Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η μόνη πικρή αλήθεια για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Του Μανώλη Γλέζου

«Γιατί μας χρωστάει η Γερμανία; Πόσα μας οφείλει; Ποιος προσδιόρισε τα ποσά; Γιατί είναι υποχρεωμένη η Γερμανία να καταβάλει τα οφειλόμενα; Πώς θα υποχρεωθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα; Τα ερωτήματα αυτά τα θέτουν όσοι δεν γνωρίζουν το θέμα. Απαιτείται, συνεπώς, ακριβής απόκριση σε όσους το αγνοούν. Είναι αναγκαίο να δοθούν συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες, αψευδείς, αναμφισβήτητες απαντήσεις.
ΣΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ο Ελληνικός Λαός κατάφερε την πρώτη ήττα στον Άξονα.
Ο Χίτλερ τότε με μια στρατιά 500 χιλιάδων στρατιωτών εισβάλλει και κατακτά την Ελλάδα. Η ηρωική όμως αντίσταση του Ελληνικού Λαού ανάτρεψε όλα του τα σχέδια. Τη στρατιά του Χίτλερ συνόδευε ένα οικονομικό επιτελείο, το οποίο αμέσως επέπεσε εναντίον της εθνικής μας οικονομίας. Άρπαξε το 51% των μετοχών σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και στις τράπεζες.
Επιπλέον προέβη στην κατάσχεση του 10% της αγροτικής παραγωγής. Εκτός από αυτά, κατάσχεσε όλα τα ασημένια, νικέλινα και χάλκινα νομίσματα, τα έλιωσε και πέτυχε να πάρει 19 τόνους ασήμι, 71,10 τόνους χαλκό, 10 τόνους νικέλιο και 1,51 τόνους ψευδάργυρο. Υποχρέωσε επίσης τον σκλαβωμένο λαό να διατρέφει τον στρατό κατοχής: 500 χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες, 250 χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες και 60 χιλιάδες Βούλγαρους. Αλλά και τον γερμανικό στρατό της Αφρικής.


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ υπέστη μια πρωτόφαντη τραγωδία, τέτοιας μορφής σε έκταση και ένταση, η οποία δεν προσομοιάζει με καμιά άλλη χώρα. Είναι η μοναδική που, όταν τέλειωσε η Κατοχή, είχε λιγότερο πληθυσμό από τότε που άρχισε. Η Ελλάδα απώλεσε το 13,5% του πληθυσμού της. Η ΕΣΣΔ το 10%. Η Πολωνία το 8%. Η Γιουγκοσλαβία το 6%. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί άρπαξαν από τη χώρα μας αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης αμύθητης αξίας.

ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αυτές καταστροφές οι Διεθνείς Κανόνες Δικαίου επιβάλλουν στη χώρα εισβολής και κατοχής να τις επανορθώσει. Τον Φεβρουάριο του 1946, συνήλθε στο Παρίσι η 19μελής Διασυμμαχική Επιτροπή και καταλόγισε τι οφείλει κάθε χώρα του Άξονα σε κάθε χώρα που κατέκτησε. Για τη Γερμανία προσδιόρισε ότι πρέπει να πληρώσει στην Ελλάδα 7 δισ. 100 εκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας του 1938. Αυτό το ποσό είναι καθορισμένο, καταγραμμένο, γνωστοποιημένο, αναμφισβήτητο. Κανένας δεν μπορεί να το αλλοιώσει, να το διαγράψει, να το αμφισβητήσει. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η Γερμανία οφείλει να το καταβάλλει ως επανορθώσεις, για την καταστροφή που επέφερε στην οικονομία της Ελλάδας.

ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ της Ελλάδας προς τη Γερμανία «προέκυψε» από το γεγονός ότι οι κατακτητές, για να είναι «νομότυποι», όφειλαν τα ποσά που άρπαζαν να μην ξεπερνούν τη δυνατότητα της οικονομίας της χώρας μας, όπως προσδιόριζε η Συμφωνία της Χάγης το 1909. Γι’ αυτό την αρπαγή αυτή τη «νομιμοποίησαν» ως... δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Το ύψος του αναγκαστικού δανείου, που εκταμιεύθηκε από 1 Ιανουαρίου 1942, ανέρχεται σε 3 δισ. 500 εκατ. δολάρια, αγοραστικής αξίας του 1938, χωρίς τους τόκους. Δηλαδή 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειωτέον ότι προς το τέλος της Κατοχής οι Γερμανοί κατέβαλαν 3 δόσεις. Μερικοί αμφισβητούν τα ποσά αυτά, διότι είναι δύσκολη η μετατροπή της δραχμής σε μάρκα και των μάρκων σε δολάρια. Ακόμη όμως και αν δεχτούμε να γίνει νέα έρευνα, νέος υπολογισμός, και πάλι δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, ούτε αυτό μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την καθυστέρηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Και βέβαια το αναγκαστικό δάνειο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει η Γερμανία, διότι το Γ΄ Ράιχ ήδη είχε αρχίσει να το αποπληρώνει.

ΩΣ ΤΩΡΑ, οι ελληνικές κυβερνήσεις έλεγαν ότι «δεν παραιτούμεθα των αξιώσεών μας, αλλά απαιτείται η κατάλληλη συγκυρία για να διεκδικήσουμε», και φυσικά δεν ήρθε ποτέ... αυτή η συγκυρία! Δεν διεκδίκησαν ποτέ και τίποτα! Αυτά στο παρελθόν. Η σημερινή δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα διεκδικήσει τις οφειλές, αλλά χρειάζεται νομική προετοιμασία. Για ποιο λόγο; Για να προσφύγουμε στα Διεθνή Δικαστήρια. Η Γερμανία θέλει να προσφύγουμε, και όχι να διεκδικήσουμε. Διεκδίκηση απαιτείται! Αξίωση από την κυβέρνηση της Γερμανίας! Η εμπειρία αυτό δείχνει, και γι’ αυτό η Γερμανία δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη Ελλάδα. Αν υπογραφεί συνθήκη Ειρήνης, είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γιατί, λοιπόν, δεν απαιτούμε τη συνθήκη Ειρήνης; Η απαξιωτική, υποτιμητική και περιφρονητική, ως και απάνθρωπη, συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει δώσει επανορθώσεις σε όλες τις χώρες που κατέκτησε, εκτός από την Ελλάδα. Επίσης εξεπλήρωσαν τα αναγκαστικά δάνεια τα οποία σύνηψαν με την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία. Γιατί εξαιρούν την Ελλάδα; Γιατί ΠΟΤΕ οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα! Αυτή είναι η μόνη αλήθεια! Η πικρή αλήθεια...»
real.gr
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: