοράσει ομόλογα της Αργεντινής είχαν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη. Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέζα αποφάσισε ότι η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί «κούρεμα» στους τίτλους τους, εάν δεν πληρώσει την ίδια ώρα και τα hedge funds που δεν είχαν δεχτεί την απομείωση.
Στον αντίποδα η Αργεντινή υποστήριξε ότι δεν υπήρξε χρεοκοπία της χώρας καθώς πλήρωσε τα χρέη της εκτός από το υπόλοιπο που ζητούσαν επιπλέον τα hedge funds. Σημείωσε δε ότι ο αμερικανός δικαστής εμπόδισε την καταβολή των πληρωμών στους πιστωτές της.
Πάντως η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) θεώρησε το ζήτημα πιστωτικό γεγονός και κύρηξε την Αργεντινή σε χρεοκοπία.
πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: