Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

"Ανταγωνισμός" Σαμαρά - Βενιζέλου με φόντο κάλπες

Σε κατάσταση αποσύνθεσης οδηγεί τη δικομματική κυβέρνηση το προεκλογικό κλίμα, αφού οι δύο εταίροι ανταγωνίζονται στην... επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, με αποτέλεσμα να "βράζουν" και οι "γαλάζιοι" και οι "πράσινοι" βουλευτές.
Το πολυνομοσχέδιο δημιούργησε ρήγμα όχι μόνο στην κυβερνητική συνοχή, αλλά και στις σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε τη δυσφορία του, όταν πληροφορήθηκε ότι ενώ ο πρωθυπουργός "πήρε πάνω του" τις μικροδιορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ το Μαξίμου έλεγε ότι ο φόρος θα υπολογιστεί στις περυσινές τιμές "με εντολή Σαμαρά".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε ρελάνς, καθώς ανακοίνωσε μία ημέρα αργότερα ότι αναβάλλεται κατά έναν μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, των δηλώσεων του Ευ. Βενιζέλου είχε προηγηθεί αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε... ζητήσει εξηγήσεις από το πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του τελευταίου να πάρει πάνω του τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με τις περυσινές τιμές. Μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκίνησε τις ανακοινώσεις του με τη φράση "ζήτησα και αποφασίστηκε...", προκαλώντας νέα ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Γαλάζιες" αντιδράσεις

Πάντως, παρά τη διαφωνία που παρουσιάστηκε σε επίπεδο κορυφής, η "παρεξήγηση" μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων πολιτικών αρχηγών ξεπεράστηκε. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για την Κ.Ο. της Ν.Δ., η οποία βράζει. Χθες, 24 βουλευτές της Συγγρού κατέθεσαν ερώτηση προωθώντας αγροτικά αιτήματα, ενώ ο βουλευτής Πέλλας Δ. Τζαμτζής απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας "απρόβλεπτες" τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγωγών αν καταστραφούν από το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. κατηγορούν τον Αντ. Σαμαρά πως "τα δίνει όλα στο ΠΑΣΟΚ" και ζητούν εξηγήσεις γιατί ο πρωθυπουργός "αφήνει τον Ευ. Βενιζέλο να οικειοποιείται την κοινωνική ευαισθησία", όπως λένε χαρακτηριστικά. Πάντως, η "γενναιοδωρία" που ενίοτε δείχνει ο Αντ. Σαμαράς σχετίζεται πλήρως με τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, αποτελεί και για τον ίδιο προτεραιότητα η σταθερότητα στο εύθραυστο εσωκομματικό σκηνικό της Χαριλάου Τρικούπη.

"Βλέπουν" εκλογές

Σε κάθε περίπτωση, ο "ανταγωνισμός" της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα δείξει ότι είναι... κοινωνικά ευαίσθητος, αποτελεί άλλο ένα δείγμα πως πλέον η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές βρίσκεται στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον χρόνο ως την προεδρική εκλογή και θα προσπαθήσει να βρει τους 180 βουλευτές, στην πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών, ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Εξ ου, άλλωστε, και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η "ντροπολογία - δώρο" προς τους μεγαλοεκδότες...

Μελιγγώνης Γιώργος
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: