Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αγωνιστών, στελεχών της Αριστεράς, οικονομολόγων, πανεπιστημιακών και πολιτικών διανοητών ξεκινά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα) η διήμερη διάσκεψη που οργανώνουν το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών με τίτλο «Ανατροπή του μνημονίου! Αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική».
Στόχος της διάσκεψης, η συμβολή στην επεξεργασία αριστερής εναλλακτικής λύσης και στη λαϊκή συσπείρωση για την ανατροπή του μνημονίου και ευρύτερα των πολιτικών κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή την αναμενόμενη άφιξη, την επόμενη εβδομάδα, νέας αντιπροσωπείας ελεγκτών της τρόικας και θα συνοδευτεί από παράλληλες πρωτοβουλίες συμβολικής διαμαρτυρίας καλλιτεχνών και συνδικαλιστών στους δρόμους της Αθήνας. Την επικαιρότητα της διάσκεψης ενισχύει η προαναγγελθείσα αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού ελλείμματος από το «ενισχυμένο» κλιμάκιο της Eurostat που στέλνει στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, ο επίτροπος Όλι Ρεν, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα μέτρα ακρωτηριασμού των λαϊκών εισοδημάτων, προς όφελος των μεγάλων ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών.
Οι φίλες και φίλοι από την επαρχία και όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσουν να παραβρεθούν στη διάσκεψη θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθούσαν απ΄ ευθείας από την ιστοσελίδα μας, σε πραγματικό χρόνο, χάρη στην αφιλοκερδή προσφορά των φίλων του Press Project.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
Άνοιγμα (6.00 – 7.15): Συντονιστής: Αλέξανδρος Χρύσης (πανεπιστημιακός- Πάντειο). Ομιλητές: Στάθης Κουβελάκης (πανεπιστήμιο του Λονδίνου), Γιάγκος Ανδρεάδης (πανεπιστημιακός- Πάντειο), Χρήστος Κορτζίδης (δήμαρχος Ελληνικού), Ευτύχης Μπιτσάκης (φιλόσοφος, πανεπιστημιακός). Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι αριστερών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων.
Συζήτηση (7.15 – 9.15): Η κρίση της ευρωζώνης και η στάση της Αριστεράς. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος. Ομιλητές οι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί: Κώστας Λαπαβίτσας (Λονδίνο), Σαμίρ Αμίν (Ντακάρ- Παρίσι), Κώστας Βεργόπουλος (Παρίσι), Ζακ Νικονόφ (Γαλλία, συνιδρυτής του κινήματος ATTAC).
Σάββατο 16 Οκτωβρίου
Συζήτηση (5.30 – 7.15): Το επαχθές χρέος, μηχανισμός οικονομικής εκμετάλλευσης και εθνικής κηδεμονίας. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης. Ομιλητές οι οικονομολόγοι: Γιάννης Τόλιος (ΣΥΝ), Θόδωρος Μαριόλης (πανεπιστημιακός, Πάντειο), Κλαούντιο Κατς (Αργεντινή).
Τελική συζήτηση (7.30 – 9.30): Η απάντηση της Αριστεράς στην καπιταλιστική κρίση. Συντονιστής: Παναγιώτης Σωτήρης (Αριστερή Ανασύνθεση). Ομιλητές: Παναγιώτης Λαφαζάνης (κοινοβουλευτικός επρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Δεσύλλας (τ. ευρωβουλευτής), Ρούντι Ρινάλντι (εκδότης της εφημερίδας “Δρόμος”, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής), Αλέν Κριβίν (ηγετικό στέλεχος του γαλλικού κόμματος ΝΡΑ), Γιώργος Χουρμουζιάδης (πανεπιστημιακός, ΑΠΘ).
Ορισμένα βιογραφικά στοιχεία για τους ξένους προσκεκλημένους
Σαμίρ Αμίν: Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931. Από το 1947 έως το 1957 σπούδασε στο Παρίσι και έγινε μέλος του γαλλικού ΚΚ, από το οποίο αργότερα αποστασιοποιήθηκε. Από το 1980 προίσταται του Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου, που έχει έδρα το Ντακάρ, στη Σενεγάλη. Το βιβλίο του “Η συσσώρευση σε παγκόσμια κλίμακα” θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα νεομαρξιστικά βιβλία πολιτικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Κλαούντιο Κατς: Οικονομολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, ο Κλαούντιο Κατς (56 ετών) είναι συγγραφέας μαρξιστικών βιβλίων γύρω από τα φαινόμενα και τις αντιθέσεις του σύγχρονου καπιταλισμού. Συμμετέχει σε διεθνή φόρουμ εναντίον του νεοαποικιοκρατικού χρέους, του νεοφιλελευθερισμού και της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τη θεωρητική του παραγωγή. Τελευταίο του βιβλίο «Η μαρξιστική οικονομία- έξι θεωρητικές διαμάχες».
Αλέν Κριβίν: Γεννημένος το 1941 στο Παρίσι, ο Αλέν Κριβίν οργανώθηκε τη δεκαετία του ’50 στην οργάνωση νεολαίας του γαλλικού ΚΚ και υπήρξε ηγετικό στέλεχος της κομμουνιστικής φοιτητικής ομοσπονδίας προτού προσχωρήσει στην Τέταρτη Διεθνή. Το 1966 ίδρυσε την επαναστατική οργάνωση JCR, η οποία διαλύθηκε τον Ιούνιο του 1968 από την κυβέρνηση Ντε Γκωλ. Ο Κριβίν, που είχε παίξει δραστήριο ρόλο στην εξέγερση του Μάη του ’68, φυλακίστηκε για οκτώ μήνες, για να γίνει στη συνέχεια ιδρυτικό μέλος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ένωσης (LCR), η οποία μετεξελίχθηκε, το 2009, σε Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ).
Ζακ Νικονόφ: Καθηγητής στο Ινστιτούτο ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Paris 8 σήμερα, ο Ζακ Νικονόφ (56 ετών) εργάστηκε για χρόνια σαν βιομηχανικός εργάτης στην εταιρεία Norton, στο Σεν Σεν- Ντενί. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση με τη CGT, απολύθηκε, έμεινε για ένα διάστημα άνεργος, πέρασε στις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο Paris 8 και στη συνέχεια στην εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης. Υπήρξε εκ των συνιδρυτών του κινήματος ATTAC, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου