Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αποχώρησε με γενική επίθεση από την εκλογική μάχη της Ρόδου...

Με αιχμές, κατά του εκλογικού σώματος που στηρίζει με πελατειακά κριτήρια και διαπροσωπικές σχέσεις τις επιλογές των υποψηφίων που επιλέγει, με καταγγελίες σε βάρος του... «καρτέλ», όπως το χαρακτήρισε, παλαιο-κοινοβουλευτικών, νέο-κοινοβουλευτικών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ που μπροστά του ωχριούν και οι πιο ισχυρές μαφιόζικες οικογένειες και με την εκτίμηση ότι η υποψηφιότητα του κ Γ. Χατζημάρκου θυμίζει το "μετέωρο βήμα του πελαργού" επισημαίνοντας ότι στόχος του δεν είναι άλλος από την ανάδειξη νεοπαγών εκπροσώπων μικρών και...
 μεγάλων συμφερόντων και την ανατροπή της κοινωνικό - οικονομικής πυραμίδας, ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση του από την αναμέτρηση του Νοεμβρίου για τον ενιαίο Δήμο της Ρόδου ο κ Γιάννης Παρασκευάς.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην απόφαση του να συμμετάσχει στις εκλογές ο κ Παρασκευάς δήλωσε εισαγωγικά ότι δεν έκανε την επιλογή για να καταγράψει στην προσωπική του ιστορία άλλο ένα αξίωμα αλλά γιατί πίστευε και πιστεύει ότι μπορούσε περισσότερο από τον κάθε άλλο διεκδικητή του Δημαρχιακού θώκου να ανταποκριθεί με τη βοήθεια και τη συνεργασία ικανών ανθρώπων σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης, ανασύνταξης των πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων της περιοχής στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας άλλης πορείας που θα άφηνε πίσω της τις διάφορες μορφές εξαρτήσεων, αγκυλώσεις, εμπόδια και τη λογική της μίζερης γραφειοκρατικής αντίληψης και τη λογική της επαιτείας από την κεντρική εξουσία αντί της απαίτησης και της διεκδίκησης.
Τόνισε στη συνέχεια ότι το εγχείρημα του Καλλικράτη «ευνουχίστηκε» μέσα από μια προσπάθεια διατήρησης της χειραγώγησης και του ελέγχου της αυτοδιοίκησης και των αιρετών αρχόντων της από την κεντρική εξουσία.
Δικαιολογώντας την τελευταία θέση του τόνισε ότι για το νησί της Ρόδου οι θέσεις των αιρετών είναι 219, 49 Δημοτικοί Σύμβουλοι και 170 Τοπικοί Σύμβουλοι δύο βαθμίδων ενώ για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου απαιτείται ο αριθμός των 293 υποψηφίων και εκτίμησε ότι «ο μεγάλος απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων δεν θεσμοθετήθηκε για την εκπροσώπηση των κοινοτήτων αλλά για τον αποκλεισμό κάθε ανεξάρτητης υποψηφιότητας μη αρεστής στους κομματικούς μηχανισμούς».
Επεσήμανε δε παραπέρα επί του προκειμένου ότι «η κεντρική εξουσία ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή Ν.Δ. δεν επιθυμούν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης όπως δεν επιθυμούν την οικονομική της αυτοδυναμία αλλά την χειραγώγηση και την εξάρτηση της διότι διαφορετικά δεν μπορούν να επιβιώνουν οι πελατειακές επιλογές και πολιτικές» προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίων από τους Υποψήφιους Δημάρχους τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα και χρόνο για την παρουσίαση και εξειδίκευση προγραμματικών θέσεων για το δέον γενέσθαι και εξαντλούνται με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο στην καταναγκαστική συμμετοχή συμπολιτών μας στα ψηφοδέλτια».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παρασκευάς δήλωσε πως «τα τελευταία χρόνια ανδρώθηκε και ισχυροποιήθηκε ένα καρτέλ παλαιο-κοινοβουλευτικών, νέο-κοινοβουλευτικών και κομματικών παραγόντων, που ξεκινώντας ο καθένας από διαφορετική αφετηρία, συναντιώνται στον κοινό στόχο της καθυπόταξης και χειραγώγησης της τοπικής κοινωνίας για την εξυπηρέτηση των δικών τους ιδιοτελών συμφερόντων και τον εξοστρακισμό από την πολιτική κονίστρα όλων όσων δεν ταυτίζονται μαζί τους».
Έδρασε και λειτούργησε, όπως τόνισε στη συνέχεια, το καρτέλ... «σε όλη τη διάρκεια της δήθεν αξιολόγησης των υποψηφίων με τρόπους που θα ζήλευαν και οι πιο ισχυρές Ιταλο - Αμερικανικές «οικογένειες», ευτέλισε πρόσωπα και διαδικασίες και εξανάγκασαν τους αρμόδιους σε επιλογές ΗΤΤΑΣ και διάσπασης του πολιτικού φορέα. Το θεάρεστο έργο τους δεν ολοκληρώθηκε και συνέχισαν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, εκβιάζοντας, απειλώντας, πιέζοντας, τάζοντας, θέτοντας ψευτοδιλλήματα περί διάσπασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του κινδύνου να πέσει ο Δήμος της Ρόδου στα χέρια της ΔΕΞΙΑΣ και προσπάθησαν να αποτρέψουν τον οποιοδήποτε να συμπράξει μαζί μας, με την παράταξη ΔΑΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ».
Αναφερόμενος στους δύο πόλους που έχουν απομείνει στις εκλογές για τον ενιαίο δήμο της Ρόδου δήλωσε τα εξής:
«Ο ένας πόλος προβάλλει την δήθεν ανεξαρτησία του, το νέο, το ακομμάτιστο αλλά στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη νεοπαγών εκπροσώπων μικρών και μεγάλων συμφερόντων και την ανατροπή της κοινωνικό - οικονομικής πυραμίδας.
Ο δεύτερος πόλος είναι το νέο καρτέλ παλαιο - κοινοβουλευτικών, νέο - κοινοβουλευτικών και κομματικών παραγόντων που στόχο έχουν την προσωπική πολιτική τους επικυριαρχία στον τόπο έναντι οιουδήποτε τιμήματος, αδιαφορώντας και για το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το οποίο δήθεν ενδιαφέρονται και για το μέλλον του τόπου».
Εκτίμησε δε ότι σ' αυτή τη δημιουργηθείσα κατάσταση οι πολίτες απαντούν με αδιαφορία, με άρνηση συμμετοχής, με αφοριστική απαξίωση για όλους και για όλα.
Επεσήμανε επιπλέον ότι το πολιτικό κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε «είναι απολίτικο, η εκλογική αναμέτρηση στερείται πολιτικών χαρακτηριστικών, οι διαφορές πολιτικών των δύο πόλων είναι δυσδιάκριτες και ακαθόριστες. Ο αγώνας και η αντίθεση τους, είναι αγώνας κατάκτησης της εξουσίας για την εξουσία χωρίς στόχους, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς στίγμα».
«Η απόφαση μας δεν ήταν απόφαση συμμετοχής στις εκλογές απλά και μόνο για τη συμμετοχή, δεν ήταν απόφαση τυπικής κατάκτησης του Δημαρχιακού θώκου, δεν ήταν απόφαση καταγραφής εκλογικών ποσοστών και εκλογής κάποιου αριθμού Δημοτικών Συμβούλων» πρόσθεσε ο κ Παρασκευάς τονίζοντας ότι «αξιολογώντας την κατάσταση και τις συνθήκες όπως σήμερα έχουν διαμορφωθεί διαπιστώνουμε ότι το εκλογικό σώμα είναι εγκλωβισμένο σε απολίτικές και παραπολιτικές λογικές, αδιάφορο για το τι θα συμβεί ΑΥΡΙΟ, απαξιωτικό για όλους και για όλα. Αποφασίσαμε. Σεβόμενοι τους εαυτούς μας, τις πολιτικές και προσωπικές μας διαδρομές, τις προσωπικές και πολιτικές μας παρακαταθήκες και αξιοπρέπεια να μην συμμετάσχουμε σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση»
Η παράταξη «ΔΑΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ», όπως τόνισε στη συνέχεια, παραμένει ενεργός και θα συνεχίσει την πολιτική της παρουσία και δράση σ' όλα τα επίπεδα.
«Οι πολίτες καλούνται να κάνουν μια από τις δύο επιλογές που αναγκαστικά τους προσφέρονται. Η πρώτη είναι η επιλογή «του Μετέωρου βήματος του Πελαργού» με το ρίσκο της άγνοιας του τι μας επιφυλάσσει το ΑΥΡΙΟ με ανοιχτά τα δεδομένα του καλού και του κακού σεναρίου των εξελίξεων. Η δεύτερη επιλογή είναι η επιλογή του «ΚΑΡΤΕΛ» επιλογή της στασιμότητας, της γραφειοκρατικής διαχείρισης, της μιζέριας, της υποταγής στα κομματικά και κυβερνητικά κελεύσματα, της εδραίωσης μηχανισμών πολιτικής επικυριαρχίας» προσθέτοντας ότι «η όποια επιλογή του πολίτη ίσως χαροποιήσει έναν από τους δύο, το βέβαιο όμως είναι ότι την επαύριον δεν θα είναι ικανοποιημένος ο πολίτης από τις επιλογές του».
Ερωτηθείς αν γνώριζε με δεδομένη την πολιτική εμπειρία που έχει αποκτήσει ως μέλος του ΠΑΣΟΚ αλλά και μετέχοντας σε πλείστες εκλογικές αναμετρήσεις ότι θα ήταν δύσκολο να καταρτίσει ψηφοδέλτιο ο κ. Παρασκευάς δήλωσε ότι πίστευε ότι οι κοινωνίες αντιστέκονται στον οποιοδήποτε κατήφορο και ότι ευελπιστούσε πως οι πολίτες μέσα από κατάλληλα ερεθίσματα θα αντιδράσουν. Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση του να μην συμμετάσχει στις εκλογές δεν έχει σχέση με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Επεσήμανε παραπέρα ότι πρόθεση του ήταν να κερδίσει τις εκλογές και όχι απλώς να συμμετάσχει στο πολιτικό σκηνικό που στήθηκε.
Ο κ. Παρασκευάς επεσήμανε στη συνέχεια ότι τα μέλη του συνδυασμού του είναι ελεύθερα να συμμετάσχουν στο όποιο ψηφοδέλτιο επιλέξουν τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα γίνει εμπόδιο στις όποιες επιλογές τους.
Αναφερόμενος στο εκλογικό σώμα και στις επιλογές του τόνισε ότι οι πολιτικές αξίες και οι αρχές έχουν φτάσει στο ναδίρ. Η κακή οικονομική συγκυρία και η έλλειψη ελπίδας για την αλλαγή των κακώς κειμένων σε συνδυασμό με τον φόβο ότι δεν υπάρχει προοπτική με δεδομένη την ανεργία, τους εγκλωβισμούς και τα προβλήματα έχει οδηγήσει τους ψηφοφόρους να μην αξιολογούν σωστά τη βαρύτητα της ψήφου τους και να επιλέγουν με βάση πελατειακά κριτήρια, με βάση διαπροσωπικές σχέσεις και μικροσυμφέροντα.
Επεσήμανε παραπέρα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να χρεωθεί πιθανή ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ενιαίου Δήμου της Ρόδου αν και υπήρξαν σε στελέχη του συναισθηματικοί και πολιτικοί εκβιασμοί να συμπαραταχθούν με την επιλογή του... καρτέλ.
Αναφέρθηκε παραπέρα στον έλεγχο που υποβλήθηκε η κόρη του από το ΣΔΟΕ στο τεχνικό της γραφείο αφήνοντας υπονοούμενα ότι έγινε προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του!
Ο κ. Παρασκευάς τέλος κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί τη θέση του Βουλευτή ως δεύτερος επιλαχών σε περίπτωση εκλογής του κ Κουσουρνά και άρνησης του κ. Κασσάρα να τον διαδεχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: