Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η πιθανή απώλεια της δεδηλωμένης του ΠαΣοΚ αλλάζει άρδην το παιχνίδι

Η απώλεια της δεδηλωμένης του ΠαΣοΚ φαίνεται πως θα είναι μία από τις πρώτες, καθοριστικής σημασίας επιπτώσεις της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή. Με βάση τις μέχρι στιγμής δηλώσεις βουλευτών της μέχρι στιγμής πλειοψηφίας, θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι οι αρνητικές ψήφοι στην ψηφοφορία του μνημονίου δεν πρόκειται να συνδυαστούν στο σύνολό τους με παραιτήσεις - και πάντως και σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι επιλαχόντες θα ψηφίσουν με βάση την κομματική πειθαρχία που επιχείρησε να επιβάλλει ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της κυρίας Αννας Βαγενά, η οποία αντικατέστησε την παραιτηθείσα το Σάββατο κυρία Πέμυ Ζούνη και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ψηφίσει αρνητικά στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί περί τα μεσάνυχτα.

Επίσης, η κυρία Λούκα Κατσέλη έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει αρνητικά, ενώ το αίνιγμα του κ. Χ. Καστανίδη και της στάσης που εν τέλει θα επιλέξει θα υπάρχει ως την τελευταία στιγμή. Δεδομένου ότι ο αναμενόμενος αριθμός διαρροών στο ΠαΣοΚ θα υπερβεί τις τρεις (3), από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο θα προκύψει κατά πάσα βεβαιότητα μία εκ των πραγμάτων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού εντός κοινοβουλίου, καθώς το ΠαΣοΚ θα πάψει εφόσον επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις, να διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει άμεση επίπτωση κατ' αρχάς στη σύνθεση της κυβέρνησης και στον ανασχηματισμό που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πέραν αυτού, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και ως προς τις δυνατότητες πρωτοβουλίας που θα έχει κάθε πολιτική δύναμη που στηρίζει την κυβέρνηση.
Αναλόγως και των τελικών συσχετισμών που θα διαμορφωθούν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - και εφόσον αυτό δεν οδηγήσει σε άμεσες εξελίξεις άλλου τύπου - το βάρος θα μεταφερθεί στην πλευρά της ΝΔ.
Εφόσον το ΠαΣοΚ πάψει να διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι εξελίξεις ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι ανοιχτές και θα καθορίζονται από μία νέα συμφωνία που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συναφθεί μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και της ηγεσίας των δύο κομμάτων που εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Παράλληλα, και με βάση το σύνολο όσων καταψηφίσουν και διατηρήσουν τις έδρες τους, από τη Δευτέρα θα σχηματιστεί κατά πάσα πιθανότητα μία σχετικά συμπαγής ομάδα ανεξαρτήτων βουλευτών, με αντιμνημονιακή ρητορική, αλλά και αυξημένες δυνατότητες κοινοβουλευτικής παρουσίας και δραστηριότητας, για όσο διάστημα διαρκέσει ο βίος αυτής της Βουλής.
Πηγή:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: