Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Προπηλακισμοί και ένταση στο 34ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Με προπηλακισμούς κατά των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του υπουργείου, ξεκίνησε το 34ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές αποδοκίμασαν την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, ενώ ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, αποδοκιμάστηκε από τους συνδικαλιστές αντίπαλων παρατάξεων.
Οι συνδικαλιστές αντίπαλων παρατάξεων αποδοκίμασαν έντονα τον Βαγγέλη Μπουτάφη, κατηγορώντας τον για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες που δέχτηκε και η Τίνα Μπιρμπίλη όταν πήρε το λόγο . Η υπουργός επισήμανε ότι δεν πρόκειται να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και δεν πρόκειται να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες.
Επιπλέον δήλωσε ότι «η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης καθώς και ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα».
«Δεν πιστεύαμε ότι τα πράγματα θα ήταν τόσο άσχημα όσο τα βρήκαμε», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για απαξίωση του προσωπικού και της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ.
Σχετικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος τόνισε ότι θα έχουμε και νέες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδινε λέγοντας ότι υπάρχουν λεφτά.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Λογικές και κοινωνικά δίκαιες», χαρακτήρισε τις αυξήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για «δυσφήμηση και ξεπούλημα της ΔΕΗ», κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτηρίσει την αύξηση των τιμών «αδιανόητη».
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως «γίνονται και μειώσεις, αλλά δεν τις ακούμε», όταν ρωτήθηκε για τις αυξήσεις των τιμολογίων. «Με τα μέτρα αντιρρόπησης που παίρνει η κυβέρνηση, 1.200.000 οικιακοί πελάτες θα έχουν μειώσεις έως και 20% μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, αν και θα σημειωθούν αυξήσεις 2%, ενώ 1.000.000 μικρές επιχειρήσεις θα έχουν μειώσεις από 5% έως 18%», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πεταλωτή «είναι λογικό να γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στα πλαίσια εξορθολογισμού των χρεώσεων», ενώ υποστήριξε ότι «και σε αυτές τις αυξήσεις υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη».
«Είμαστε περήφανοι ως σοσιαλιστική κυβέρνηση γιατί σώσαμε τη χώρα, γιατί προωθούμε μεγάλες αλλαγές, γιατί πείθουμε τον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αδιανόητη» χαρακτήρισε την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Δεν είναι δυνατόν σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας να γίνονται τέτοιες αυξήσεις», τόνισε και πρότεινε «η κατανάλωση μέχρι εκατό κιλοβάτ να είναι δωρεάν, ώστε να εξυπηρετήσουν, τον αδύναμο πολίτη, εκείνον που μένει σε ένα δυάρι. Απο κει και πάνω, ας υπάρχει τιμολόγηση που θα αυξάνεται αναλογικά»
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας, στην κυβέρνηση για «την πολιτική εξαγορών που εφαρμόζει στη ΔΕΗ αλλά και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ». «Ότι δεν πρόλαβε να πουλήσει η Ν.Δ το ξεπουλάει σήμερα η κυβέρνηση», ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και κάλεσε όλους τους πολίτες σε θέσεις «μάχης» για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων.
«Σήμερα πάλι στο στόχαστρο είναι οι δυνάμεις της εργασίας ,η κυβέρνηση εξασκεί πόλεμο και συκοφάντηση ενάντια στη δημόσια ΔΕΗ ,κανείς δεν θα μπορέσει να μας χρίσει συνυπεύθυνους για το χρέος, για το έλλειμμα και τη διαπλοκή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση ότι το μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία.
«Η προπαγανδιστική μέθοδος του Ναστραντίν Χότζα έχει πολλαπλά χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για τις πολλαπλές αυξήσεις τιμολογίων των δημοσίων υπηρεσιών και για τις συνεχείς μειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης. «Είμαστε υπέρ της εισαγωγής μιας διαφορετικής δομής των τιμολογήσεων κατά κατηγορία καταναλωτή. Πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμό», πρόσθεσε

Δεν υπάρχουν σχόλια: