Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τροπολογία - δώρο στους μεγαλοεργολάβους της Ενημέρωσης

Γη και ύδωρ στους μεγαλοεργολάβους και εφοπλιστές της ενημέρωσης παραδίδει η κυβέρνηση με τροπολογία 22 σελίδων που κατατέθηκε μεσάνυχτα 1ης Αυγούστου στη βουλή σε άσχετο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.  
Η τροπολογία, δίνει μεταξύ άλλων το πράσινο φως σε ΔΟΛ και Πήγασο για τη μεταξύ τους συγχώνευση ενώ μέσα από σειρά διατάξεων δίνεται η χαριστική βολή στα σωματεία του τύπου και ανοίγει ο δρόμος για τσουνάμι απολύσεων στον κλάδο των ΜΜΕ. Την ώρα που προκλητικά οι σταθμοί θα συνεχίσουν να εκπέμπουν άπαξ χωρίς άδεια.
Ανοίγει ο δρόμος για τσουνάμι απολύσεων και για εργαζόμενους σκλάβους στα ΜΜΕ
Πρόκειται για μία επιχείρηση διάσωσης των διαπλεκομένων συμφερόντων.
Σύμφωνα με τις typologies, ενώ βάσει των οικονομικών τους στοιχείων θα έπρεπε να είχαν κλείσει προ καιρού, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα και να συγχωνευτούν- κατ΄ εξαίρεση της υφιστάμενης νομοθεσίας και να "κουρευτούν" τα δάνεια τους, και να κάνουν ό,τι θέλουν με το προσωπικό τους και να εκπέμπουν χωρίς άδειες σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Ειδικότερα με την τροπολογία και σύμφωνα με το stokokkino.gr καταργούνται όλες οι διατάξεις που έθεταν ένα κάποιο πλαίσιο περιορισμών ενάντια στα ολιγοπώλια και μονοπώλια στο χώρο των ΜΜΕ και με μία διάταξη ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μονοπολιακών κολοσσών

Αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2

«Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών και μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο) που συμβάλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνολογικού εξοπλισμού ή σχετικά με τη διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός Μέσα εφόσον δεν έχουν αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού
Ταυτόχρονα οι εργολάβοι της ενημέρωσης θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με το προσωπικό τους θεσμοθετώντας συνθήκες γαλέρας που επικρατούν ήδη στο δημοσιογραφικό κλάδο, με την απόλυτη νομιμοποίηση από το κράτος.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο της κοινής διεύθυνσης τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί που βρίσκονται κάτω από κοινό έλεγχο θα μπορούν: να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσσουν πόρους όπως, διευθυντικά στελέχη και απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις»

Οι ρυθμίσεις βάζουν στο στόχαστρο και το αυτοδιοικούμενο ταμείο των δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ.

Οι δημοσιογράφοι στα «παραδοσιακά» μέσα (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις) ασφαλίζονται σε αυτό το ταμείο το οποίο χρηματοδοτείται από τις κρατήσεις στο μισθό τους και το λεγόμενο αγγελιόσημο, μια επιβάρυνση δηλαδή 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης.

Στα νέα μέσα όμως (blogs, sites κλπ) η ασφάλιση των εργαζομένων, είναι στο ΙΚΑ όπου οι κρατήσεις είναι λιγότερες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να μεταφέρει τον εργαζόμενο από την εφημερίδα στο site της εφημερίδας για να μειώσει το κόστος λειτουργίας του.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας, καταργούνται τα όρια της δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών Μέσων ή μη ενημερωτικών Μέσων. Καταργούνται οι «επιστροφές» στη διαφήμιση. Απαλλάσσονται από το αγγελιόσημο οι διαφημίσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, απελευθερώνονται οι διαφημίσεις των "προϊόντων" των ΜΜΕ στα κανάλια, ενώ παρατείνεται προκλητικά επ΄ αόριστον το προσωρινό καθεστώς νομιμότητας των ιδιωτικών καναλιών

Την τροπολογία υπέρ των ΜΜΕ υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Υγείας, Μάκης Βορίδης και Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης

Σύμφωνα με το thepressproject.gr τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε για να περάσει η τροπολογία που αφορά τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ, ομολογεί και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο δεν πρόλαβε καν να συντάξει την από το Σύνταγμα προβλεπόμενη- έκθεσή του!

«Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή.


Πηγές: stokokkino.gr - typologies.gr - thepressproject.gr
via ertopen 

Δεν υπάρχουν σχόλια: