ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς τίποτα περισσότερο από τον κοινό νου για να αντιληφθεί ότι ασφαλώς και γνώριζαν οι Βρυξέλλες την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν ξύπνησαν έκπληκτοι και εμβρόντητοι, ξαφνικά στα μέσα Οκτωβρίου του 2009, μπροστά στο χείλος της αβύσσου της ελληνικής οικονομίας.
Η δήλωση του Γιουνκέρ τα λέει όλα. Η προσπάθεια του Τρισέ να τα συμμαζέψει αμέσως μετά, τα επιβεβαιώνει. Όπως και η «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» διευκρινιστική δήλωση του «εκπροσώπου» του Γιουνκέρ, που από χιλιόμετρα «φωνάζει» ότι ήταν προϊόν παρεμβάσεων του διευθυντηρίου των Βρυξελλών για να αποσοβηθεί το σκάνδαλο.
Στην Ελλάδα βέβαια, δεν θα μπορούσε να έχει κανείς αξιώσεις για μια σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος. Αντί να αξιοποιηθεί η αποκάλυψη για το παιχνίδι που παίχτηκε στην ΕΕ σε βάρος της χώρας, θέτοντας σε άλλη βάση το περιβόητο Μνημόνιο επιδίδονται σε μικροκομματικές αψιμαχίες και παριστάνουν τους …Πουαρό για να ανακαλύψουν ποιος πρωθυπουργός μίλησε για διεφθαρμένη χώρα. Ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής, ο Σημίτης ή ο Μητσοτάκης; Τόσες μέρες τώρα διαρκεί μια συζήτηση για το προφανές! Αυτό που όλοι έχουν κατά καιρούς παραδεχθεί. Σήμερα πέφτουν από τα σύννεφα!!! Άβουλοι, μοιραίοι, αστείοι, καρικατούρες της πολιτικής και τελικά επικίνδυνοι, αδυνατούν να δουν πέρα από τη μικροπολιτική και το μικροκομματικό συμφέρον τους. Περιορίζονται σε λεκτικούς διαξιφισμούς προς εσωτερική κατανάλωση, ανίκανοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Όχι αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία...
Για τα προφανή αλλά τόσο δυσνόητα για τους πολιτικούς ταγούς αυτής της έρημης χώρας , κάνει λόγο το άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο Έθνος, του οποίου αποσπάσματα αναδημοσιεύω:
«Ανατρέπει εκ βάθρων το πολιτικό τοπίο εντός του οποίου οδηγήθηκε η Ελλάδα στο καθεστώς του Μνημονίου, η δημόσια αποκάλυψη από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον επικεφαλής της Ευρωζώνης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν από δεκαετίες την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την απέκρυπταν και κυρίως δεν έκαναν τίποτα για να διορθωθεί επειδή η Γερμανία και η Γαλλία κέρδιζαν πάρα πολλά μέσω των εξαγωγών τους προς την Ελλάδα, ακριβώς εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης!
Υπό εντελώς άλλο πρίσμα πρέπει πλέον ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Μνημονίου, αφού είναι πρόδηλο ότι καμιά απολύτως έκπληξη δεν αισθάνθηκαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης και της ΕΕ πέρυσι το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήθεν τους αποκάλυπτε τα δημοσιονομικά αρνητικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το πραγματικό εύρος του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Υποκρίνονταν ανενδοίαστα όταν δήλωναν δημοσίως "εμβρόντητοι" και "θυμωμένοι" από τις λαθροχειρίες της κυβέρνησης Καραμανλή στα στατιστικά στοιχεία, αφού ο Γιουνκέρ ομολόγησε ότι ήξεραν τα πάντα εκ των προτέρων και μάλιστα από δεκαετίες πριν.
Εντελώς άλλους στόχους υπηρετεί λοιπόν το Μνημόνιο και όχι τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, γιατί αν αυτή ήταν αναγκαία για την ΕΕ, θα μας την είχαν επιβάλει χρόνια πριν.
"Να σώσουμε την Ελλάδα για να συνεχίσουν να της πουλάνε όπλα;" αναρωτιόταν στους τίτλους δισέλιδου αφιερώματός της προ δύο εβδομάδων η ισπανική "Ελ Παΐς". Υπολογίζεται ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει ξοδέψει 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα.
"Οι χώρες που έδωσαν τα περισσότερα για τη διάσωση της Ελλάδας ήταν η Γερμανία και η Γαλλία, γι' αυτό και το εμπόριο εξοπλισμών έπρεπε να συνεχιστεί χωρίς ζημία τους" έγραφε ενοχλημένη η "Ελ Παΐς.
Ο γνωστός ευρωβουλευτής των Πράσινων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είχε προκαλέσει αίσθηση προ μηνών στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγγέλλοντας αυτήν ακριβώς την πολιτική του Βερολίνου και του Παρισιού.
"Η ενοχή για την πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα είναι όλων μας" είχε διακηρύξει. "Είμαστε υποκριτές. Δανείζουμε στην Ελλάδα χρήματα για να αγοράζει όπλα από εμάς" !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου