Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΔΕΔΥ δε θα συμμετάσχει στο διάλογο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Δε θα προχωρήσουν σε διάλογο με την κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.
Ο κ. Παπασπύρος επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική βάζει στο στόχαστρο τους μισθούς κατ΄αρχήν των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα έχει για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις όσον αφορά στην αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που ζητούσαν να κριθεί η συνταγματικότητα κυβερνητικών μέτρων όπως προέκυψαν από το μνημόνιο.
Στο στόχαστρο των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ βρέθηκε και το σχέδιο του προϋπολογισμού, για το οποίο εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των φόρων και της ανεργίας, αλλά και σε μείωση των μισθών και κατ’ επέκταση στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Τόνισαν δε ότι την παρελθούσα δεκαετία οι μισθοί παρέμειναν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,9 ως 7%) και ότι αυτή η σταθερότητα μειώθηκε τουλάχιστον κατά 10% την περασμένη χρονιά, ενώ με όρους πραγματικού εισοδήματος η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προσεγγίζει το 25%. Κατηγόρησαν ακόμη την κυβέρνηση ότι εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα κάποιες υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία, με στόχο να ενοχοποιήσει το τεράστιο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς.
Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαχωρισμό στα μισθολογικά δικαιώματα μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων στο δημόσιο. Προειδοποίησαν μάλιστα για τον κίνδυνο να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες αποχωρήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες –όπως εκτίμησαν- ενδέχεται να υπερβούν τις 35.000 ως το τέλος του χρόνου.
Τέλος, ο κ. Παπασπύρος κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία της 7ης Οκτωβρίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 11.30 το πρωί στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου.
από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: