Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Οι τροϊκανοί φεύγουν, η τρόικα παραμένει...

Έχει αρχίσει να σχηματίζεται η κεντρική ιδέα του παραμυθιού που ετοιμάζεται να σερβίρει η κυβέρνηση αποσκοπώντας, προφανώς, στην… ύπνωση της μάζας. Τίτλος αυτής της νέας… παραμυθένιας ιστορίας θα μπορούσε να είναι το πρωτοσέλιδο της καλής εφημερίδας «Έθνος», το οποίο την περασμένη Τρίτη μάς… ενημέρωσε: «Αντίο τρόικα»!
Βέβαια, βλέποντας την ιστορία να παίρνει σάρκα και οστά, γελάνε και οι πέτρες, καθώς όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό και η τρόικα δεν θα φύγει και νέο πακέτο διάσωσης, δηλαδή νέο μνημόνιο, προετοιμάζεται. Ο δράκος του παραμυθιού – αν θέλετε το «τρικ» που έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση– είναι η αλλαγή ονομάτων των κακών…
Η τρόικα, για παράδειγμα, μπορεί να βαπτιστεί «μόνιμη ομάδα επαφής» ή «διαρκής συμβουλευτική επιτροπή», ή κάτι τέτοιο, καθώς η ευρηματικότητα των κυβερνώντων στο παραμύθι είναι ανεξάντλητη. Αυτή λοιπόν, η «νέα» Εποπτεία, διατηρώντας τους ήδη εγκατεστημένους της μηχανισμούς στην ελληνική διοίκηση, θα σκάει μύτη ανά εξάμηνο για να κάνει φύλλο και φτερό τα υπουργεία και τους υπουργούς.

Όσο για το νέο μνημόνιο, αυτό θα πέσει σαν αυτονόητη κατάσταση μαζί με το δεδομένο για τους ειδικούς νέο πακέτο (δηλαδή νέα δανεικά) διάσωσης, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ονομαστεί «Μνημόνιο Ανάπτυξης». Αυτά τα νέα δανεικά, λοιπόν, θα ονομαστούν επιμήκυνση του χρέους, μείωση επιτοκίων, και δεν συμμαζεύεται... Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που εμφανίζει η κυβέρνηση ως διέξοδο είναι ο μόνιμος ασφυκτικός οικονομικός (και πάνω απ’ όλα πολιτικός) έλεγχος των δανειστών επί της ελληνικής αποικίας και των «κυβερνήσεών» της.

Παραμυθάδες

Το παραμύθι αυτό, που άμεσο στόχο έχει την παράταση του βίου της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, έχουν ήδη αρχίσει να «πουλάνε» και τα ξένα media.

Το Reuters, για παράδειγμα, έκανε λόγο για σενάριο που εξυφαίνουν «οι Βρυξέλλες, με στόχο τη διάλυση της τρόικας που επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προκειμένου η Αθήνα να επιδιώξει την επιβολή του δικού της πλάνου για την ενίσχυση της Οικονομίας». Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου, η κίνηση αυτή θα έρθει ως αντάλλαγμα για τη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους. Στη συνέχεια, το έγκυρο Reuters βάζει πινελιές σασπένς στο παραμύθι: « Η συζήτηση που γίνεται – λέει το Reuters –,
και βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, θα επιταχυνθεί όσο η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη χαράζουν μία νέα πορεία για τη χώρα, την ώρα που το δεύτερο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014». Με άλλα λόγια, αυτό που σημειώνει το καλά πληροφορημένο ξένο πρακτορείο ειδήσεων είναι πως η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μέσα στο 2014 απαιτεί το ξεκίνημα ενός νέου, καθώς μόνο οι τυφλοί και ο Μπάμπης (Παπαδημητρίου) δεν βλέπουν τις τεράστιες τρύπες.

Με τον γνωστό κοφτό τρόπο και δίχως περιστροφές ο γερμανικός Τύπος περιγράφει χωρίς την κομψότητα του Reuters την κατάσταση. Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», μιλώντας για την επίσκεψη του Γιούνκερ στην Αθήνα, σημειώνει: «Κόμισε στις αποσκευές αυτό που κομίζουν όλοι οι ξένοι πολιτικοί που επισκέπτονται την Ελλάδα – επαίνους για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις αλλά και προειδοποιήσεις ότι η εποχή των στερήσεων δεν τελείωσε. Η κυβέρνηση Σαμαρά ελπίζει να πάρει από τους δανειστές της ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο όμως θα έχει άλλο όνομα. Η βοήθεια θα κρύβεται πίσω από ευφημισμούς, του τύπου “παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δισεκατομμυρίων που έλαβε από τις χώρες της Eυρωζώνης και μείωση των επιτοκίων”. Η πλειονότητα των οικονομολόγων συμφωνεί ότι η Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο, με όποιο όνομα κι αν πάρει, δεν θα μπορέσει να ισοσκελίσει μακροχρόνια τον προϋπολογισμό της» .

Αυτά λέει η γερμανική εφημερίδα και έχουμε την εντύπωση ότι πρέπει να την εμπιστευτούμε περισσότερο από την κυβέρνησή μας.

Το παζλ

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να βάλει κανείς στη σειρά τα κομμάτια της ιστορίας που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επιχειρούν να την κόψουν και να τη ράψουν στα μέτρα των επιδιώξεών τους. Δηλαδή να δημιουργήσουν την απαραίτητη θολούρα, μπας και μαζέψουν κανένα παραπάνω ψηφαλάκι όποια στιγμή και αν γίνουν οι εκλογές, ειδικά αν προκληθούν από την αδυναμία αυτής της Bουλής να βγάλει πρόεδρο.

Τι αρχίζουν να μας λένε οι Σαμαράς-Βενιζέλος και λοιποί μηχανισμοί ενημέρωσης;
◆ Ότι η τρόικα φεύγει.
◆ Ότι Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.
◆ Ότι θα αρχίσει η εποχή της αποκατάστασης των αδικιών.

Τι δεν μας λένε;

◆ Ότι ήδη συζητούν για 600 δράσεις (δηλαδή νέα μέτρα, ξεπουλήματα, περικοπές κ.λπ.) ως προϋπόθεση για να τρέξει το τρίτο πακέτο «διάσωσης».
◆ Αυτές οι συζητήσεις θα μπουν στην ουσία κατά τη συνάντηση τρόικας-ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι.
◆ Προφανώς, τα νέα δανεικά συνεπάγονται νέες δεσμεύεις και μνημόνια.
◆ Και τέλος, όπως και να ονομαστούν οι μηχανισμοί, με τρόικα ή χωρίς, οι δανειστές θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στην οικονομική και την πολιτική ζωή της χώρας.

Κατά τα λοιπά, αν έρχονται εδώ στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών ή αν πηγαίνουν οι Έλληνες υπουργοί και πρωθυπουργοί στα γραφεία των εποπτών στις Βρυξέλλες, για να εξεταστούν στο μάθημά τους, μικρή σημασία έχει. Αυτή η σχέση ήδη έχει καταγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας με τον ίδιο (τηρουμένων των αναλογιών) τρόπο που καταγράφηκε η γερμανική Κατοχή και οι συνεργαζόμενες με τα στρατεύματα κατοχής ελληνικές κυβερνήσεις…

pontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: