Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

«Διεφθαρμένη χώρα», αλλά καλός πελάτης Γερμανίας, Γαλλίας!

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ 
Μεταφραζόμενα σε απλά ελληνικά όσα δημόσια ομολόγησε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοί μας, ακόμη και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είναι συνένοχοι μιας μεγάλης απάτης σε βάρος της Ελλάδας, που στόχο είχε την κερδοσκοπία.
Προκύπτει, επίσης, από όσα είπε ο κ. Γιουνκέρ, και βαριά ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών, που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια, γνωρίζοντας ότι πορεύεται σε έναν κατήφορο, ο οποίος οδηγούσε σε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση.
Είναι απίστευτη όσο και κυνική η ομολογία του κ. Γιουνκέρ, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογηθεί δηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να πει δημόσια αυτά που γνώριζε. Γνώριζε δηλαδή το έγκλημα σε βάρος μιας χώρας και ενός λαού και δεν μιλούσε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος θέλει να είναι υπεύθυνος πολιτικός, να διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στην Ευρώπη ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών. Αν αυτός δεν μπορούσε να μιλήσει, τότε ποιος από όσους κρατούν τις τύχες των λαών της Ευρώπης στα χέρια τους μπορούσε να μιλήσει;

Με το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα που έχει η Ευρώπη, κανείς δεν θα μπορούσε να μιλήσει, διότι τα πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα κρατούν κλειστά τα στόματα.
Αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup, ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν από το φθινόπωρο του 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομκό πρόβλημα, «διότι συζητούσαμε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση». Γιατί όμως κανείς δεν μιλούσε; Απάντησε έμμεσα ο κ. Γιουνκέρ δηλώνοντας: «Ήξερα ακόμη ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα». Δεν είπε, βέβαια, ότι ήταν κυρίως εξαγωγές πολεμικού υλικού, δηλαδή για δαπάνες που γονάτιζαν την άμοιρη Ελλάδα, η οποία ήταν και είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.
Έβλεπαν, λοιπόν, την καταιγίδα, το συζητούσαν ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το κρατούσαν μυστικό για να μη χαλάσουν οι δουλειές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το κρατούσαν μυστικό, διότι όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μετά τις συνεδριάσεις, κάθε υπουργός ή αρχηγός κράτους -στις συνόδους κορυφής- ανακοινώνει στους δημοσιογράφους αυτά που τον «βολεύουν» και δεν του δημιουργούν πρόβλημα. Μετά την ελληνική κρίση και τις ομολογίες του κ. Γιουνκέρ τίθεται επιτακτικά θέμα διαφάνειας στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θύμα του τεράστιου δημοκρατικού ελλείμματος δεν είναι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης, στους οποίους δεν λογοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Δεν υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλους αυτούς που γνώριζαν τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας και δεν έκαναν τίποτε απολύτως, περιμένοντας την καταστροφή;
Ασφαλώς και γνωρίζουν πολλά άλλα που δεν τα γνωρίζουν οι λαοί. Πόσο αξιόπιστοι, λοιπόν, είναι όταν άλλα συζητούν και άλλα δηλώνουν; Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να τους εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι του δηλώνουν τα πραγματικά στοιχεία για την κρίση και την αντιμετώπισή της; Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί η διαφάνεια, να καλυφθεί το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο, που είναι το μόνο εκλεγμένο από τους λαούς όργανο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να γίνει, ακόμη και αν δεν προβλέπεται, μια ευρωπαϊκή εξεταστική επιτροπή, για να καταλογιστούν ευθύνες.
Μετά τη δημόσια ομολογία του, ότι γνώριζε αλλά δεν μιλούσε, ο κ. Γιουνκέρ θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των πράξεών του και να παραιτηθεί. Δεν μπορεί να μείνει επικεφαλής του Eurogroup, την ώρα που όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σείεται από τα θεμέλιά του. Οι ευθύνες των οργάνων της Ε.Ε. για την ελληνική κρίση είναι τεράστιες. Να μην τα φορτώνουμε, όμως, όλα στους ξένους. Η κύρια ευθύνη είναι των Ελλήνων πολιτικών. Τελικά, δεν έχει σημασία αν κάποιος πρωθυπουργός είπε ή δεν είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι η «διεφθαρμένη χώρα» είναι καλός πελάτης της Γερμανίας και της Γαλλίας, των χωρών που γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν για να κερδοσκοπούν.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: