Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

H Ρόδος ξεκινά αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών

Την απόφαση να αμυνθούν σθεναρά και να αποτρέψουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της Ρόδου, που έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και δανειστές, έλαβαν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων του νησιού, οι οποίοι, διακηρύσσοντας ότι αυτός ο τόπος δεν πωλείται και δεν εκχωρείται, ανέλαβαν την πρωτοβουλία συγκρότησης του «Ροδιακού Δικτύου Υπεράσπισης και Δίκαιης Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας», για να αναχαιτίσουν την πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται το νησί.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι, η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση, η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών και η πλατιά κινητοποίηση του ροδιακού λαού, ώστε να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες που θα προκύψουν από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών, η προστασία των οποίων είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί “κόκκινη γραμμή”:
Αιγιαλός και παραλία
Δάση και δασικές εκτάσεις
Βιότοποι, υγρότοποι προστατευόμενες περιοχές και περιοχές φυσικού κάλλους
Καταφύγια άγριας ζωής
Η διαχείριση του νερού
Η διαχείριση ιστορικών χώρων και ιστορικών ακινήτων

Είναι φανερό πως οι ιδιωτικοποιήσεις των ακινήτων στη Ρόδο, δεν γίνονται με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ούτε λειτουργούν προς το συμφέρον της τοπικής οικονομίας, παρά μόνο προς όφελος των αρπακτικών που περιτριγυρίζουν το νησί.
Η προσωρινή επιτροπή που ανέλαβε να συντονίσει τη διαδικασία συγκρότησης του Δικτύου, καλεί όλους τους πολίτες του νησιού της Ρόδου και όλους τους φορείς του τόπου, να συμμετάσχουν στην ίδρυση και στην τελική διαμόρφωση των θέσεων του Δικτύου για την Υπεράσπιση και Δίκαιη Διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας.
Σκοπός του Δικτύου δεν είναι απλώς να αναστείλει τα επίμαχα νομοσχέδια και τις συνέπειές τους, αλλά κυρίως να διαμορφώσει τις προτάσεις για την ανάπτυξη της Ρόδου, που θα προκύψουν μέσα από την ίδια την τοπική κοινωνία, με όρους σεβασμού και προστασίας των δασών, των δασικών εκτάσεων, της παράκτιας ζώνης και γενικά της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών.
Οι πολίτες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία συγκρότησης του Δικτύου, ζητούν από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να αποτελέσουν τους βασικούς θεσμικούς αναστολείς οποιασδήποτε προσπάθειας υπεξαίρεσης της δημόσιας περιουσίας του τόπου.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνουν επαφές που όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες, από τους οποίους θα ζητηθεί η συμμετοχή στο Δίκτυο και η συστράτευση στον κοινό αγώνα προάσπισης των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας του νησιού. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφίσματος στον παρακάτω σύνδεσμο:

www.avaaz.org/el/petition/Foreis_kai_polites_tis_Rodoy_Symmetohi_sto_Rodiako_Diktyo_Yperaspisis_Dimosias_Perioysias/

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ “ΡΟΔΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ”

Τέρμα τα ψέματα και οι αυταπάτες. Το νησί μας αλλάζει, ξεπουλιέται, παραδίδεται σε κερδοσκόπους. Φαίνεται πως αυτή η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους «δανειστές», δεν πρόκειται να ησυχάσουν εάν δεν εφαρμόσουν πλήρως το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους, εάν δεν ξεπουλήσουν τα πάντα, γη, αέρα και θάλασσα, αν δεν καταστρέψουν πλήρως τα βασικά εργαλεία μιας κοινωνικής, δίκαιης και ανθρώπινης βιώσιμης ανάπτυξης. Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Έναν πόλεμο λυσσαλέο, προετοιμασμένο από καιρό, καθώς δεν συντρίβονται μόνο κατακτήσεις και δικαιώματα, δεν χαρίζεται μόνο ο τόπος μας, δεν καταστρέφονται μόνο οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, αλλά αμφισβητείται και αναιρείται η ίδια η υπόσταση και η συνείδησή μας ως πολιτών.

Ως πότε όμως θα μένουμε αδρανείς και θα κοιτάμε τον τόπο μας να ξεπουλιέται σπιθαμή προς σπιθαμή; Η πολιτική των κυβερνώντων, στην ουσία της, οδηγεί σε ανεπίστροφες απαλλοτριώσεις, σε απώλεια της ανεξαρτησίας μας, σε επαναφορά ενός καθεστώτος αποικιοκρατίας στον ίδιο μας τον τόπο.
Η εκχώρηση μεγάλων περιοχών-φιλέτων στο νησί μας, όπως πρόσφατα του γκολφ Αφάντου και της Φωνής της Αμερικής που ξεπουλήθηκαν -χαρίστηκαν- έναντι πινακίου φακής και μάλιστα με fast track και εν κρυπτώ διαδικασίες, που κινούνται έξω από τα όρια του ίδιου του Συντάγματος και χωρίς καμία πρόβλεψη για περιβαλλοντική θωράκιση, αποτελούν στην πραγματικότητα εκχώρηση των παραγωγικών μας εργαλείων. Αποτελούν υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του τόπου σε ενέργεια και υποδομές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η εξευτελιστική τιμή πώλησης, θα συμπαρασύρει την αξία γης στην ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για τα υπόλοιπα 60.000 στρέμματα που το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να βγάλει στο σφυρί στη Ρόδο. Δεν θα έρθει ανάπτυξη στα Αφάντου, ούτε θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, παρά μόνο σκλαβιά και εργασιακός μεσαίωνας των 400€ τον μήνα.
Τ’ Αφάντου είναι μόνο η αρχή! Έχουν βάλει στο μάτι το λιμάνι και το αεροδρόμιο του τόπου μας, τα δάση, το νερό και τα δίκτυα διανομής του, κτίρια εντός και εκτός της πόλης, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, και ό,τι είναι ζωτικής σημασίας και αποκαλούμε εθνικό μας πλούτο.
Το τελευταίο διάστημα,βλέπουμε να εξελίσσονται προσπάθειες, ώστε μεγάλες εκτάσεις σε αδόμητες παράκτιες και δασικές περιοχές να χάσουν το νομοθετικό πλαίσιο που τις προστατεύει. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας, κινδυνεύουν μέσα από τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τα δάση που η κυβέρνηση έφερε άρον-άρον προς ψήφιση από τους ελάχιστους βουλευτές της στη Βουλή, χωρίς καμία κοινωνική ή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, επισφραγίζοντας το καταστροφικό και μη αντιστρεπτό έργο της. Τα δύο αυτά νομοσχέδια, ή όπως αλλιώς βαπτιστούν, είναι καταστροφικά, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας, αφού προφανώς θα αποχαρακτηριστούν οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις, θα νομιμοποιηθούν αυθαίρετα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις πάνω στο κύμα και θα δοθούν κίνητρα σε εμπρηστές και καταπατητές. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που έχει ανάγκη η Ρόδος; Μερικές χιλιάδες επιπλέον κλίνες, κτισμένες πάνω στα ερείπια του φυσικού πλούτου που έχει απομείνει στο νησί μας;
Το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, είναι δοκιμασμένο και αποτυχημένο σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η οποία υποφέρει από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης, με επιπτώσεις τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές. Εκεί η κατάληψη πάνω από το 70% του αιγιαλού, προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και ποιότητας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας Χουάν Κάρλος δελ Όλμο.
Οι αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης, θα αποκαλυφθούν σύντομα. Η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επενδυτών και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας και του νησιού μας, πράγμα που έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα με ανάλογες επιλογές του παρελθόντος, που επιτρέπουν σε «επιχειρηματίες» να καταπατούν, να καταστρέφουν και να ιδιοποιούνται δημόσιες, δημοτικές και προστατευόμενες εκτάσεις. Η εκχώρηση του μοναδικού περιβαλλοντικού αποθέματος της χώρας μας με ελάχιστο αντίτιμο, θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν και επικροτούν οι θιασώτες του σύγχρονου Ελληνικού Eldorado. Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα της σημερινής πρεμούρας για «αξιοποίηση» και δήθεν «ανάπτυξη»!
Ήρθε η ώρα να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, συντονίζοντας την δράση μας.

Προχωρούμε στη δημιουργία του «Ροδιακού Δικτύου Υπεράσπισης και Δίκαιης Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας».
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι, η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση, η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών και η πλατιά κινητοποίηση του ροδιακού λαού, ώστε να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες που θα προκύψουν από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών μας αγαθών. Η προστασία συγκεκριμένων πραγμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη και κόκκινη γραμμή για όλους εμάς. Ποια είναι αυτά;
 Αιγιαλός και παραλία
 Δάση και δασικές εκτάσεις
 Βιότοποι, υγρότοποι
 Προστατευόμενες περιοχές και περιοχές φυσικού κάλλους
 Καταφύγια άγριας ζωής
 Η διαχείριση του νερού
 Η διαχείριση ιστορικών χώρων και ιστορικών ακινήτων

Είναι φανερό πως οι ιδιωτικοποιήσεις των ακινήτων στη Ρόδο, δεν γίνονται με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ούτε λειτουργούν προς το συμφέρον της τοπικής μας οικονομίας. Η ανάπτυξη του νησιού πρέπει να γίνει προς όφελος του τόπου, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των ανέργων, των υγιών επιχειρηματιών της Ρόδου και όχι προς όφελος των αρπακτικών που περιτριγυρίζουν το νησί μας, επιδιώκοντας να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη σε βάρος του.
 Διακηρύσσουμε ότι αυτός ο τόπος, δεν πωλείται και δεν εκχωρείται!
 Γνωρίζουμε ότι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς δείκτες και τους όρους επιχειρηματικότητας δεν είναι η επιθυμητή. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να την κάνουμε χειρότερη, αλλά για να την βελτιώσουμε.
 Ζητάμε από το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να αποτελέσουν τους βασικούς θεσμικούς αναστολείς οποιασδήποτε προσπάθειας υπεξαίρεσης της δημόσιας περιουσίας του τόπου μας.
 Απαιτούμε κάθε είδους αξιοποίηση να είναι σύμφωνη με τους κανόνες δικαίου που διέπουν μέχρι σήμερα το Ελληνικό κράτος (Πολεοδομικοί όροι, περιβαλλοντικοί περιορισμοί κλπ.) αλλά και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στις διεθνείς συμβάσεις όπως πχ το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης ώστε να διατηρήσουμε τα φυσικά οικοσυστήματα, τους οικότοπους και τους φυσικούς πόρους.
 Απαιτούμε διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη δημόσια περιουσία τη δική μας και των παιδιών μας.
Αντιλαμβανόμενοι πλήρως, πως η επιτυχία του Δικτύου θα κριθεί μόνο από το κατά πόσο θα μπορέσει να ενεργοποιήσει την ροδίτικη κοινωνία, παραμένοντας μαχητικό και ακηδεμόνευτο, ξεκινάμε άμεσα την δράση μας.

Γνωρίζουμε πως μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους θέματα, όπως και ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική, πράγματα που μπορούν ν’ αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου μέσα στο Δίκτυο. Όλοι όμως συμφωνούμε στο γεγονός, ότι η διαφύλαξη τουλάχιστον των δημόσιων αγαθών, έχει τεράστια σημασία για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές.

Καλούμε όλους τους πολίτες του νησιού μας και όλους τους φορείς του τόπου, να συμμετάσχουν στην ίδρυση και στην τελική διαμόρφωση των θέσεων του Δικτύου για την Υπεράσπιση και Δίκαιη Διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας.
Με την κίνηση αυτή δεν θέλουμε απλώς να αναστείλουμε τα επίμαχα νομοσχέδια και τις συνέπειές τους. Κυρίως θέλουμε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί, τις δικές μας προτάσεις για την ανάπτυξη της Ρόδου, με όρους σεβασμού και προστασίας των δασών, των δασικών εκτάσεων, της παράκτιας ζώνης και γενικά της δημόσιας περιουσίας και όρους βελτίωσης των συνθηκών ζωής και εργασίας κάθε Ροδίτη και Ροδίτισσας.

 Για τη συμμετοχή σας στο «Ροδιακό Δίκτυο Υπεράσπισης & Δίκαιης Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας», υπογράψτε εδώ.
 Επίσης μπορείτε να υπογράψετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφίσματος στον παρακάτω σύνδεσμο:


www.avaaz.org/el/petition/Foreis_kai_polites_tis_Rodoy_Symmetohi_sto_Rodiako_Diktyo_Yperaspisis_Dimosias_Perioysias/


ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ.


www.grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: